Vieš filozofia vznikla z "podnetu ničnerobenia" a presne tak dopadol aj platon a jemu podobní, ktorí hlásali ničím a nikým nepodložené bludy. Je zlé, kedy niekto kto neverí v základné kresťanské piliere sa ide vyjadrovať o nejakej nesmrtelnej duše. 

Podstata duše a jej vysvetlenie pričom nie je vôbec jednoduché. Žalm 139 hovorí jasne.... 

"Veď ty si stvoril moje útroby, utkal si ma v živote mojej matky. Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem. Moje údy neboli utajené pred tebou, keď som vznikal v skrytosti, utkávaný v hlbinách zeme. Tvoje oči ma videli, keď som ešte nebol stvárnený, a v tvojej knihe boli zapísané všetky moje dni, len pomyselné, lebo som ešte ani jeden neprežil. Toto písal dávid niekedy 700 r. pnl. teda majú okolo 2700 rokov tieto slová. 

Niečo teda na tom predsa len bude. Ja by som sa zamyslel, ako je možné, že "viera" nevercov, ateistov, pripadá to teda niečo ako oxymorom, teda v podstate je to logický nezmysel. Je neuveriteľné, že teda niekto dokáže neveriť v niečo, čo v podstate mu prináša pocit oslobodenia, a hlavne, dodáva mu to pocit akejsi istoty, že je milovaný, chcený, a že jestvuje teda niekto, ten Boh, ktorý riadi životy ľudí, a dáva ti priestor do každodenného boja v tomto živote, pretože v živote nie je nič jednoduché. 

Aj v tej reštaurácii, hoci za obed zaplatíme, ak sa niekto chodí stravovať tam, normálna vec v podstate, ale na to treba tiež mať, ti ho niekto musí uvariť. Ty tie prísady, tovar, produkty, tie potraviny nepotrebuješ vidieť, a ani ich nevidíš, uvidíš len hotové jedlo na tanieri, chutné, pekné, voňavé, a neviem ešte čo. Ale reálne to niekto z nejakých surovín, potravín, prísad pripravil, čoho svedkom si ty nebola. To znamená, z toho mi vyplýva (lepšie povedané) že viera ateistov je ešte neotrasiteľnejšia ako kresťanov, pretože ateista verí, že z ničoho povstalo toto všetko, ale nikto za tým nie je, nik na tom nemá zásluhu, a na nijaké slovo nepovstalo z toho, čo povstalo, a ja ako kresťan verím,že z ničoho taktiež povstalo toto všetko. toto je identické pre kresťanov. 

Len rozdiel je v tom,že síce z ničoho povstalo všetko, ale niekto za tým je, a tým je Boh. Za tým je Ten, ktorý je ten istý včera, dnes a naveky, Ten, v ktorého mnohí odmietajú nie že veriť, lebo viera nedáva priestor na overenie zmyslov, viera je "nie od toho" ja ako kresťan verím, že Boh vdýchol nesmrteľnú dušu každému človeku, ktorá po smrti vydáva počet zo svojho šafárenia za života. Tomu verím, lebo to je prirodzené. 

Druhá vec. učenie herakleita síce nepoznám, ale grécka mytológia vo všeobecnosti sú len bludy, rozprávky bez historickej hodnoty. Podla Herakleita je dusa smrtelna a materialna. podľa neho je teda možné všetko. Jedna vec, čo je podľa neho, a druhá vec, kde je pravda. Keby herakleitos a jemu podobní pripustili teologické úvahy aristotela, ktorý je bližšie ku kresťanstvu, a podloží to autoritou písma svätého, nikdy by nešírili takéto bludy. Všetko toto, všetky tie omyly vznikajú z toho, že človek chce síce vedieť svoj akýsi prapôvod. To neberiem nikomu, ľudí oddávna fascinovalo niečo ako stvorenie sveta, ako sa to dialo, odkiaľ sa zobral človek, či toto okolo mňa niekto stvoril, alebo to tu bolo večne, alebo ak to v podstate bolo. 

To je normálne, človek má v sebe akýsi prirodzený pud, ktorý ho núti sčasu na čas zamyslieť sa nad svojím smerovaním. Toto mi hovorí v podstate aj biblia. Biblia mi neponúka historický prierez vývojom človeka, lebo to nepokladá za podstatné. Pre biblické bádanie je jedinečné práve to, že sa zaoberá podstatou a zmyslom života, jeho smerovaním, a ukazovaním na hodnty, že my sme to preto, aby sme sa správali ako ľudia, čo Boh vtlačil do srdca človeka ako prirodzený zákon. Že prirodzené je ochrana života a nie jeho zabíjanie. Na jednej strane sa mnohí ateisti čudujú, ako môže Boh dovoliť dívať sa na utrpenie tých, ktorí si to nezaslúžili v hocijakom rozmere, ako si to len môžeš predstaviť. 

Od hladujúcich a zomierajúcich v afrike, až po nezamestnaného, ktorý dostal možno práve dnes možno práve v túto hodinu a minútu výpoveď zo zamestnania a on teda už, celkom logicky, nevie spájať svoju nielen budúcnosť, ale ani svoju prítomnosť s tým, čo robil doteraz. V živote je mnoho vecí nefér, a keď sa vráim k podstate môjho príspevku chcem ti povedať, že tieto úvahy treba nechať bokom, lebo sa nikdy k ničomu nedpracuješ práve preto, lebo na poznávanie týchto vecí, ktoré nás presahujú, potrebujeme v prvom rade vieru, pokoru, ľudskosť, a nie vzdelanie. 

Záverom poviem asi toľkoto. To tu nepotrebuješ. Nik to od teba neočakáva. biblia je kniha vzťahov nie komplexná príručka biologie, ekologie, zdravovedy a neviem čoho. Pokiaľ to ľudia nepochopia, nikdy nebudú šťastní, ani ked zarobia milión eur, pretože raz príde fyzická smrť. Tá, ktorej sa prirodzene všetci bojíme, a nevieme si ju na vlastnej osobe, na sebe samom predstaviť. Ale ona príde. Tam vydáš počet zo všetkého, čo človek robil. Verím v toto. Tam možno budeš mať všetko vysvetlené, ale akým spôsobom.... 

V písme je napísané, že ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo ani do ľudského srdca nevstúpilo, čo Boh pripravil pre tých ktorí ho milujú. Pretože všetko poznanie aj filozofia pominie, ale ostane len láska, a ako niekoho miluješ, čo je všetko a celý odkaz biblie. nijaké vedomosti ti nepomôžu. 

 Blog
Komentuj
 fotka
verdamt  22. 7. 2020 14:29
Filozofi hlásali nepodložené bludy a tvoje bludy sú podložené čím? Knihou? Keď ti vezmem knihu, nemáš sa o čo oprieť...
 fotka
vreskot000  22. 7. 2020 15:30
@verdamt verím v to čo je v písme svätom, ako človek má preukazovať lásku k bližnemu skutkom telesneho a duchovného milosrdenstva, napríklad starať sa o tých ktorý sa nevedia o seba starať, ošetrovať presne takých, ktorí sú na to odkázaní
 fotka
verdamt  22. 7. 2020 16:18
Dobre. To len potvrdzuje môj argument.
 fotka
vreskot000  26. 7. 2020 22:22
@verdamt všetko dokázať nemôžeš rozumom, lebo rozumom si nevieš vysvetliť ani to, prečo sa chceš vysrať do záchoda a nie na ulicu kade chodia ľudia. v skratke som ti chcel povedať, že ja bludy nepíšem, ale bludy hovoríš ty. možno si neúspešný v živote, neviem, nepoznám ťa. v podstate mi to je jedno. vieš ako ja žijem kámo? ale to je jedno, pohoda. Ja som v mojom blogu chcel povedať asi toľko, že človek v sebe má mať akúsi pokoru a jednoduchosť, a to, že každý človek skončí svoj život, ale nie je jedno ako. A nie je jedno aká je kvalita života. druhá vec. práveže by som sa obával presvedčenie ateistu, že nič neexistuje, a nakoniec sa prekvapíš. ty musíš mať veľmi silnú vieru, že nič neexistuje, ale v podstate tvoj život keď sa skladá z nejakého urážania, asi veľkú cenu nemá, a možno si nešťastný. makaj na sebe, aby si niečo dosiahol.
Napíš svoj komentár