V krátkosti sa chcem vyjadriť ku niektorým okolnostiam, ktoré som zhliadol na jednom blogu, a preto formou desatora sa k niektorým veciam chcem vyjadriť..

presne tak ako si to napísal. poviem ti inú vec. poznam veľa ľudí, ktorí síce o sebe povedia, že sú vzorní nikdy nekradli, nepijú, ženu nepodvádzajú--- ešte dajme tomu, su ale ateisti... čo neberiem jeho presvedčenie nikomu,....

ale na druhej strane....koľko prikázaní dodržuju... ked si vezmeš stanovy desatora.... pekne po jednom.... .

1. ja som Pán Boh tvoj, nebudeš mať iných bohov.... koľko bohov majú oni okolo seba.... krásny dom, krásne auto, sem tam nejaká milenka, ked žena nestíha, podivné kamarátstva,

2. pravidelne berú meno božie nadarmo v každom treťom slove... a nemajú nijakú výčitku svedomia, vôbec sa nepozastavujú že urazili Stvoriteľa...

3. spomni aby si den sviatočný svetil. Ateista nepozná čo je sviatočný den.... to, že v sobotu a nedeľu sa nepracuje neznamená pre neho ten zmysel ako u nás volný nedeľný den.

4. cti otca i matku svoju.... robil som v domove dochodcov, aj v ustave pre mentalne postihnutých. nemal som ako pracovník ošetrovateľ nikdy pocit, že deti vynakladajú enormnu snahu o skvalitnenie života svojich rodičov umiestnených v domove. a to sú tam roky.

5. nezabiješ.... kladne sa vyjadrovať k interupciám je závažný zločin, pretože sa jedná o brutálne zabitie osoby, ktorá sa nevie brániť, za to majú byť veľmi prísne tresty pre tak pre matku ako pre otca. podobný príklad pre eutanáziu. nevyliečiteľné chorý človek, starý alebo mladý, časom isto zomrie prirodzenou smrťou skôr či neskor. starať sa o neho do posledného výdychu má byť pre nás česť a raz ozdobou duše keď ako my zosnulý predstúpime pred Boha aby sme vydali počet zo svojho šafárenia.

6.Nezosmilníš.... názov hovorí sám o sebe. mladí žijú neporiadne, nemajú harmonické vzťahy a vzťah dievča a chlapca zúžili na posteľné radovánky, a keď to niekomu nevyhovuje s radosťou sa rozídu a vymenia.

7. nepokradneš... toto prikázanie hovorí samo o sebe, ale mnohí si neuvedomujú, že sa to nevzťahuje len na fyzické násilné odňatie cudzej veci častokrát proti vôli vlastníka, ale tam patrí aj nepriznanie istých údajov do dańového priznania, ďalej používania tých pomyslených falošných mier a váh, presne ako to spomína biblia....

8.nepreriekneš krivého svedectva...

nikdy sme sa nikto znás určite neprevinili tým, že sme ohovárali čo osočovali kohosi úplne neprávom? tu by som ešte rozlišoval vypovedanie pravdy v prospech napríklad na nejakom procesnom úkone, a falošné zákerné osočovanie a vymýšľanie si nepravdy s cieľom jediným a to pošpiniť charakter a česť toho človeka.

9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho... nemusím snáď ani bližšie vysvetľovať, kolko milencov a mileniek vo svete nájdeme, a toto prikázanie úzko súvisí so ž. prikánaním.

10.nepožiadaš majetku blížneho svojho ani ničoho čo jeho je..

Na záver ak sa k tomu chcem vyjadriť

ciastočne je to podobné ako siedme nepokradneš, lebo toto prikázanie je primárne určené ľuďom, ktorí veľmi sofistikovane prijdu si na veľké majetky, síce legálnou cestou, ale za cenu veľkého plaču, nešťastia, zdrvujúcich tragických okamihov opustených poškodených, ktorí už žiaľ vyčerpali všetky oprávnené kroky pre dôstojný proces ktorý sa voči nim krivdivo a najmä teda nesrpavodlivo vedie.

 Blog
Komentuj
 fotka
tangerina  7. 1. 2017 13:44
akože keď si kúpim nový dom, že by som mala kde bývať, to sa ráta za nového boha z akého dôvodu? vy "praví kresťania" bývate kde?!
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 14:00
keby si si dôsledne prečítala a nie len tak napísala odveci čo si napísala, sama by si si odpovedala čo sa pýtaš, resp odpovedám v blogu ti priamo, ale pohoda, ja ti odpoviem na tvoju otázku..

čiastočne je to podobné ako siedme nepokradneš, lebo toto prikázanie je primárne určené ľuďom, ktorí veľmi sofistikovane prijdu si na veľké majetky, síce legálnou cestou, ale za cenu veľkého plaču, nešťastia, zdrvujúcich tragických okamihov opustených poškodených, ktorí už žiaľ vyčerpali všetky oprávnené kroky pre dôstojný proces ktorý sa voči nim krivdivo a najmä teda nesrpavodlivo vedie.
Prečo si to poriadne neprečítaš a len vypichuješ kontexte čosi. myslím že som to dosť komplexne rozobral tú problematiku veľmi jasne.

ja bývam v dome. ktorí kúpili moji rodiča ako nový dom pred skoro 20. rokmi.
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 14:03
kože keď si kúpim nový dom, že by som mala kde bývať, to sa ráta za nového boha z akého dôvodu? vy "praví kresťania" bývate kde?! hned ti odpoviem druhý raz ešte. ak si si niečo nadobudla PODVODOM, KRÁDEŽOU, vedomím obchádzaním zákonov, keď niečo pochádza z nelegálnej a trestnej činnosti vtedy je to hriech. Len a len vtedy. myslím ze som to vysvetlil jasne ale si to nepochopila. nevadí.
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 14:10
a ja som ti chcel odpovedať a píšem ti.... dám ti morálnu otázku.

ako sa budeš cítiť po kúpe nového domu ktorý si nadobudla kúpou v dražbe za smiešne peniaze, možno 7 x lacnejšie ako stojí kúpa obdobného domu? Lebo ten dom niekomu realne patril a možno nespravodlivo oň prišiel, a exekútor vypísal na nehnuteľnosť dražbu. dom je síce za "perfektnú tutovkovú cenu... ale tu sme pri koreni problému.... máš srdce bývať v dome, ktorý trebárs zhabal ktosi nelegálnou cestou? a druhého spravil neštastným?
 fotka
dumbledore  7. 1. 2017 14:14
Vedel by som napísať k tomuto naozaj dlhý blog, ale nemyslím si, že to má význam. Každopádne tvoje ponímanie obsahu týchto prikázaní je veľmi povrchné a jednoduché, tak ako sa na ,,zotročeného katolíka" patrí. A prosím, snaž sa aspoň písať gramaticky správne, veď je to otrasné.
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 14:20
@dumbledore jaj ak myslíš ä a podobne to sa dá napraviť. je to povrchné podľa teba. v čom povrchné? to sú reálne príklady zo života. Čo chceš počuť? akí sme všetci krásni dokonalí a nevien čo? človek rastie nie chválou ale kritikou keď si to uvedomíš.
 fotka
tangerina  7. 1. 2017 14:22
veď ale ty mi stále vysvetluješ len ten siedmy bod...ja chcem vedieť, prečo je ten nový dom zaradený do prvého bodu
či akože, ukradnem niekomu peniaze, kúpim si za to dom (bod7) a ten dom sa potom stane akože mojim novým bohom? toto nechápem ako sa môže stať a hlavne prečo
 fotka
marcello111  7. 1. 2017 15:38
@tangerina
ten kto nepozná Pravého Boha, pre takého človka je všetko bohom iné, dom, frajreka, peniaze, všetko to čo je v rozpore s prikázaniami, no...
už chápeš
 fotka
verdamt  7. 1. 2017 17:02
Tá kysna na prachy v kostole pri stĺpe mi akosi neštimuje s tým desiatym...
10 
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 18:46
Marcello111 vystihol si to super díkes
11 
 fotka
vreskot000  7. 1. 2017 18:54
Verdamt ..." kto slúzi oltáru z oltára má aj podiel. nik ťa nenúti prispieť. nikto. a chcem sa ťa spýtať. akým právom náš krásny štát ťa mesačne oberie o zdravotne a socialne odvody(kto si ich platí, alebo podniká, alebo zamestnanec).... načo ich štát potrebuje? štát denne kradne iné peniaze než aby si si vedel predstraviť
Napíš svoj komentár