Začal by som asi jednou biblickou myšlienkou, a síce. ..."Kto sa povyšuje, bude ponížený a kto sa ponižuje, bude povýšený..." toto píšem v spojitosti s jedným príbehom, ktorý bol napísaný ako článok už trošku dávnejšie, ale nedá mi, aby som naň nenapísal akúsi recenziu.

Mnohí si myslíme, že celkom isto si vystačíme so svojimi vlastnými silami. Určite nie je nikomu možno príjemné, ak v nejakom strachu volá o pomoc kohosi druhého, a vo vypätej situácii je to hocikto, kto ide okolo. Nie je to nič príjemné, a naozaj človek musí plne dôverovať, že na všetko sa raz nájde nejaké riešenie. S tým súvisí aj môj ďalší článok, ktorý teda ako píšem vznikol ako komentár na jeden celkom dobrý článok.

Áno, lebo kto sa ponižuje, bude povýšený. Vieš, poviem ti to presne toto na jednom takom malom názornom príklade. Keď ťa v práci, alebo škole.... najčastejšie životné priestory, v niečom nedajbože obvinia, alebo teda nakydajú kadejakú špinu, a rieši ťa ten najvyšší,  nejaký vedúci, a ty si najnižšia, obyčajne nebudeš "papuľovať" zbytočne, ale budeš sa hrať na sprostú. 

Uznávam že to je mimoriadne nepríjemná situácia, kde človeku obvykle sa razom napríklad pokazí deň, a všetko okolo toho už pre neho postupne bude strácať akýsi význam, čo mu ešte teda donedávna prikladal. 

Ak teda pokračujem, nie je to preto, lebo si sprostá (alebo dobre, budem sa hrať na sprostého) to opisujem ako nejaký štruktúrny príklad, ale práve preto, lebo človek v niektorých fázach života má prejaviť pokoru, ktorá dáva človeku zmysel života. To je to, čoho sa mnohí naozaj boja, a je to na škodu veci.

Na základe práve tejto preukázanej pokory, naozaj môžeš byť povýšená. Napríklad ak ten vedúci, alebo riaditeľ, naozaj ak je rozumný, a uzná, že to, čo riešite, je len výsledok akéhosi ohovárania kolegov, čo je dosť častý jav, nejakej skrytej šikane, nejakej závisti, ktoré teda logicky z toho vyplynulo, on ak dobre rozmýšľa, a má rozum, nenechá ťa v štichu, ale poskytne ti akúkoľvek pracovnú ochranu, aby si svedomito mohla, mohol pracovať na tej zaradenej pozície akú momentálne vykonávaš, ba čo viac, možno ťa aj povýši, ak vybadá nejaký tvoj potenciál. 

To posledne menované je ale práve dosť nerealistické, a väčšinou utopistické, a je to výsledok akéhosi nereálneho a dosť skresleného uvažovania mnohých ľudí, ktorí všetko vnímajú buď ako prehnaní optimisti, alebo veční pesimisti.

Čo by som teda zhrnul ešte takto na záver článku. Presne toto sa deje v duchovnom živote, zmysel ktorého ateisti nechápu, pretože ho omylom až tragicky berú ako nejaké vymyslené, science fiction utopistické rozprávky, s nulovou výpovednou hodnotou v reálnom živote. 

Nulová hodnota je avšak len a jedine kôli ich stereotypnému spôsobu života ako výsledok ich osobnej neschopnosti pochopiť akýkoľvek zmysel nejakého odriekania alebo obety, ktorá ešte nemá výsledný efekt, ale ten sa raz určite dostaví. Teraz nechcem rozoberať v nijakom prípade v aspekte duchovného života, ale naraziť na reálny problém, krorý som načrtol, a ktorý bezproblémov sa stane hocikomu z nás v práci, nikoho nevynímajúc. 

Takže hlúposť to isto nie je. A ak povieš v práci, že si uvedomelá, máš svoju dôstojnosť, nebudeš predsa vykonávať podradné roboty, lebo si ing, mgr, a neviem ešte čo. každý nadriadený ako prvé by ti ukázal dvere, že sa môžeš realizovať v inej firme, ale nie jeho. A v tedy zistíš, na čom si, a význam toho, čo si možno nechtiac a bez skúsenosti napísala asi toľko neber to v zlom, pretože všetci rastieme v niečom, čo zažijeme, a čo raz je a bude pre nás užitočné, obohacujúce a prospešné.  Azda tomu trochu aspoň rozumieš.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár