Kedysi som pridal články s názvom poznanie, tri časti, a dneska by som sa chcel vrátiť tematicky a v názve tohoto blogu opätovne k písaniu. Budem teraz písať recenziu na jeden celkom dobrý článok, pri ktorom ale mám hneď ale niekoľko pripomienok, a posnažím sa preto byť čo najviac konštruktívny.

Dozvedel som sa, a možno sa k tomu ešte vrátim, ak mi to časovo vydá, pretože dneska plánujem ešte menšiu akciu, neviem presne, uvidím, teda, v dnešnej dobe sa uchyľujeme k nepoznaniu a ignorancii. Pokúsim sa teda k tomu niečo napísať. 

Je teda celkom isto nijako nespochybniteľné, že sme v určitých technických sférach tak razom dopredu pokročili, že teda čo je dnes máločo pravdepodobné, čo si ešte nevieme celkom isto reálne predstaviť, teraz nemyslím časový horizont za najbližších 24 hodín, to by trošku bolo azda extrémne rozmýšľanie, ale dajme tomu, teda zajtra to už bude reálne. Tento pokrok som si napríklad uvedomil, keď som v relácii motoring, po minulých častiach zhliadol recenzie na elektromobily, ktoré, priznám sa, naháňajú strach nielen mne, ale aj konštruktérom spaľovacích motorov.

To znamená, že vyvíjame nové moduly, aby sme proste aj mentálne boli kdesi vpred, aj keď toto ja osobne nepovažujem za niečo smerodajné, ale je isté, že niečo sa predsa len musí diať aj ohľadom ekológie. Či niekto na tom len zarobí možno nenormálne peniaze, a nemyslí vôbec napríklad na ekológiu, to ťažko predpokladať, a tu vidíme, že človeka dokážu nieže oklamať, to by som netvrdil, ale dokážu človeku podložiť tie najsofistikované riešenia, kde si síce chceme zľahčiť situáciu, rozvinúť ekológiu do modernejšej podoby, snažiť sa byť ekologicky aktívny, hľadať nové moduly a uplatnenia riešenia niektorých projektov, ale aj tak toto všetko mi zaváňa nejakým megabiznisom, ktorý sa mi nepáčí. Nie z dôvodu jeho vlastného akokeby obohatenia, ale z dôvodu nastavania prekážok, ktoré sa môžu v dohľadnej dobe celkom reálne udiať.

Toľko ekologické okienko. Ako som v tomto článku spomenul, uchyľujeme sa k nepoznaniu a ignorancii. V čom všetkom to spočíva?

 Ako som teda napísal v mojom krátkom komente pod článok, pokúsim sa zopakovať to ešte raz. Teda podľa mňa. Velmi dobre si napísal. Zaujalo ma čo si teda opomenul. Pochybovať je dobre a niekedy žiaduce, a poradil ti to kňaz. Vieš prečo? Celkom jednoducho. Pri pochybovaní sa kryštalizujú úmysly. Aj v kladnom aj zápornom zmysle. Poviem prečo. Katolíckej teológii a komceptu filozofie v nej poviem zoširoka nikdy neublížilo vyhlásenie Einsteina že Boh neexistuje. Alebo filozofa J.P.Sartre (na ňom som vyletel z letneho semestra) mozno poznas racionalnu teologiu, ktora priamo vychadza z viery v Boha a usiluje samju doplnit rozumovymi argumentmi. Toto kriticke poznanie chyba mnohym intelektualom najma za cias socializmu. Ale to je na dlhsiu diskusiu.

Azda najzamotanejšiu vetu, ktorá sa mi stala osudnou, pochádza od Descartesa, ktorý povedal, že pochybujem o všetkom okrem toho že pochybujem.

Vidíme, ako ten, ktorý v dobrom slova zmysle tendenčne chce čosi uchovať aj pre ďalšie generácie je naozaj plný pochybností, ale tie pochybnosti majú inú kvalitu. Pochybnosť nespočíva v nerozhodnosti medzi dvoma alternatívami, kde pochybujeme, že jedna alternatíva je kvalitnejšia, alebo menejcenná, ako tá druhá. Pretože dnes nie je problém niečo skonštruovať naozaj bezchybné a nedokonalé, pretože prostriedky, a vedomosti o tom sú. Tu ide o to, že človek v hociktorej oblasti života jednoducho ak má záujem vytvoriť naozaj trvalé hodnoty, ktoré jeho samotného budú tešiť, a budú na osoh a prospech celej spoločnosti, aby bol podporovaný.

Ignorancia si myslím v dnešnej dobe má mierne korene v nejakej závisti, kde človek vníma akési prospechárstvo a vlastný zisk. To nie je zlé. Horšie je, keď dotyčný, ktorého sa to týka, to vníma len ako prospechárstvo.

Na záver by som to takto zhrnul. Áno, máme mnoho ľudí, ktorí nevymysleli nikdy nič, teraz nemám na mysli vynálezy, ktoré menia svet, ale mentálne sa nikde neposunuli, a tento ich bežný životný štandart sa snažia podsúvať svojmu okoliu. Nech sa vám darí. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár