Azda odveká otázka, ktorá má v podstate svoj pôvod ešte pred stvorením sveta, a nad ktorou si láme hlavu azda nie jeden vyznávač filozofie, teda sa môžeme opätovne zamyslieť nad tým, či ten odveký súboj dobra a zla, ktorý sa odohráva jednak v biblickom ponímaní, v daných biblických príbehoch, kde je ale podstata zachytená v dejinách spásy naprieč celou bibliou, ďalej v niektorých literárnych dielach s romantickou tematikou, teda ako túžba po slobode a ako nádej, že sa predsa len niečo zlé zmení na pozitívne, a že ľudia, dúfajúc v to, že dobro predsa len zvíťazí nad zlom, a nie opačne, nejaký teda rozpor medzi snom a skutočnosťou, alebo z nepochopenia od danej spoločnosti.

Toľko teda v skratke akýsi krátky náhľad aj do literatúry, trochu som si pomohol wikipédiou, predsa len som od školy nejaký ten čas, a dobre mi padlo, kedy som si osviežil vedomosti.

Tento týždeň som si naštudoval literárnu pomôcku pre maturantov, teda keď som mal voľný čas, a veľmi dobre mi to padlo, ktorá teda má tematiku literatúra v rozličných izmoch, obdobiach a podobne. Napríklad taký realizmus, romantizmus, osvietenstvo, klasicizmus, racionalizmus, a podobne, proste všetko to, čo som sa učil na strednej, a čomu sa nevyhne študent. Bolo to veľmi príjemné vžiť sa do oných pocitov, aké som prežíval, kedy som sa tieto vedomosti učil. Raz darmo. Stará historická poučka predsa jasne hovorí, že národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova.

Niekedy je dobré v spomienkach sa vracať aj do minulosti, aby človek akosi nezabudol, odkiaľ vlastne vyšiel. Dobré v spomienkach vracať sa do minulosti, aby som jasne rozlíšil napríklad ten starý známy rozpor medzi snom a skutočnosťou, ktorý opisovali napríklad v období romantizmu, a takpovediac, v týchto ideáloch človek v podstate ešte stále žije. Ono to v podstate jestvovalo stále, ale nie vždy si to človek uvedomoval. 

Čím všetkým si prešiel, akú brázdu dokázal vyorať, kam siahal, a kam nedočiahol napriek azda jeho urputnému snaženiu, nejakému možno aj trápeniu, ktorému sa azda nikto z nás nevyhne. A samozrejme nemôžem ani neopomenúť. že človek nikdy nevie, čo všetko ešte máme akosi pripravené, čím všetkým si človek ešte v podstate prejde.

Čo som teda týmto literárnym okienkom chcel povedať?

V mnohých dielach jestvuje nielen biblická ale predovšetkým reálna skutočnosť, že dobro a zlo bojuje stále, a je stále prítomné v našej spoločnosti.

Človek napríklad v chorobe, keď má horúčku, má tendenciu znižovať si sám horúčku, zraziť si ju, ale to je chyba, pretože vzniká riziko, že sa vytvárajú protilátky, a ich funkciou je v podstate identifikácia cudzích elementov v tele, niečo ako vírusy a baktérie.

Zlo ako tak nemôže pôsobiť pozitívne, ale môže celkom isto znamenať to, že si uvedomíme, že čím skôr sa niečoho zlého zbavíme, tým lepšie pre nás. 

Záverom tohoto článku vyslovím ešte niekoľko myšlienok. Niektorí ľudia ten daný akýsi nekľud vyslovene vyhľadávajú, čo je celkom isto na škodu veci. pretože nemajú skúsenosti s vnútorným pokojom. Dokonca vyslovil by som teda domnienku, že tak, ako vraví teda jedno múdre príslovie, takýto človek sa vyslovene zahráva s ohňom čo je nebezpečná záležitosť. Preto keď vyslovene spoznajú to zlo, ktoré pôsobí deštrukčne na ich osobnosť, dobre vedia, že tadiaľ predsa cesta nevedie, a človek teda logicky sa cíti nešťastným, častokrát ale je to tak skryté a rafinované, že teda človek nevie presne ani definovať, čo všetko spôsobuje to zlé u neho, odkiaľ pochádza, a teda nevie, ako sa ho čím skôr zbaviť, predovšetkým pre jeho dobro, a teda čím skôr si to uvedomíme tým lepšie. Myslím tým rozličné neduhy, ktoré trápia ľudí, rozličné formy závislosti, a mnohokrát na našich modlitbách sa modlíme práve za ľudí, ktorí teda nejakou formou deštrukcie svojej osobnosti nejako trpia, aby sa človek proste od toho dokázal účinne zbaviť, oslobodiť a podobne.

 Blog
Komentuj
 fotka
firestorm  9. 5. 2020 23:10
Nemôže.
 fotka
semhamforas  9. 5. 2020 23:14
@firestorm podla mna moze. Ale urcite by bolo lepsie, keby ten gordicky uzol vreskot rozsekol v piatom blogu na túto tému
 fotka
vreskot000  9. 5. 2020 23:14
@firestorm vďaka
 fotka
vreskot000  9. 5. 2020 23:14
@semhamforas poraď nejakú tému
 fotka
firestorm  9. 5. 2020 23:15
@3 @4 To je jaký troll
 fotka
semhamforas  9. 5. 2020 23:15
@vreskot000 No ja by som sa asi ešte v jednom blogu povenoval tejto téme
 fotka
vreskot000  9. 5. 2020 23:16
@semhamforas úplne úžasne
Napíš svoj komentár