Vonku je nádherné počasie. Ako to myslím? Husto sneží, a som veľmi rád, že ako tak som dobre dorazil po tme a v hustom snehu na aute domov. Ešte dobre že mám zimné nové kvalitné pneumatiky, aj keď na čerstvom snehu to nie je celkom rozhodovací fakt, tam človek naozaj by mal byť dobrý vodič, aby mohol odhadnúť a včas zareagovať na situáciu. Áno, aj tu ako to teda spomínam v krátkosti v napise, môže rozhodovať pýcha, že mám dobré auto, a idem si niečo dokazovať. To nie je o dokazovaní, ale o normálnosti.

Dneska by som chcel sa povenovať skor jednému diskusnému príspevku, ktorý som pridal do diskusie, ktorú som viedol s jedným pánom pátrom a ostatnými diskutujúcimi. Naozaj veľmi podnetné a kvalitné témy, kde v prvom rade som našiel samého seba. O čo teda ide vysvetlím v nasledujúcich riadkoch.

To nevadí, ak náhodou cítite pýchu. Možno to ešte nie je pýcha. Prečo to spomínam. Pyšný človek si totižto pravdepodobne neuvedomuje božiu prítomnosť a teda jeho ego zákonite pripúšťa len materializmus, teda o všetkom budem rozhodovať len o tom, čo viem si overiť, čo teda obsahuje akýsi druh hmatateľného dôkazu, a samozrejme konzumizmus.

Pokiaľ máte radi z niektorých týchto práve vymenovnaných akýschi bežných štandardov, ktoré ponúka tento svet, ale tak, že napriek ich užívaniu ste ochotná sa podeliť, písal som to jednej konkrétnej pisateľke, a nerobíte nijaké rozdiely, a na vašom prvom mieste je Boh, potom všetko ostatné je na správnom mieste. Niekedy je totiž aj pýcha celkom nesprávne a zle definovaná.

Ešte by som zdôraznil, že nie všetko je teda pýcha, čo si myslíme že je pýcha. V tomto veľkú úlohu práveže zohráva aj fakt akejsi falošnej pokory. To znamená, že vlastne hrám pred ostatnými akési divadlo, a nechcem teda odkryť svoju skutočnú tvár. Samozrejme to neznamená, že budem zo seba robiť akéhosi falošného svätého, alebo budem zo seba robiť neohrozeného gangstra alebo dákeho frajeríka. Mnohí paradoxne tomu podľahneme, a koniec koncov toto všetko nám osobne môže vyjsť len na našu ťažobu.

Na druhej strane, ak sa aj vyskytne nejaký konflikt, alebo teda bude celkom isto potrebné vyriešiť k spokojnosti a napraviť akúsi ošemetnú záležitosť, človek si jednoducho musí stáť za svojím, a nie že tvrdohlavo, ale povedal by som celkom iste cieľavedome presadzovať svoj názor, o ktorom si myslím, že pre daný problém je celkom dozaista efektný, a pod ťarchou akýchsi štruktúrnych príkladov ktoré tvoria akýsi základ dôkazov doložiť, že toto je jednoducho niečo, pre čo konkrétne ja žijem, a na základe týchto faktov kladiem vo svojom živote na piedestál mojich hodnôt tie a tie parametre, ktoré som proste vplyvom prežitia môjho života sa presvedčil že takto to funguje proste správne a je to na osoh, úžitok mňa samotného a ľudí okolo mňa, a takto vlastne vytvárame jeden nerozlučný, harmonický celok, kde vládne a panuje pokoj, spravodlivosť, miernosť, mimochodom všetky tie základné náboženské atribúty, ktoré sú potrebné pre medziľudské vzťahy. 

Práve preto, toto všetko spomínam, lebo keď si jednoducho nebudeme stáť za svojím, celkom isto rozumným názorom, ale budeme ustupovať, práveže tí druhí nás prevalcujú svojou bezhraničnou aroganciou, drzosťou, sprostosťou.

Ono si celkom isto poviete, že toto sú len také všeobecné veci, a o nich sme už počuli. To nevylučujem, avšak, snažíme sa toto v našej práci napríklad presadzovať. Stojíme si pevne za svojím, alebo sa prispôsobíme väčšine a zaprieme vlastný dobrý názor, len na základe toho, že možno nám budú odobraté akési benefity nejaké celkom iste výhody, ktoré možno aktuálne čerpám napríklad z titulu môjho súčasného pôsobenia v práci a podobne.

To, že som si vedomý istých kvalitatívnych parametrov intelektuálnej, materialistickej, psychickej a inej danosti, celkom potrebnej jednak pre všestranný rozvoj osobnosti a preto, aby človek proste mohol v súčasnosti dobre fungovať a podobne, pokojne a svedomito pracovať, byť vytrvalý, čestný, spravodlivý a ostatné vlastnosti potrebné, ešte neznamená automaticky, že som pyšný. Ako teda hovorí celkom iste aj citát onej nástenky.

Na záver ešte celkom isto by som nechcel zakončiť tento text bez nejakého toho duchovného biblického citátu. Azda by som doplnil výzvu Panny Márie v biblickej novozákonnej udalosti zo svadby v Káne Galilejskej, z evanjeliovej perikopy, mimochodom môjho azda najboľúbenejšieho citátu z Písma Svätého a síce... Jn 2,5 "Čokoľvek vám povie, urobte to"...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár