Pokračujem dnes v siedmej kapitole tohoto blogu. Aby ste si samozrejme nemysleli, že som spadol z neba, alebo z mesiaca a podobne, a neviem, čo znamenajú tieto posledné pojmy... hedonizmus znamená niečo ako užívanie si, pôžitkárstvo, a všetko čo s tým súvisí, či už vnímané pozitívne, alebo negatívne, a materializmus je vlastne nič iné, ako neustále koncentrovanie sa na veci, ktoré mám síce v dennej potrebe, reálne ich viem pomenovať, ukázať na ne, ale sme tak veľmi na nich závislí, že čokoľvek, čo s nimi nesúvisí, dokážeme poprieť, a to úplne bez použitia racionality tak veľmi potrebnej v našom živote.


Možno viacerí tu azda v Boha osobne neveríte... čítal som viacero Vašich článkov, a je ich tu hodne, kde sa snažíte dokázať materializmus, a vyvrátiť duchovno. Inými slovami, opakuje sa tu osvietenské myslenie, kde výchovou a vzdelaním sa síce mení svet, ale to len preto, aby sa do úzadia dostal duchovný život a všetko čo s tým má spoločné. Je to smutné. 

Aby ste si samozrejme nemysleli, že som spadol z neba, alebo z mesiaca a podobne, a neviem, čo znamenajú tieto posledné pojmy... hedonizmus znamená niečo ako užívanie si, pôžitkárstvo, a všetko čo s tým súvisí, či už vnímané pozitívne, alebo negatívne, a materializmus je vlastne nič iné, ako neustále koncentrovanie sa na veci, ktoré mám síce v dennej potrebe, reálne ich viem pomenovať, ukázať na ne, ale sme tak veľmi na nich závislí, že čokoľvek, čo s nimi nesúvisí, dokážeme poprieť, a to úplne bez použitia racionality tak veľmi potrebnej v našom živote.

Možno viacerí tu azda v Boha osobne neveríte... čítal som viacero Vašich článkov, a je ich tu hodne, kde sa snažíte dokázať materializmus, a vyvrátiť duchovno. Inými slovami, opakuje sa tu osvietenské myslenie, kde výchovou a vzdelaním sa síce mení svet, ale to len preto, aby sa do úzadia dostal duchovný život a všetko čo s tým má spoločné. Je to smutné.

Ja som sa napríklad zamyslel, akoby spoločnosť vyzerala, keby sme napríklad viac dbali o náš vnútorný rozvoj duše, myslenia, rozvoj kresťanských čností, a menej sa zaoberali materialistickými vecami. Prečo práve toto spomínam. 

Spomeniem si napríklad úplne konkrétne. Sú národy, a to je paradox. Nepoznajú písmo, nepoznajú čítanie, nevedia počítať, sú možno absolútne ekonomicky nevzdelaní, nemajú nijaké komunikačné technológie ktoré by každodenne využili ako to robíme predsa my, ale majú čistý život, žijú v harmónii, a my takýchto ľudí nazývame zaostalí. 

A to len preto, lebo to nezapadá do našich predstáv. Z toho mi vyplýva jednoznačné. Radšej možno vedieť menej, ale samozrejme nezanedbať rozvoj a vplyv pozitívnych vecí, ktoré formujú našu vedomostnú a osobnostnú stránku, ale pritom nezabúdať na pestovanie dobra a hľadanie pozitív v našom okolí, i keď viem, že to nie je celkom najľahšie. 

Sú ľudia, ktorí radi majú stále nové poznatky, veda, technika, ale celkom laicky sa pýtam, na čo je toto všetko dobré? Pokiaľ do niečoho chcem silou mocou zapojť len rozum, a byť len na nejakej racionálnej úrovni, čo je celkom iste chvályhodné, ale budem vedome potláčať moje individuálne možnosti, ktoré sa vzťahujú predovšetkým na moje vnútorné cítenie, pestovanie nejakej proste kultúry a podobne, nakoniec šťastný celkom isto nebudem. Som si istý, že viacerí prežívate podobne, avšak význam toho ešte celkom iste nechápete, a dôjde vám to neskôr. Tu platí zásada ale, že čím skôr tým lepšie. 

Nepíšem to preto, lebo nechcem nikomu dožičiť, ale práve presne naopak, ako vedieť možno mnoho a byť orientovaný predovšetkým na nejakej vyššej forme vedy a poznania, ktorá mi koniec koncov môže len vyvolávať pocit nejakej akokeby sebaviny, ak istý projekt neviem dokončiť do zdarného konca. 

Na záver by som ešte pripojil niekoľko mojich krátkych postrehov. Najprv ak sa máme pustiť do nejakého napríklad významného projektu, sami sa zamyslime, či v prvom rade na to máme osobné predpoklady, aby sme nevyšli koniec koncov ostatným na posmech. Hoci je pravda, správnemu človeku názor druhých, nemusí nikoho zaujímať, a častokrát sa človek dokáže len motivovať na ešte lepšie výkony a výsledky, ale na to treba mať vyzretého ducha, treba vidieť, ako sa vraví aj za hranice a obzory toho, čo vidíme. Teda neobmedzovať sa na len to materiálne, ale dbať teda aj na rozvoj nášho ducha.

 Blog
Komentuj
 fotka
riddler  19. 9. 2017 16:24
Čo sa týka tých iných kultúr, dobrým príkladom je napríklad Bhután, kde sa viac ako na HDP sústredia na iné hodnoty. a nie na "boha neustáleho rastu", o ktorom autor knihy Kod 7 Jozef Banáš povedal, že vyhovuje najmä "nenásytným bankám, mediálnym manipulátorom a mocichtivým politikom." Odhliadnuc od osobnosti autora (kedže je to bývalý člen SDKU, takže to je akoby si niekto niekoľko rokov užíval diablove slasti a ked už je nabalený a nabažený, potom sa zrazu "zázračne" obráti na kresťanstvo), je to dobrá myšlienka, na zamyslenie pre našu civilizáciu.
Ked si pozrieš jednotlivé náboženstvá, či už kresťanstvo, judaizmus, islam alebo hinduizmus, všade je prítomný pojem čohosi morálne, duchovne nečistého. V našej kultúre toto upadá a platí len akýsi všeobecný morálny kodex, kde sú zakázané vraždy, krádeže a podobne, a všetko ostatné je čisté a čoraz viac relativizované, zovšeobecňované. Tak sa stále naháňame za čímsi ultramoderným, pokrokovým, že nenecháme kameň na kameni, všetko pôvodné, tradičné chceme zbúrať a pretvoriť, zrelativizovať a sprofanovať. Obávam sa,že práve táto progresivita bude skôr regresiou.
Čo sa vedy a techniky týka, novinky ktoré človeku pomôžu a zlepšia život určite treba vítať, len by si mali kresťania, alebo celkovo duchovne založení ludia pripomínať, že cesta k vlastnej duši, jej spoznávaniu a pestovaniu nevedie cez wi-fi ani žiaden prístroj. Taktiež si treba klásť otázku, a hlavne do budúcna, kedže všetky tieto odvetvia sa zrejme budú vyvíjať a poskytovať nové možnosti, či všetko čo dokážeme je aj skutočne dobré. Môžme meniť mužov na ženy či naopak, a ktovie v budúcnosti, či sa nedočkáme aj zvieraco-ľudských mutantov na štýl bájnych kentaurov Je to na zamyslenie,kde je tá hranica,za ktorú by sme nemali ísť, aby sme nezničili a nezneuctili božie dielo.
 fotka
vreskot000  19. 9. 2017 17:06
veľmi správny postreh, plne s tým súhlasím... uplne. dakujem ti pekne nech sa ti darí
Napíš svoj komentár