Pred piatimi rokmi som pridal dve časti tohoto článku, a dnes na popud jednej ankety by som rád pridal tretie zamyslenie, ktoré som venoval ako koment do jednej celkom dobrej diskusie. 

o existencii neba predsa rozpráva biblia hneď na svojich úvodných stránkach knihy genezis Gen 1,1. Na počiatku stvoril Boh nebo a zem.

Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami. Teda hned na prvej vete v biblii sa dočítaš na existencii neba. Hoc by som aj svedectvá neba nebral vážne, verím tomu, lebo sa to píše v Biblii ako najčítanejšej knihe sveta. 

Toto presne chce zlý démon, chce oklamať ľudí. Dobre sa vie, že existencia Boha sa možno empiricky, na základe teda akýchsi poznatkov dokázať nedá... To by bolo poznanie, preto je viera akýsi predstupeň poznania. 

A diabol využíva prirodzenú nevedomosť človeka, ktorý navyše (ako všetci ľudia) máme ohraničené myslenie. Teda niečo,čo zmyslami vidíme, vnímame, to vieme dokázať, ale čo zmyslami nevidíme a nevnímame dokázať nevieme.

 Nebudem tu rozpisovať taký príklad s elektrickým prúdom, tobôž ho zrovnávať na rozdielu s elektrickým napätím. Tuším že fyzik A. Volta rozlíšil ako prvý tieto pojmy ako elektrické napätie a elektrický prúd, a ohmov zákon to predsa jasne definuje. 

Keby si sa spýtal (hypoteticky sa vráťme niekoľko storočí dozadu, pretože ľudia existovali aj vtedy, aj vtedy rozmýšľali, aj vtedy pracovali, aj vtedy tvorili rodinu, aj vtedy tvorili spoločnosť a podobne) že či vedia, že existuje elektrická energia, že existuje podlahové kúrenie, že existujú kúpele s termálnymi prameňmi, pravdepodobne by sa ti vysmiali, lebo nič podobné do onoho času ( dá sa povedať že v celom období stredoveku do 20 storočia sa na to akosi "zabudlo") teda do onoho času to neexistovalo. Nebolo to teda v podvedomí daných ľudí, ktorí mali svoje zvyky, kultúru. A predsa čosi také existovalo mnoho storočí pred nimi v stredoveku, nie v našej dobe.

Ale pozri. Dá sa neustále vyhovárať na svoje zvyky, kultúru, na svôj pôvod? Čo keby sme "zobrali" rozum do hrsti, a trochu uvažovali, že existuje, nazvem to, pravdepodobne nejaká dimenzia, ktorú nevieme celkom presne definovať, ale ktoré mi práve objasňujú stránky biblie? Čo mi na toto povieš bratm. 

V biblii existuje mnoho odkazov na nebo, dokonca geograficky je aj začlenený prvý raj, ktorý existoval naozaj na zemi, a podobne. Nechcem tu fakticky teraz čosi rozoberať, na nete keby si chcel nájdeš o tomto plno odkazov.

Ale chcem ti zdôrazniť jedno, aby si si uvedomil, a aby sme si to uvedomili všetci diskutéri. Jedná sa o to, že kresťanstvo nie je veda, ktorá hovorí o Bohu z hľadiska poznania. My vlastne o Bohu z "ino" biblických prameňov v podstate nevieme nič. 

Teda základ tvorí čítanie Písma Svätého, pretože tam je obsiahnuté všetko. Inú knihu, než je biblia, Božie slovo ja ako kresťan nepotrebujem. 

Ježiš predsa sám povedal lotrovi vedľa neho ukrižovanom spolu, že.... na výzvu lotra.... spomeň si na mňa vo svojom kráľovstve mu Ježiš odpovedal... veru hovorím ti, ešte dnes budeš so mnou v raji. Povedal to sám Ježiš. Keby to tak nebolo, ako je možné, že uprostred utrpenia, kde od fyzickej ľudskej smrti ho delili azda minúty, ak nie sekundy, by vyslovil takúto odvážnu vetu. 

Alebo keď odovzdával úrad Petrovi.... Čokoľvek rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi, a čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi. MT 18,18, tu máš biblické súradnice pre úplnosť. 

Ja práveže som pevne presvedčený, že to, čo sa píše v Písme, to aj pravda je. 

Pri diakonskej vysviacke katolíckej cirkvi biskup hovorí diakonovi. Prijmi evanjelium Kristovo. Stal si sa jeh ohlásateľom. Dbaj, aby si to, čo čítaš veril, čo veríš učil, a čo učíš aj uskutočňoval. 

Toto má robiť služobník cirkvi, ale v podstate toto máme činiť všetci kresťania bez rozdielu, pretože Cirkev je Kristova nevesta, a všetci pokrstení do nej patria. Len niekto je do nej pozvaný ešte užšie osobitným spôsobom, teda kňazi. Povedz mi, ak by to nebola pravda, mal by niekto záujem dvetisíc rokov žiť v akomsi klamstve? Načo potom všetko to okolo toho? Aky by to malo význam? My všetci smerujeme do večnosti. 

Či chceš, či nie, musíme si priznať, že dňom za dňom starneme, a naozaj ten prechod do večnosti sa naozaj uskutoční, či chceme či nie. A na zemi naozaj prostredníctvom duchovenstva v kresťanstve máme toľko povzbudení, aby človek vytrval, že nie je možné, že sa jedná o akýsi typ davovej psychózy. Vieš. 

Každá senzácia trvá tri dni ako sa hovorí, ale prečo toto trvá 2000 rokov? 

Záverom napíšem toto. Kresťanstvo nie je filozofia, ale zakladá sa na reálnej pravde, ktorou je Kristus s jeho učením o večnom živote, ktorý priniesol tým, že svojím zmŕtvychvstaním zničil naše hriechy a nanebovstúpením nám otvoril brány neba, citujem slová z piesne vďaky prefácie pred eucharistickou modlitbou. Problém našim, možno aj pochybujúcim kresťanom, alebo ateistom, ktorý niečo takéto pripúšťajú nie je ich viera, alebo neviera, ale skôr neochota, tvrdohlavosť, zanietenosť len pre svetské veci, a nulový záujem, alebo minimálny pre veci, pre duchovné veci, ktoré sú také, ktoré prekračujú akékoľvek chápanie na rozumovej a empirickej úrovni. 

Pochop proste, že nie všetko, čo existuje okolo nás, a čo vieš existenčne dokázať, je konečné. Nie. Ešte existuje aj čosi iné. Nicejsko carrihradské vyznanie viery hovorí, že verím v svet viditeľný, aj neviditeľný. Je zaujímavý pojem neviditeľný svet. Teda akýsi priestor, ktorý je očiam neviditeľný. 

On existuje, a záznam o tom je r. 381 nášho letopočtu. Myslíš že niekto má záujem držať kohosi takmer dvetisíc rokov, ako sa hovorí v šachu ohľadom duchovnej podstaty človeka? Ja si to vôbec teda nemyslím. Navyše, ak sa mám ešte vyjadriť k tomuto, práveže nijaká ateistická teória, alebo ako by som to nazval nepodáva jediný relevantný dôkaz, kde by som aspoň v teoretickej rovine mohol uvažovať o zamietnutí kresťanských hypotéz, podopretých autoritou výpovede biblie, biblických prameňov. Zamysli sa nad tým brácha....

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár