Ďakujem veľmi pekne za vynikajúci postreh, ktorý som prostredníctvom komentu dostal, a zároveň, v tomto mojom nedeľňajšom popoludňovom blogu ho chcem využiť nato, aby som vyjadril moje vlastné postrehy, a ako som to prežíval v tom okamihu ja.

Myslím si že to bolo správne. Na Ježiša som sa rozhodne nechcel hrať, ale na druhej strane, stalo sa to pred Vyše 14 rokmi, a stojím si za tým, že som proste pocítil silu a vanutie Ducha Svätého, ktorý mi možno kázal toto povedať. Ateista tomu povie, že mu to hovorí jeho svedomie, alebo neviem čo... určite, lebo nemá tie duchovné myslenie ako kresťania, ale taktiež chcem ďalej vyjadriť, že teda ctím si dodnes isté morálne princípy, ktorých sa nevzdám. je to láskavé.

Často sa s ňou stretávam,a máme si vždy čo povedať. mladá žena, múdra, má veľký rozhľad, to sa mi páči. Takíto ľudia v spoločnosti majú svoje miesto, a vždy lepšie, ako keď sa možno stretnú dvaja veriaci, ale nemajú si čo povedať, a obyčajne keďže neuznávajú nejaké duchovné princípy nad sebou, ako to vyplýva z kresťanstva, obyčajne sa na to miesto dostavia hádky, nevraživé pohľady, uhýbanie z cesty, veľavravné ostré nevhodné poznámky a podobne, ako som toho bol hodne svedkom. 

Avšak niektoré veci sa mi protivili. Nedokázala napríklad morálne odsúdiť potrat. Stále hovorila o akomsi práve ženy. S týmto pojmom "právo ženy" som sa stretol asi pred 14 rokmi, a bol som značne zhrozený. Cirkev naša by taktiež, a to len pre dobro aj ateistov, mala by poučiť, čo je dovolené v manželstve, a čo nie je dovolené. Myslím si celkom iste, že teda predmanželská príprava by sa nemala týkať len rímsko katolíkov. 

Kristus ohlasoval evanjelium všetkým.... Treba to povedať aj na inej pôde nielen katolíckej. Apropo brat, dám ti otázku. Ja sa pýtam, lebo sa chcem veľa dozvieť. Niektorí sa pýtajú, ale len preto, aby z nejakej pyšnej pohodlnosti dali najvao to, že ich názor je taký jedinečný, že len oni majú pravdu. Ja si to nemyslím, a mám veľmi rád, kedy aj tu ma ktosi vhodne doplní.

Myslím si, že keby napríklad kňaz katolícky, alebo kľudne aj inoverci.. pohoda. Prišli na nejakú prednášku do školy, alebo do spoločenstva, ktoré vieru nepraktizuje, bolo by to omnoho lepšie. 

Pred pár dňami som absolvoval, ešte to trvá, jedno také školenie, v rámci ktorom sme sa samozrejme predstavovali a podobne. Nikdy som sa tým nechválil, ale ked sme sa predstavovali, tak som spomenul, že som študoval katolícku teológiu 2 semestre. 

Postupom, tak ako to vidím ja, sa človek plnšie otvára, a keď ktosi vidí, že sa nebojí vyznať Krista, hoci on na to možno ani vôbec nemyslí, postupne sa ku nemu pridávajú mnohí. Je podľa mňa omnoho lepšie získať si priateľov na základe istých faktov, a povedať to síce takticky, pekne, ale priamo a rázne.

S týmto súvisí moja ďalšia otázka. Dokedy budeme ešte takto bojazliví? 

Dokedy sa teda ešte budeme báť? Mojim článkom chcem vyjadriť, že sú okolnosti v živote, kedy Kristus dokáže celkom určite Božskou mocou predovšetkým sňať zo mňa, ak mám byť osobný, každý jeden hriech.... to je biblické, ale okrem hriechu je potrebné, aby ma oslobodil od každého jedného strachu, ktorý ma drží v putách neslobody. 

Mne nešlo o vytknutie, nejakú výčitku, môžeme si to aplikovať kľudne... máme možno podobne zmýšľajúcich kolegov, spolužiakov a podobne, ale ide tu predovšetkým o to, že som mal proste potrebu odrazu, v jednom momente, a to chcem svedčiť, prehovoriť v Duchu Svätom, a zrazu som sa nebál o tom prehovoriť pred 35 mojimi spolužiakmi. Som celkom presvedčený, že Boh razom zobral možno všetok ten počiatočný strach zo mňa, aby sa prejavil On.

Myslím si že toto od nás presne chce Boh. Nepredstavuj si to tak, že som sa s ňou začal hádať, alebo morálne poúčať... koniec koncov bol som od nej mladší.... vôbec... mali sme veľmi priateľský prístup, a mal som u ňej tie najlepšie známky, a bolo ich mnoho za jeden polrok. Horlivo som sa zapájal do aktivity, v ktorých sme preberali veľmi pekné spoločenské témy....

Uznávam samozrejme, že koľko ľudí, toľko názorov, podobne je to samozrejme aj na tejto stránke predsa, normálna vec. Ak si mám spätne premietnuť okolnosti z tej debaty spred mnohých rokov, ale život si to pamätám ako dnes... Pre mňa celkom neuveriteľné. Avšak udivuje ma niekoľko vecí. 

Na záver ešte jedno také krátke zamyslenie. Keď ja ako kresťan si dokážem v niektorých záležitostiach mimo mojej viery, keď si dokážem dať poradiť... prijmem radu od človeka, ktorý mi nie je príjemný, ale viem, že to zmysel má, hoci niekedy ten návrh je možno úplne absurdný z mojej stránky, ale z hľadiska toho, že máme poslúchať ako kresťania aj svetských predstavených, Problém mi to nerobí. Otázka je, prečo to problém robí aplikovať tieto parametre v opačnom ponímaní.

 Blog
Komentuj
 fotka
james98  12. 9. 2017 17:21
Prečo si nedoštudoval?
 fotka
vreskot000  12. 9. 2017 19:19
@james98 lebo predstavení tak rozhodli, musel som sa podriadiť, ale mám celkom pekné spomienky, len to dosť ešte bolí
 fotka
james98  12. 9. 2017 19:28
To akože ti zakážu pokračovat v štúdiu?
 fotka
vreskot000  12. 9. 2017 19:42
samozrejme, z knazskeho seminara neexistuje čosi take ako preniest skušky, prerušenie študia ako take. možne to je vo vyššom ročniku. bol som v rokoch 2006 2007 v spišskej kapitule.
Napíš svoj komentár