Takže konečne som sa odhodlal pridať článok. Pýtam sa teda v článku, či môže minulosť ovplyvniť našu budúcnosť.

Večerom, ako to teda som začal v týchto pomaly skorých jesenných večeroch, a dnes som si trochu dal zamakať azda viac než dosť, som si povedal, že idem opätovne si zamakať. Nakoľko v mojom prostredí je naozaj nádherná príroda, bola by veľká škoda to nevyužiť na telesné športovanie. Nie vždy som sa totiž mal k činu odhodlať. 

Dnes som zdolal métu po sériách 400 klikov, a ledva som prišiel domov. Cítim sa neueriteľne skvele, pretože viem, že makačka na sebe proste časom prinesie svoje ovocie. Cítim, ako mnoho negatívnych vecí proste zo mňa opadlo. Cítim, ako to, čím som sa zaoberal v minulostim dnes už neriešim. Napriek tomu tu platí istá výstraha.

V uplynulých dňoch, ak by som mal byť úprimný, práve preto som začal aj veľmi okrem práce telesnej na sebe makať, ak by som povedal, pociťoval som depresiu. Kedysi som prechádzal týmito stavmi, keď som odišiel z vysokej, alebo keď som sa rozišiel s bývalou, a nebolo to nič príjemné. Dá sa povedať, že nie jeden si týmto istým stavom prechádzal, a teda viem celkom isto, že nie som v tom sám. Mnohí sa boríme kadejakými problémami. Mnohí kadečo riešime, zháňame potravu, snažíme sa, aby sme sa v živote mali lepšie. Občas naozaj je dobré, kedy človek nepovie nič. Kedy len niečo vykoná, kedy si zahryzne do jazyka, v nádeji, že predsa len môže byť lepšie. To, čo možno som prekonal dnes, by som už nechcel napríklad zopakovať. Niekto si to môže takto povedať. Niekto môže poznamenať, že horšie som niečo zažiť ani nemohol. V živote sa vyskytujú okolnosti, kedy tú súčasnosť, ktorú prežívame, nechtiac si prenášame do budúcnosti, ktorá predsa len príde. 

Nikto pochopiteľne, nevie, čo všetko prinesie zajtrajšok. Mnohí máme teda tendenciu porovnávať sa stále s niekým. Kto niečo dokázal v minulosti, a aké ovocie mu to prineseie do budúcna, poprípade to všetko už zožal, teší sa z nejakého dosiahnutého úspechu. Áno, to všetko môže celkom isto byť akási pozlátka, pretože mnohí nevidia tú tvrdú drinu, ktorú človek odnesie. Mnohí nevidia jednak nielen to fyzické, ale častokrát psychické nasadenie, ktoré druhý nerieši, pretože to psychické nasadenie je častokrát neviditeľné, a človek preto môže pociťovať depresiu.

Odporúčal by som pri tom všetkom môj jednoduchý recept, a to dostatok telesného pohybu, a ak ste veriaci, veľmi veľa sa modliť. Ja sa osobne modlím niekoľko ružencov denne. Nejde mi o to, aby som si počítal nejaké duchovné rekordy, ale mňa modlitba veľmi upokojuje. Dodáva mi energiu v duchovnom, ale aj v telesnom zmysle. Zbavuje ma mnohých pokušení telesných aj depresívnych stavov. Oslobodzuje ma od zlých myšlienok, kde človek môže si privolať len skazu na sebe. Mnohí si myslia, že nejakým krátkodobým pôžitkom si v niečom pomôžu, veď predsa o nič nejde, ale skúsenosť predsa len hovorí, že presný opak sa stáva pravdou.

Preto minulosť môže ovplyvniť našu budúcnosť, pretože človek ak upadne do nejakej lenivosti, alebo nečinnosti, poprípade pociťuje napríklad stavy depresie práve z týchto príčin, nie je vôbec jednoduché z tohoto všetkého sa napríklad dostať. Píšem to naozaj z mojich skúseností, pretože týmito vecami som niekedy prechádzal, a nebolo to jednoduché. Som si vedomý, že každý človek bojuje. To, čo sa deje dnes, môže celkom isto ovplyvniť moju krátkodobú budúcnosť, tak isto ako niečo, čo človek prežíva, ako je mentálne nastavený, či je nastavený v pozitívnom svetle, alebo negatívnom. 

Či teda cíti šancu, alebo naozaj je akýsi upadnutý. To druhé som dosť prežíval v ostatnom čase aj ja, ale na druhej strane mňa veľmi posilňuje viera jednak v Boha, a jednak viera v to dobro, že človek predsa len na svojej ceste životom stretne ľudí, voči ktorým sa oplatí na sebe tvrdo pracovať, makať, oplatí sa niečo po sebe zanechať, oplatí sa s niekým niečo zdieľať, i keď niekto sa objaví a krátko na to odíde zo života človeka, predsa len môže zanechať nezmazateľnú stopu v jeho živote.

Záverom by som povedal toľko, že človek musí myslieť pozitívne, lebo nič inšie nám nezostáva. Nech sa vám darí. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár