Kedysi som pridal blog, ktorý mal nadpis niečo o pýche. Dnes sa chcem povenovať na základe jedného výroku od jedného indiána, v ktorom proste cítim pravú životnú múdrosť, a nad čím môžem teda opätovne pouvažovať.

Ten nadpis , respektíve ten výrok znie takto. Sloboda neprichádza, keď vlastníme všetko, ale keď nič nevlastní nás.

Mohli by sme teraz celkom isto namietať, že v to výroku ten autor sa pravdepodobne pomýlil, nechal sa zmýliť, pretože nás nemôže niekto vlastniť. To, čo vlastníme, ten predmet ako taký, nepodlieha osobnej voľbe, a teda predmety sú neživé, nemôžu sa samy rozhodovať, sú teda k užívaniu. A jedine človek dokáže takto rozoznať na základe slobodnej voľby, čo je pre neho správne, a čo nie je správne. A možno ani to nedokáže celkom presne.

Samozrejme, pod vplyvom vonakjších okolností, a akýchsi vonkajšej vzbury, vznikol pravda celkom isto dosť pochybný, a veľmi nie dobrý a nie vhodný, zámerne nenapíšem slovo nevhodný, lebo často povedať, či je nejaký rozdiel medzi nie vhodným, a nevhodným, aj keď si myslím, že to nie je jedno a to isté, ale teda názor ako taký, že sloboda predstavuje súhrn činností, ktoré predovšetkým ja osobne uznám za vhodné, a to, čo mi druhý nemôže nariadiť. 

V živote sa stáva, že niekedy človek aj v pracovnom živote stratí akokeby nad sebou akúsi mieru sebakontroly, a stane sa, že chce všetko zobrať na seba, celú zodpovednosť. Avšak to nie je preto, že prijatím tej zodpovednosti v danom čase chce napríklad kohosi odbremeniť od nejakých povinností, alebo prípadných vzniknutých nepríjemností, a podobne, ale preto, pretože chce možno dokázať okoliu, že v danom rozhodovacom procese dokáže zaujať jasné stanovisko, kedy prevezme na svoju zodpovednosť niečo dôležité, ktoré má pre neho tiež význam, a kde potrebuje aj one akosi otestovať svoju schopnosť, alebo aká je miera možno neschopnosti riešiť nejaké problémy v danom čase a podobne. Vtedy môže napríklad nastať situácia, teraz si to mierne dám do súvisu, kedy napríklad po dobre odvedenom výkone, po nejakej zodpovednej práci, človeku v istom zmysle pôjde sebavedomie smerom nahor, a tým stúpne aj jeho produktivita.

A s tým možno príde aj určitá spokojnosť, a vyrovnanosť, a vtedy možno práve pocíti, že on je v tej práci, teda to, čo koná, môžu to byť aj školské povinnosti, naozaj slobodný, pretože nie je závislý od nejakých determinácii, ale môže sa plne čomusi venovať, čo je pre neho prospešné. 

Sloboda teda primárne nie je postavená na našom chcení, ale práve naopak, na našej možnosti, a to je problém, prečo si mnohí slobodu zamieňajú. Teda nie vždy sa dá slobodne rozhodnúť, čo môže celkom isto negatívne ovplyvniť človeka, než by sa akokoľvek snažil, a robil všetko, čo je v jeho silách.

V okamihu, teda v opačnom prípade, ak mi teda niečo niekto nariaďuje, v to momente sa teda stávam neslobodný v plnom rozsahu, teda som priamo na niečom, alebo niekom závislý.

Napríklad nie raz mi napadlo, a paradoxne aj v súvislosti s duchovným životom, a vôbec, že my v podstate nie sme slobodní vôbec. Je to veľmi široký pojem. Nemám teraz na mysli tie klasické poučky napríklad z nejakej občianskej výchovy, že práva nemôžu byť bez povinností, a podobne, ale pri uvažovaní sa snažím zájsť ešte ďalej, kde to proste sa môže dostať .

Čo na záver ešte napíšem? Vážme si teda slobodu, pretože si málo uvedomujeme, ale to nie je samozrejmé a automatické, ako si to mnohí myslia. Prejavuje sa to napríklad aj takým spôsobom, že teda práve tí, ktorí o sebe vyhlasujú že majú liberálne a nie konzervatívne postoje, sú za akúsi pochybnú voľnosť, sú práve, a to je paradox, tými najväčšími podriadenými, teda vo veľkej miere ovplyvňovanými, možno až riadenými, proste takými, ktorí síce čosi robia, ale robia to viac menej z akejsi formy donútenia, a nie z vlastnej vôle, pretože tam práve chýba tá možnosť výberu, a možnosť výberu je veľký dar, ktorý si nie vždy uvedomujeme.

 Blog
Komentuj
 fotka
verdamt  2. 12. 2018 03:57
Najprv musíš dokázať, že existuje slobodná vôľa.
 fotka
vreskot000  2. 12. 2018 07:18
ale bratu. slobodná vôľa je nezávislosť na determinácii. determinácia má mnoho podôb. jasne že je
 fotka
verdamt  2. 12. 2018 13:16
Rozhodnutia si len uvedomuješ, nevytváraš ich. Takže celý koncept slobodnej vôle a zároveň slobody tým kolabuje...
 fotka
vreskot000  3. 12. 2018 19:53
@verdamt rešpektujem tvoj názor samozrejme
Napíš svoj komentár