Pridávam ďalšie zamyslenie, alebo teda môj komentár na tému, ku ktorej mám dosť blízko. Napísali ste to geniálne a teda stopercentne prakticky pravdivo. malá poznámka. Z väčšej časti som si preštudoval morálnu teológiu skriptá, a síce myšlienky celkom isto korešpondujú s morálkou, avšak mnohým veciam pravdepodobne nerozumieme, práve preto mám rád diskusie, kde sa objasnia.

Snáď celé prednášky by mohli poskytnúť pochybný spolok beňovci, teda prívrženci tohoto hnutia, s myšlienkami ktorými som sa oboznámil pri mojom relatívne krátkom pobyte na fakulte. Oboznámil som sa s nimi, ale v žiadnom prípade sa nestotožnil. Napríklad nemyslím si, že je vhodné, a účinné pýtať sa napríklad manželky v dvadsaťročnom manželstve verejne na nejakom duchonom podujatí, aby podrobne opisovali svoj sexuálny život, ktorý samozrejme má svoje medze, a ktoré podľa mňa nepatria na verejné fórum s takou intenzitou, ako sa to vykresľuje aspoň na ten spomínaný okamih.

Sám som bol toho svedkom ale celkom nepriamo, a dosť som bol z toho mimo, ale predovšetkým smutný a zhrozený. Musím povedať, že som sa cítil ako na nejakom erotickom brífingu než na katolíckej diskusii o manželstve, predovšetkým v priestoroch a na pôde farskej budovy, tam sa to všetko konalo. Čo chcem tým povedať. Všetko sa dá povedať profesionálne, ale nie bez akéhokoľvek násilia, a hrozby a bez možnej obmedzenej slobodnej voľby výberu, čo celkovo viacerým z nás prakticky chýba, a bez toho sa nedá celkom dobre zaobísť. Keď sa nám niečo nepáči, mám pocit, akokeby sme proste tendenčne ovplyvňovali to, čo by sme mali robiť jednak my, a jednak tí, ktorí sú v nejakej tesnej blízkosti pri nás.

Dosť som bol z toho vyvedený, pretože tam ten manželský pár doslova opisoval a rozprával také podrobnosti ohľadom jeho intímneho života, že som sa červenal skoro ja, a to hovorím naozaj vážne a bez akejkoľvek srandy.

Tu hovorím za seba ako ex študent teológie a kňazského seminára, ktorý si dobre naštudoval skripta morálnej teológie, avšak opätovne som bol mierne zhrozený, aké podrobnosti sa vykresľovali na štruktúrnych prípadoch ohľadom práve spomínanej sexuality. Mám pocit, nadobudol som ho celkovo dosť skoro, že teda v cirkvi takpovediac demonizujeme šieste božie prikázanie. 

Možno je to dôsledok toho, že v cirkvi každoročne nejakých mladých, 2+ ročných novokňazov... pri všetkej úcte, je to veľmi kvalitné a prospešné, pretože treba, aby vo vinici Pánovej pracovali ľudia, ktorí sú ochotní, a proste chcú. Ale mali doslova rýchlokurz morálnej teológii v štvrom ročníku dva semestre, a ešte aj vo vyššom ,ale paradoxne teda, tam, pri skriptách a teórii to pravdepodobne aj ostalo na univerzitnej teda teoretickej úrovni, nakoľko nemôžu mať reálne skúsenosti a poznatky o tejto tematike, celkom dôležitej a potrebnej, nakoľko žijú v celibáte, a nepredpokladám,že rodičia im podrobne opisovali, v akej polohe ho splodili a kedy nie.

Viem, že možno mnohí nevedia celkom presne, o čom približne je reč, ale aj takýto je život a možno odvrátená strana mnohých tých, ktorí síce vedú samozvaný duchovný život, ale na hranici extrémizmu a doslova to nazvem duchovného teroru, čo dosť nepriaznivo na mnohých z nás azda pôsobí, ale viacerí sme takí, že nechceme proste spoznať pravdu, hoci by nás to celkom isto od mnohých zaťažujúcich okolností proste oslobodilo. 

Pre niekoho je teda, ako som vystihol aj na viacerých fórách, azda normálne hovoriť aj o niečom takomto, avšak možno aj náš egoizmus a možno aj strach a obava pred druhými cudzími pohľadmi nám v podstate dosť bráni otvoriť sa a povedať pravdu, možno aj povzbudiť druhých, ale z obavy, že budeme celkom nepochopení to radšej nerozoberáme, čo je istotne len na škodu veci.

Na záver v krátkosti napíšem teda ešte niekoľko myšlienok, prečo som toto všetko napísal, a čo všetko ma k tomuto všetkému viedlo. Predovšetkým mám rád také diskusie, kde sa zdôrazňuje jedno jediné, a to je pravda. Pretože ten pojem pravda je to, čo robí človeka lepším a kvalitnejším, a čo v podstate otvára nové možnosti poznania bez nejakých sentimentalít, ktoré tu nemajú čo robiť, pretože teda, ako spomínam, môžu pôsobiť jednak príliš skresľujúco až by som to nazval azda dehonestujúco a teda čo je horšie, a to chcem zdôrazniť, tak teda dosť deštrukčne, čo môže mať celkom isto nepriaznivé následky napríklad v budúcnosti. 

Práveže mnohí majú radi reči pod rúškom akéhosi tajomna, kde majú radi, keď sa ohovára, a vytvará sa celkom isto nejaká negatívna energia, ktorá v podstate má jednu jedinú úlohu a to zväzovať ruky a zatvárať oči, čo nie je dobré. Pravda mu otvára oči, ale práveže na druhej strane celkom isto to má za následok to, že dobre zdokonaľuje charakter, a to je niečo, čo by sme práveže mnohí potrebovali.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár