Ako dneska krásne a hlavne užitočne ubehol dnešný deň, a ani som sa nenazdal, a som doma, a z vedľajšej izby počúvam televízor. Večer sa celkom teším, pretože ide moja obľúbená relácia o motorizme. Je to celkom užitočné.

Stalo sa mi v uplynulých dňoch niekoľko nepríjemných vecí, ktoré som musel riešiť, a dosť ma niektoré okolnosti celkom riadne zamrzeli, a stále neviem, kto je potencionálny vinník. V tomto blogu by som chcel opísať, ako aj tak dobro víťazí nad zlom, aj keď v dnešnom svete azda platí to opačne.

Bol som dneska robiť na jednom dome. Bolo super, podobne ako aj včera, nedávno som sa vrátil. Celkom dobrá partia, a plno práce, ako to býva. Konečne som zmenil trošku povahu môjho zamestnania a musím povedať, že dneska, včera predvčerom som bol naozaj šťastný, a nemyslel som na zlé.

Čo sa mi stalo. Ktosi sa so mnou nepekne zahral, až ma pichlo pri srdci. He. To ako chcem napísať krátko na odľahčenie, keďže v poslednej dobe rad radom opisujem dosť vážne témy, aspoň pre mňa sa to tak javí. Totiž niekto mi zmenil heslo na netovú stránku, a dosť ma to zobralo. Ale zobral som to s chladnou hlavou, a začal som vec okamžite riešiť. Keďže trávim za počítačom dosť dlho času, keď samozrejme sa mi dá, keď môžem, tak ako každý, človek naberie nejaké tie vedomosti aj mimo školskej informatiky, aj keď v dobe môjho stredoškolského štúdia ešte som e maily a počítač ako taký nepotreboval, bolo to už dosť dávno, teraz môžem povedať že je celkom iná doba.

Sú ľudia, ktorí nám z nejakého dôvodu neprajú. Či už je to preto, lebo sa nám mimoriadne darí, a možno je to aj okaté, a samozrejme, neprajníci nám chcú čím viac uškodiť, ako sa dá. Nie je to pekné, ale celkovo to ľudsky chápem.

Mnohí máme tendenciu komusi skyto akokeby závidieť. Viacerí si myslíme, že je to prirodzená ľudská vlastnosť, spojená so škodoradosťou, čo je vlastne to, keď niekto sa teda vyslovene teší, keď sa niekomu pohoršilo, alebo sa mu z nejakej neznámej príčiny nedarí, a on si sám nedokáže pomôcť.

Ešte horšie sa stane, keď človek naozaj dokáže identifikovať včas nejaký problém a s hrôzou zistí, že niekto mu naozaj chce uškodiť. Čo robiť? Ako riešiť túto ošemetnú situáciu, keď vie, že on naozaj zlé nikomu nechce, a on to myslí ozaj úprimne všetko čo robí. Áno, to problém nie je. Lenže zabúdame, že nie každý je, takpovediac dobre vychovaný. Niekto sa priam vyžíva, keď čosi niekto stratí, hľadá, a niekoho to naozaj hreje pri srdci. Človek by naozaj neveril, koľko zloby sa nachádza hlboko v človeku, kde človek sa pomaly ale isto začne správať proste nie ako človek, ale ako keby pochádzal z inej planéty, alebo akoby bol doslova zviera. Je to morálne?

Naozaj sme takí, že sa dokážeme tešiť z nejakého cudzieho nešťastia, čo považujem za maximálne zvrátené a choré? V čom je to všetko? Kde to proste pramení? Nezamieňajme si tento pojem s nejakou detskou naivnou hrou, kde možno niekto s úsmevným žartovným humorom chce kohosi pobaviť. Tu naozaj sa končia medze, pretože niekto môže druhému naozaj poškodiť.

Vidíme dobre, že človek keď opúšťa vieru v Boha, a postupne ho vytláča zo svojho stredu, ďalej nahrádza ho materializmom, celkovo sa zmení vplyvom nejakej situácii, alebo vplyvom prostredia pravdepodobne k horšiemu, ale nikdy nie k lepšiemu. Sú ľudia, ktorí doslova pociťujú isté depresie, keď vidia, že niekto sa teší z úspechu, a ten druhý sa z toho neteší. To len dokazuje to, že v tej dotyčnej rodine celkom iste absentovala dobrá a správna výchova.

Kto má dobrotu v srdci, tam niet priestoru na zlé. Táto starodávna múdrosť, ktorej posolstvo sa nachádza jednak na viacerých stránkach Svätého Písma, a mnohých prísloví, alebo mravných ponaučení, mnohí nanešťastie ešte nepoznajú. A myslia si celkom nesprávne, že keď možno jemu je zle, je dobré, keď poškodíme kohosi, s kým niečo zdieľame, a možno to spraví rafinovaným spôsobom, kde človek možno nedokáže len tak ľahko a s presnosťou na začiatku teda identifikovať toho možného protivníka. 

Myslia si, že tým si nejako pomôžu. Častokrát sa to stáva neúspešným ľuďom. Apropo. Neúspešní ľudia nie sú len tí, ktorí majú malé prijmy, a možno si nedokážu kúpiť čosi, čo niekto azda považuje za samozrejme, a o podobné záležitosti nemajú teda vôbec núdzu. Práve to, keď človek má čosi navyše, ho robí mimoriadne panovačným, ale ešte nemá stále veľa. To mu nedá spávať, pretože vidí, že nie je jediný, kto sa má dobre, a niekto sa má ešte lepšie. 

Našťastie, toto som sa dozvedel aj v duchovnom prostredí, a o to viac ma to zamrzelo. Áno, Pán Ježiš dobre celkom predpovedal v Evanjeliu, kde spomína, že mňa prenasledovali, aj vás budú prenasledovať. Nemusíme si to hneď vzťahovať len na nejaké kresťanské posolstvo a všetko čo s tým súvisí, ale celkom paralelné situácie zo života. 

Keď sa dokážete ozvať proti nespravodlivosti, a vtedy je to mimoriadne ťažké. Myslíme si, že je to jednoduché, povieme si svoje, a podobne, ale keď naozaj stojíme v dave, častokrát zmĺkneme, pretože sa bojíme, čo to v nás vyvolá. Dokázal som premôcť aj tento zvláštny strach ktorý panuje vo svete, a dokázal som sa ozvať, a nikdy sa mi nič zlé nestalo. Práve naopak. Uvedomte si, že takýmto celkom šľachetným skutkom, činom, váš morálny krediť môže len a len porásť, nikdy nemôžete v tom nejako upadať, hoci sa to môže na prvý pohľad zdať, ale naozaj, je to len klamlivé zdanie a nič viac. 

Na záver ešte nadviazanie k predchádzajúcemu odseku. Klamlivé zdanie preto, lebo to chcú naši neprajníci, a je to mimoriadne nepríjemné, ale niekedy si aj tým musíme prejsť, aby sme si v budúcnosti vedeli lepšie vychutnať víťazstvo, ako som sa to dozvedel z jedného múdreho príslovia. 



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár