Môj ôsmy blog bude v podstate niečo ako odpoveď na môj predchádzajúci blog. Ďakujem naozaj, že Nerwous15 mi napísal, a viem sa tomu teda náležite venovať. Odpoviem teda, ako to myslím. 

Nazdar odpoviem ti. Teda ako by som povedal. Pýtaš sa teda, ako môžeme vedieť, že uskutočnený čin je zlý alebo dobrý, keď jeho následky majú milióny možnost, ako sa ďalej vyvíjať. 

dal si si v podstate odpoved. logika. robím niečo. mam dobrý pocit z danej práce. dobrý pocit z daného skutku. spravil som to z lásky. tam, kde je dobro, je láska, a niet priestoru pre zlo a nenávisť. znie to síce ako poučka z náboženskej výchovy, ale pozri sa na to z praxe. v robote plníš si pracovné povinnosti. 

Robíš možno viac ako na sto percent. a predsa jestvuje nejaký mikročlánok (nejaký chuj ) ktorý sa snaží silou mocou ti znepríjemniť život. napríklad ťa buzeruje, ak si na hajzli dlhšie ako minútu. klasický obraz fabrík, kde majstri majú IQ hlboko pod bod mrazu. nič v podstate nové! nie jeden sa stým z nás pravdepodobne stretol.

Na základe tohoto príkladu zlo pôsobí pozitívne, a vysvetlím ako. to, že si plníš svoje povinnosti je jedna vec, ale to, že on má správanie idiota, ktorý počíta len tvoj výkon a akú bude mať odmenu je hlboko materialistické a povrchné. 

Totiž ak nezapojíš vôľu, teda chcenie, ako niečo vnútorné do toho procesu, nedal si do toho nič. a napriek tomu, že mnohí myslia len materialisticky, že" čo budem z toho mať..." a nebudem robiť niečo navyše, nebudem to stopercent robiť kvalitne, kašlem na to, potom ich to raz dobehne. niekedy sa stáva, že pracovník, ktorý je najväčším tŕňom v oku majstra sa postupom času stane jeho najlepší priateľ. lenže vieš. na všetko existuje to povestné Lenže... kým sa to stane, trvá to istý proces. 

A proces proste sa vyvíja, nestagnuje. Každým dňom sa posunieš vpred. ak ti odpoviem na poslednú podotázku, či dobro a zlo skutočne jestvuje je jasné že hej, a jestvuje od večnosti, kedy ešte ľudia neexistovali, a máme to predsa podložené v písme svätom. do biblie avšak už zachádzam minimálne v tejto mojej odpovedi už nemienim, napísal som naozaj okolo toho stovky článkov, môžeš si teda vybrať. Veď pozri. vieš rozlíšiť, čo ťa robí šťastným, a čo nešťastným. Ktorým elementom, ktorým ľuďom, ktorým situáciám sa vyhýbaš, aby si sa nedostal do niečoho, z čoho je ťažké sa vymotať, a ktorým elementom si praješ stretnúť, aby si pocítil to dobro obsiahnuté v mnohorakom prevedení. Takto to dobro pôsobí pozitívne predsa samo o sebe. 

A zlo nepôsobí pozitívne svojou povahou. zlo je proste zlo, filozoficky zlo je nedostatok dobra. 

Ale na základe toho, že vieš, čo je konkrétne zlo si naučíš vážiť si dobro, aj keď človek má tendenciu prehliadať, a najmä zabúdať na dobro. Teda v nejakej situácii jasne predsa vieš rozlíšiť, či daná skutočnosť ťa robí šťastným, je teda príčinou tvojho osobného šťastia, vytvára to pozitívne a dobré hodnoty hodné nasledovania, alebo nie. a zlo je všetko opak toho, kde sa necítim v prvom rade slobodný, kde sa cítim skľúčený, kde žijem v obavách, večnom pochybovaní, neistote, strachu. to všetko je teda zlo. ono existuje. poznáš to že... mám taký zlý pocit. to je fráza. Pocit ako môže existovať, keď si ho nikdy nevidel. 

A predsa každý pozná ten "pocit" ktorý teda bud je dobrý, pozitívny, alebo negatívny, a teda sa ho stránime, a najradšej by sme naň nemysleli a sa ho zbavili. obávam sa že to nemá súvis s akýmsi vedomím človeka pretože ono jestvuje aj mimo nášho vedomia, ba čo viac, ono ho presahuje. vieš. rastlina nevie, že voda je niečo, vďaka čomu rastlina rastie. ona ti to nepovie, len vidíš kvet v plnej kráse. Ako napríklad polia repky olejnej. Keď v čase kvitnutia idem okolo poľa kde je repka olejná nasadená, to je nádhera jednoducho. 

Záverom teda by som to chcel zhrnúť ešte do krátkeho komentára na jednu vetu. Teda to zlo nemôže byť určite. Ale každpáne ti ďakujem za tvoj dobrý komentár!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár