Už som si myslel, že v tento sobotný a upršaný deň, večer, už nič nepridám, ale som sa mýlil, a preto by som chcel v krátkosti zareagovať napísaním ešte tohoto sobotného článku ako odpoveď na jednu anketársku otázku, ktorá má také isté znenie ako nadpis tohoto blogu, teda vyjadriť svoj názor na horoskopy. Veľmi sa divím, že niekto naozaj môže celkom isto vážne brať naozaj túto tematiku ako pravdivú, faktickú, overenú metódu, podľa ktorej sa riadi.

V jednej ankete som pridal dlhší komentár, a preto by som to chcel využiť, aby som to pridal rovno na písanie do článku.

NIe, nesedia horoskopy, ani na mňa nesedia, pretože ja som síce strelec, ale horoskopy zásadne nečítam, pretože neverím, že niekto vie dopredu tvoj osud. Je to logický nezmysel. 

Navyše ako kresťan horoskopy a ich čítanie, stotožnenie sa s nimi považujem za ťažký prehrešok proti prvému božiemu prikázaniu... ja som Pán Boh tvoj, nebudeš mať iných Bohov. verím ale tomu, že môžu niektorí ľudia mať dar od Boha, ktorí niečo možno vedia dopredu. Veštci ale sú klamári, ktorí zneužívajú dôverčivosť životom ubitých ľudí, a takto ich trápia ešte ďalej. Tu je problém, nie či sú pravdivé, oni sú vo svojej podstate nepravdivé.

Ďalej, myslím to aj v nepriamom slova zmysle. Napríklad mne sa stáva, že keď som si spätne pozrel udalosti môjho života, dopadli presne, ako som si to predstavoval, bez ohľadu na emocionálne pocity... proste vedel som, čo nastane. Ja to považujem za dar od Boha. ale horoskopy teda ich pravosť, platnosť ako taká zásadne neexistuje, a odsudzujem aj veštenie v jeho najrozličnejších formách. Ja osobne mám jednu zásadu. 

Človek je teda buď normálny, alebo nenormálny. Iná forma bytia a charakteristika osoby ako takej skutočne neexistuje, o tom som presvedčený. Znie to pomerne jednoducho, ale platí to. Toto presvedčenie som nadobudol v mojej bývalej robote, kde som robil pred piatimi rokmi. a nenormálny sa naozaj nezmení pod vplyvom ničoho, ani keby si o sebe denne prečítal neviem čo. 

Horoskopy ti nepomôžu v ničom. Ani morálne, ani ti nespravia kariéru, ani ťa nepozdvihnú, nedodajú nijaké sebavedomie, proste nič. Jediné, čo ti dodajú, ak tomu niekto naozaj verí, je neopísateľný pocit strachu, smútku, v prípade naplnenia nejakých predpovedí. 

Problém horoskopov je ten, že horoskopy sa nemôžu brať ako zábavu, ale naozaj v nich sa ukrýva nebezpečenstvo. Uznávam, že nejaká spojitosť tam môže fungovať, v tom duchovnom zmysle, ale v prvom rade, ja mám k dispozícii Božie Slovo, ktorý mi hovorí, že Boh je jediný, ktorý určuje toto všetko. 

Isto nie nejaký horoskop. Verím dokonca tomu, že horoskop a iná mágia naozaj dokáže zotročiť človeka. 

Pamätám sa, chcem toto napísať tu do článku, pretože tento príbeh je pravdivý, bolo to presne pred 12 rokmi, išiel som na prvú absolventskú prax. Bolo to koncom septembra. A poslali ma na prax na 6 mesiacov ku veštici! Počuješ dobre. Pre mňa úplne neuveriteľné. Opíšem ti to teraz podrobne a detailne. 

Keď som vstúpil do onej miestnosti, kde som sa mal dostaviť, opantala ma silná úzkosť, ani nie tak strach, so všetkými jeho formami, ale taká úzkosť, až som cítil fyzické vyčerpanie. Okamžite som stade odišiel. 

Toto Boh určite nechce, a nehodno sa s týmto naozaj zahrávať, hoci to pôsobí naozaj zdanlivo nevinne. Horoskop ťa šťastným nespraví, ale opak je pravdou. 

Aký je teda cieľ toho všetkého? Vyvolať celkom isto pochybnosti, predovšetkým o sebe samom, podozrievať všetko a všetkých naokolo, čo celkom isto môže vyvolať paranoidné predstavy, a okrem toho pravdepodobne je to stopercentne nejaký biznis. Nechcem to dávať do roviny len čisto duchovno náboženskej, ktorá mi prikazuje nezapodievať sa niečím takým, teda mi to zakazuje, a naozaj, ako kresťan katolík toto niečo radikálne musím odsúdiť. 

Chcem v súvislosti s týmto zdôrazniť jednu záležitosť. Keď sa jedná o dobrú vec, a nápravu človeka, pomoci niekomu, ktorý napríklad trpí depresiam aj vplyvom týchto nekalých praktík, hoci normálny človek tomu neverí, človek má morálnu povinnosť odsúdiť takéto konanie, pretože ak to beriem napríklad len z morálneho a nie náboženského hľadiska, vedia sa tu spraviť veľké morálne škody nejakého špecifického rozsahu.

No uvedomme si jedno, že odsúdenie nie je na základe akéhosi autoritárstva, ale to, aby sme zmietli takéto praktiky, ktoré privádzajú človeka celkom isto do nebezpečenstva, kde napríklad nervovo labilný človek sa môže psychicky zrútiť, môže byť zdeptaný. Si predstav že taký človek si prečíta v horoskope, že to ide s jeho zdravím dole vodou, alebo mu veštica povie, že je to s ním zle nedobre. Načo to teda v konečnom dôsledku slúži?

Na záver spomenien toto. Slúži to k deštrukcii a ponižovaniu ľudskej osoby, celkom isto závislej od démonických vplyvov. Toto práve odsudzuje kresťanstvom a celkom isto robí dobre. Pretože nato, aby sme vychádzali ako ľudia, konali podľa morálnych predpisov ako ľudia, a ako kresťania dodržiavali Božie Slovo, musíme odstániť všetko zlé, čo nás zaťažuje, a nasadzuje duchovné putá.

Protiví sa to božiemu poriadku, a poslanie kresťanstva je, aby dvíhalo človeka, ktorý sa trápi, aby mal nádej vprostred tohoto sveta. Zatiaľ nijaké čary, alebo mágia ti takýto duchovný, duševny stav, pohodu, vyrovnaný život neprinieslo.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár