Desiata séria nadväzuje opätovne na predchádzajúcu, pomaly sa blížim k jej záveru. Dneska idem ešte k zubárovi, a preto tento čas predtým, by som ešte chcel v krátkosti zmysluplne využiť.

V živote ako pozorujem, mám sa veľmi dobre, ale zaráža ma, že všetci kladieme dôraz len na materializmus v jeho primitívnej, alebo by som teda povedal v jeho najprimitívnejšej forme. Čo z toho vyplýva? Že v podstate od mala aj tak sa snažíme viaceré udalosti len akokeby napodobňovať vo svojom živote, možnože si častokrát predstavujeme len, a to chcem zdôrazniť, len predstavujeme naše riešenie, ktoré síce môže byť úprimné, a možnože v konečnom dôsledku aj účinné, avšak keď dôjde k realite, a ku konkrétnemu problému, vtedy, použijem slová z písma... "Vyjde z nich duch, a v ten deň padnú ich plány..."

Neuznávame cirkev, ale v niečo duchovno, v Boha, ako takého veríme. To nejde proste dohromady. To je pomýlená viera. Nemôžem veriť len v otca, ale matku budem popierať, hoci ju napríklad nevidím. Nie je to jednoduchá téma ale jediné čo môžem urobiť je, že sa budem na tento úmysel modliť. Hovorím minimálne za seba. Ak je pravda, o čom rozpráva prvá kapitola prvý verš Jánovho evanjelia, že na počiatku bolo slovo, atď, potom duchovno musí nutne jestvovať. Ak by nemal o tom poznanie, pravdepodobne by to nikdy takto nenapísal, nehovoriac o tom, že bol mystik a duchovne založený človek.

Ja osobne mám rád a preferujem spoločenstvo, pretože sa dokážem v niektorých momentoch plne realizovať, a to aj bez zásahu, alebo nejakej tej vzájomnej interakcii členov tej skupiny, kde sa práve nachádzame.

A práve v spoločenstve je potrebné, aby sa človek naplno realizoval, pretože tam je práve na to konkrétne vytvorené miesto a poskytnutý priestor. Raz každý nájde celkom určite svoje miesto v živote, hoci musí čosi ešte vnýnimočné zniesť, a možno aj pretrpieť, sám to vidím na svojom živote. 

Tam sa predsa formuje človek. Človek, ktorému proste je neustále čosi odopierané, čo je popierané, čo je bez rozumného zásahu akoukoľvek formou stále čosi negované, nemôže dopredu vôbec napredovať.Práve preto je potrebná tá duchovná formácia, ktorá presne a konkrétne prevyšuje materialistické nedokonalé vnímanie. Sú veci, ktoré vás možno potešia, ale nikdy vás nenaplnia. Myslíme si niekedy, že sa jedná v tomto prípade o nejaké synonymá, ale v podstate sú to dve odlišné veci. Je rozdiel z niečoho sa radovať krátku chvíľu, a je rozdiel z niečoho radovať sa celú večnosť, ako mi to spomína biblia, kde sa s ním budene naveky radovať v Jeho sláve. To pridávam ako nejaké prepojenie významového rozdielu v duchovnom a svetskom slovníku.

Pôsobia navonok veľmi lákavo, veľmi možno aj užitočne, a spočiatku možno k nejakému úžitku aj slúžia, ale to len na začiatok. Keď mám uviesť konkrétny príklad. minule som si s veľkým záujmom na internete prezeral náramkové hodinky. Pôsobili niektoré dojmom, že sú proste podozrivo lacné, samozrejme ide o celkom podarené napodobeniny. Lenže problém nastáva, keď to niekto naozaj berie ako originál, a začne si to nahovárať, a možno celkom isto pomaly začne presviedčať aj okolitých ľudí, že sú pravé, a bežný človek to nerozpozná.

Oni síce sa budú tváriť ako pravé, celkom tak aj vyzerajú, a laik by určite nevedel presne menovať faktory a kritériá, ktoré spĺňajú pravé značkové hodinky, ktoré sa samozrejme vyznačujú okrem kvality a podobne aj vyššou predajnou cenou. okrem toho, že to zaváňa nečestnosťou, je to aj klamstvo. Na svete máme mnoho podobných na oko absolútne aj medzi profesionálmi nerozoznateľných kvalitných kópií, ale kópia ostane vždy len kópiou. 

Nie sú pravé. Sú to repliky, napodobneniny. Uznávam, že bežný človek si nekúpi drahé hodinky, pretože človek naozaj na to nemá, a nie je to vonkoncon bežná záležitosť. Potom o kvalite človek začne pochybovať, keď sa napríklad daná vec začne kaziť, teraz nemám na mysli len hodinky a podobne. Odrazu tá vec sa pre nás stane celkom nezaujímavá, zbytočná, a najradšej by sme sa jej okamžite zbavili. Proste poteší na krátky čas, neskôr omrzí. Kde je potom chyba. Materialisticky povedané, dosiahli sme si svoje. Nakúpili sme si to, čo sme potrebovali, ale zrazu sa stala chyba... nepáči sa nám to po čase, a my nevieme čo s tým. 

Na záver čo dodať. Nenechajme sa len tak ľahko oklamať a preverujme si všetky možnosti v našom okolí. Ako som spomínal na začiatku, viacerí z nás kladieme dôraz na materializmus, a to nám zakrýva dokonale náš pohľad práve na to, aby sme nezbadali a neodhadli skutočný rozdiel medzi kvalitným originálom a napodobneninou. Moja skúsenosť ešte. Čím skôr si niečo takéto uvedomíme, tým menej strachu pri nejakom nezdare budeme v budúcnosti naozaj prežívať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár