Zhliadol som opäť jeden pekný blog, ktorý bol zase napísaný dosť dávnejšie. Nevadí, rád píšem akési recenzie, pretože ma to dosť obohacuje duchovne.

V živote môžeme zažiť celkom plytké zážitky, pre niektorých sú zbytočné, pre niektorých obohacujúce, samozrejme na všetko je uhol pohľadu. Niekto má rád prepité piatky, a čo ja viem, bezudné zábavy a podobné momenty.

Tomuto celkom sa nebudem venovať, skôr by som sa chcel venovať čomusi inému. Pri rozhovore sa napríklad snažím vžiť ani nie tak veľmi do toho počutého, ale skôr, v akej tónine, v akom akokeby citovom rozpoložení sa so mnou rozpráva dotyčná osoba. Sú osoby, možno tak jedna veľmi intenzívne mi utkvela v pamäti, ktorú som vytiahol na istú úroveň, pomohol som jej, a odmenou bolo to, že viac ma nepotrebovala, a ešte mi to pekne povedala.

Inteligentný človek je taký, ktorý si drží odstup a nie je celkom povoľný, hoci v nejakom momente sa môže javiť ako veľmi otvorený s dobrými myšlienkami.

Mnohí napríklad si v rečiach nedávajú dosť dobrý pozor a obyčajne povedia aj to, čo možno nechceli a potom ich to mrzí. 

Nikdy som nechodil na nijaké diskotéky piatkové a podobne. v živote som bol na dvoch plesoch, na jednom som sa celkom držal, z toho posledného som si pamätal akurát tak pohľad do plafóna v posteli okolo pol piatej, nehovoriac o tom, že na pol osmu som už bol v kostole.

Stačilo mi čosi takéto, viac ma to nebaví. Samozrejme bolo to v rámci normy, bola to dobrá zábava. Avšak niekto toto prežíva každý piatok a sobotu, a takto asi vyzerajú bežné víkendovky mladých ľudí. Nikomu to neberiem, užiť a zabaviť si treba.

Avšak ak človek prekročí nejakú mieru, časom ho môžu mnohé veci mrzieť. Mnohí mladí si neuvedomujú nejaké zaužívané normy, a z poslušného syna či dcéry sa razom stanú vzdorovité osoby, ktoré nevedia kde je sever. Kde je chyba? Sú proste povahy, ktoré majú nespútanú túžbu čosi nové zažiť, nehľadiac pritom aj na nebezpečenstvá, ktoré sú s tým spojené.

Neuvedomujú si, že nad sebou ešte kohosi majú, a rodičia to nie sú. Neuvedomujú si, že keď sa bezuzdne zabávajú, a často to má aj neslušný charakter, môže to mať veľmi tragické dopady, a nikdy to neriešia.

Tu chýba poslušnosť. Neuposlúchnutie nejakej rodičovskej výzvy a predĺženie času s priateľmi nemusia mať pozitívny dopad na mladého človeka, ktorý si neuvedomuje pocit zodpovednosti a podobne.

Potom tu máme neúspešných ľudí, ktorí v neskoršom veku riešia problémy, ktoré inteligentní ľudia nepovažujú za problém, a hravo to zvládnu. Prečo? Pretože uznávajú duchovnosť nad sebou a vedia, že matéria, tento svet je skutočne len pomocníkom v osobnostnom raste, ktorý ma iný cieľ.

Cieľ približovať sa jeden ku druhému, cieľ vzájomne sa skutočne rešpektovať, spoznávať sa. Nechať si odstup jeden od druhého, dať čas jeden druhému. Netlačiť nikdy na nikoho. Pudovo vystihnúť potreby toho človeka, s ktorým čosi zdieľam a nečakať len na to, kedy to on povie. To platí samozrejme obojstranne. Mnohí sa nazdávajú, že pravidlá v spoločnosti nikto neudáva, a že môžem žiť ako sa mi zachce. Nie je to celkom pravda, pretože potom tu máme osoby, ktoré potrebujú psychologickú pomoc, prichádzajú o prácu, majú nedoriešené vzťahy, sú nešťastní, častokrát nedokážu vysvetliť dôvod svojho citového rozpoloženia, a nejedná sa to len o dospievajúcu mládež, vek práveže v tejto oblasti, smutne musím skonštatovať, ako sa s tým stretávam aj ja v súčasnosti skutočne nezohráva nijakú rolu.

A tak málo je ľudí, ktorí si chcú nechať poradiť. Takíto ľudia obyčajne majú nazval by som to potlačenú inteligenciu, znížené sebavedomie, strata záujmu o dianie v mojom okolí, nespoluprácu, odmietanie kamarátov, odmietanie akéhokoľvek kontaktu a čo je najsmutnejšie, odmietanie akéhokoľvek citového prejavu, ktorý by ich len obohatil.

Na záver by som chcel v krátkosti ešte toto spomenúť, že teda chcem okrajovo pripomenúť, ako môže takého zdecimovaného človeka pomôcť len také obyčajné objatie, alebo pohladenie. Tento kontakt je dosť zaznávaný, a často je len predmetom akéhosi intímneho kontaktu, význam ktorý je veľmi nepochopený.

 Blog
Komentuj
 fotka
hagelslag  6. 4. 2017 19:22
@Rifla čítaj pozorne...
 fotka
antifunebracka  7. 4. 2017 15:48
Si ty ale moralista!
 fotka
vreskot000  7. 4. 2017 17:06
nie som moralista, ale sú to všetko vlastnosti, ktoré sa snažím najmä vo svojej práci využiť, a všetko čo píšem je pravda. ja som otvorený človek. kto ma o niečo prosí, neodmietnem ani o polnoci.
Napíš svoj komentár