V tomto článku nebudem celkom rozoberať nadprirodzené javy ako také, ani aký je ich význam, alebo neviem presne čo, pretože je to obsiahla téma, ale budem v tomto blogu apelovať dá sa povedať na jednu anketu, do ktorej som sa opätovne zapojil. Dnes bol super deň, a som rád, že som ho prežil v zdraví. Totiž málokto azda myslí aj na tento aspekt, kedy nie všetko napríklad ja považujem za samozrejme a automatické, ako som sa o tomto zmienil v niektorých mojich článkoch.

O čo teda ide. ako to myslíš? vieš čo je problém? problém stvorenia sveta je ten, že ľudia neovládajú základné princípy filozofickej teologie. jeden z nich hovorí, že stvorenie sveta nemá svedka. a to, čo je písané v písme sv. je to, že mojžiš mal zjavenie, ktoré mu Boh nejakým tajomným spôsobom ukázal ako film, a on ho zapísal na 6 resp. 7 krát, a preto hovoríme že Boh tvoril svet 6 dní a siedmy odpočíval a tento den je zasvätený pánovi. či to takto bolo, to nevieme povedať, ako hovorím, nie je na to svedok. ale ked mi to hovorí biblia, prečo by som tomu nemal veriť.

Ďalej by som povedal toľko, že problém tohoto ešte je, že nijaké náboženstvo mi nehovorí napríklad to, že mám sa s niekým podeliť o chlieb, lámať chlieb hladnému, a menovať skutky telesného a duševneho milosrdenstva- ich konať. a to, že v týchto veciach sa prejavuje pravda Boha, ktorá trvá naveky. a druhá vec. v písme sa píše, že v nikom inom niet spásy iba v Kristu ježišovi. 

Mnohí nechápu, že východné náboženstvo nie je náboženstvo v pravom slova zmysle, ale slúži niečo ako životná filozofia, ktorá je hodná nasledovania, že prospieva duchovnému životu (ako takému) pretože duchovný život je život vychádzajúci z milosti, ktoré som obsiahol kresťanským krstom, pri ktorom sa vzýva Duch Svätý, a kde sa leje na krstenca voda. 

Pri inom náboženstve napríklad akási forma krstu existuje podobne ako napríklad v kresťanstve, to nepopieram, ale nevzýva sa pravý Boh. To znamená, že akási fúzia, zjednotenie, alebo akýsi vytvorený mechanizmus spojenia, neviem presne, ako sa odborne nazýva ten pojem, je to myslené skôr v negatívnom slove zmysla, ako pozitívnom, volá sa to synkretizmus, a ten je v jej pravom slova zmysla úplne neprijateľný. Áno, ten pojem sa volá synkretizmus, a ako kresťan ho nemôžem prijať, pretože moje náboženstvo nie je isto rovnocenné s iným náboženstvom.

Chcel som to objasniť nie preto, že chcem pridať ďalší tematicky ladený blog na túto tému, ale preto, aby som trochu poopravil jednu diskusiu, ktorá sa vydala myslím si celkom isto nesprávnym smerom, ale pohoda.

Tu sa dostávame do bodu, kedy ja ako kresťan kategoricky odmietam veriť v niečo iné, ako mi ponúka portfolio kresťanstva obsiahnuté jednak v základných pravdach, v Desatore, v tradícii, v Písme Svätom. iný prameň ako veriaci nepotrebujem, som pevne presvedčený. A ďalšia vec. problém posudzovania viery kresťanskej, a ino - kresťanskej spočíva v hľadaní senzácie a akéhosi sebauspokojenia, a to by som povedal je kategorický nezmysel, pretože na dosiahnutie akejsi vnútornej duchovnej harmónie v pravom slova zmysle nepotrebujem náboženstvo. V tomto nemá službu a postavenie náboženstvo ani nijaká odnož čo si vieme pod týmto slovom predstaviť. Ide o to, že verím, a to je podstatné, verím, že život sa smrťou neodníma iba mení, a biblia mi ponúka prehľad dejín spásy naprieč... od adama, až po smrť posledného apoštola okolo roku sto. Ďalej ako sa vyvíjalo kresťanstvo, a ako žije do dnešného dňa, hovoria dejiny a súčasná situácia. dalej. nadprirodzené javy ti práveže nedávajú logiku a v poňatí kresťanstva je to spojené s démonickými silami, ktoré reálne existujú, a práve oni prekračujú naše myslenie. takže toľko som ti chcel povedať k tomu.

Záverom chcem povedať jedno. Naším problémom v spektre akéhsi duchovného diania je žiaľ, hľadanie seba samého, čo ako kresťan nemôže pripustiť, pretože cesta, na ktorej nenájdeš obetu, pokánie, pokoru, lásku, sebadarovanie, hľadanie zmyslu života podopretého učením a autoritom Ježiša Krista ťa nedovedie k šťastiu, ale len k akémusi (prázdnemu) uvažovaniu a vyvolaniu väčšej pochybnosti, než aké boli v každom tom, kto o tomto rozmýšľa, než aké boli na začiatku, pretože nič to nevymizne len tak, ale sa to môže ešte viac a viac prehlbovať, a nepriamo aj ovplyvňovať, čo môže viesť k nepochopeniu a celkom prípadnému nešťastiu a disharmónie v živote človeka. Toľko som chcel povedať v tomto článku.

 Blog
Komentuj
 fotka
1ggy  28. 9. 2019 21:07
Napísal si: "ale ked mi to hovorí biblia, prečo by som tomu nemal veriť."
Podľa čoho viem, čo z Biblie mám brať doslovne, a čo mám brať ako metaforu?
 fotka
vreskot000  28. 9. 2019 21:12
@1ggy môžem ti o tom napísať blog? pretože vysvetliť na dvoch vetách je nemožné
 fotka
patrixo  28. 9. 2019 21:14
@1ggy pozor on ta chce umucit blogmi
 fotka
1ggy  28. 9. 2019 21:21
@vreskot000 myslím, že keď som ti túto myšlienku vnúkol tak už nie je cesty späť tak keď to napíšeš, tak ma tam označ v komentári prosím, ja si to prečítam
 fotka
1ggy  28. 9. 2019 21:22
@patrixo možno si to zaslúžim
 fotka
vreskot000  28. 9. 2019 21:31
napísal som ti to už
Napíš svoj komentár