Pridávam poslednú sériu z týchto jedenástich častí. Nadväzujem teda na predchádzajúci môj článok.

Prijmite tento fakt, a takto plne uveríte a pochopíte zmysel Svätého Písma. Eucharistia je predsa priamo naznačená už na prvých stránkach Starého Zákona, kde Mojžiš počas 40 ročného putovania, keď viedol Izraelčanov do zasľúbenej zeme, zbierali mannu, ktorá od toho času im bola predsa pokrmom.

Manna bola koriandrové zrniečko, ktoré ďalej sa tĺkli v mažiari, z čoho vznikla istá hmota, kaša, a z toho piekli posúch, alebo chlebík.

Tu je náznak, tu je predobraz Eucharistie, teda ešte na stránkach starého zákona v čase Mojžiša. Ešte aký dôkaz by ste chceli počuť alebo vidieť? Nie je vari tých biblických dôkazov stále nadostač? Tu vidíme krásne prepojenie udalostí, kde sa písali prvotné dejiny spásy na stránkach Starého zákona pekne takto preklenuté ideovo do stránok Nového zákona. Bez poznania starého zákona totiž nemôžeme poznať zmysel nového zákona. Sám Ježiš to spomína, že on predsa neprišiel zrušiť zákon prorokov, ale práve naopak.. naplniť ho.

Odpoveď si dajte sami, a to predovšetkým tí, ktorí dokážete na základe vymenovania určitých jasných faktov rozpoznať pravdu. Na týchto stránkach máme jasný dôkaz aj okrem iného, že Boh chce kŕmiť ľudí Telom svojho Syna Ježiša Krista do dnešného dňa.

Eucharistia, sviatosti ktoré sú viditeľnými znakmi katolíckej cirkvi sú jasným a živým dôkazom, že Ježiš je reálne prítomný v najsvätejšej sviatosti Oltárnej. Akékoľvek inakšie vysvetlenie toho, čo sa deje v Cirkvi je hlboko pomýlené, a musíme prosiť o nápravu. Musíme si uvedomiť, že v katolíckej cirkvi vystavenie Sviatosti Oltárnej na verejnú poklonu v ktoromkoľvek katolíckom chráme je aj z dôvodu toho, že tu sa jedná o pravdivosť znaku, a to chcem veľmi zdôrazniť. Pravdivosť je v tom, že to je opravdivé Telo a opravdivá Krv. Už nie hostia, ani chlieb, ale pravé Telo Pánovo. Presne také, aké on premenil na svojej poslednej večeri.

Je smutné, ak niektorí kresťania tieto zásady nepoznajú, ale nádejné, ak sú otvorení pre hlbšie poznanie Písma Svätého v nádeji, že predsa len nájdu pravdu, ktorá sa tam skrýva, a ktorú oni dlhodobo po celé stáročia odmietajú.

Ak sa vrátime opätovne na stránky Písma Svätého, nemôžem predsa nespomenúť udalosť z ukrižovania Pána Ježiša....

myslím si že na základe poznania pravdy pisma sveteho som to dosť jasne spomenul na chvalu Božiu, ale ani farizeji neverili. ani židia neverili, až uverili vtedy, ked sa chramova opona roztrhla, a jediný pohan, nie žid, ani farizej, ani saducej, ale pohan kornelius uznal už pravdepodobne pod vplyvom ducha sveteho .... tento človek bol naozaj boží syn!

Vidíme, ako najmä v poslednom čase, máte možnosť sa o tom dopočuť, možnosť sa dočítať, aká úspešná je práca katolíckych misionárov najmä v Africkom kontinente, kde počet kresťanov rastie. Tu ale nejde o nejaké zhodnocovanie tabuľkových štatistík, ale vrelé konštatovanie, že Duch Boží skutočne vanie kam chce, a pomaly ale isto sa pravda Pánova, ktorá trvá naveky, Písmo Sväté, živé a účinné dostáva predovšetkým tam, kde je to potrebné, a najmä tam, kde to chce sám Všemohúci Boh.

Moju rozsiahlu úvahu v apologetike najsvätejšej Sviatosti oltárnej, tomto najhlbšom tajomstve Pánove j lásky by som chcel ako ináč, zakončiť slovami z Písma Svätého.

Kto je moje telo, a pije moju krv, má večný život, a ja ho vzkriesim v posledný deň... Jn 6,52-59.

 Blog
Komentuj
 fotka
radasapytam  16. 1. 2017 17:21
kolko bude este casti?
 fotka
vreskot000  16. 1. 2017 18:41
posledná časť to je
 fotka
vreskot000  16. 1. 2017 22:31
poviem to takto. mne nevadí vaše zvláštne komentáre, všetci sme nejakí. ale ked chces niekoho kritizovať, pozri sa na seba a ukáž mi, či si ty napísal vyše 400 blogov na nejakú tému, ktorá je mnohým spoločná. ty si za tri roky napísal 27 blogov, ja za tri roky asi tristo. píšeš ty v blogu....Všetci sa niekam za niečím a/alebo za niekým ponáhľame. Byť skôr v škole, v práci, aby sme zarobili viac peňazí, či zistili ako zle na tom zdravotne sme. Nezabúdajme, že to všetko nám raz bude zbytočné a to jediné kam sa skutočne ponáhľame, je hrob... ahá... ved aj ty sa nad niečim zamýšľaš. ja napríklad by som ti nenapísal niečo podobné čo ty mne.... azda to závisí aj od výchovy.
 fotka
marcello1111  16. 1. 2017 23:05
@igorv
ale ona je katolíčka a myslela to v dobrom....
 fotka
marcello1111  16. 1. 2017 23:14
Sviatosť Eucharistie - Eucharistia je prameň a vrchol všetkého kresťanského života - vrchol živej Kristovej Pravdy. Všetky ostatné sviatosti ako aj všetky cirkevné služby a apoštolské úlohy sa viažu na Eucharistiu a sú jej podriadené. Lebo svätá Eucharistia obsahuje celý duchovný poklad Cirkvi, to jest samého Krista, nášho veľkonočného Baránka.
Eucharistia je teda súhrnom a vrcholom našej viery:
Spôsob nášho myslenia musí byť v súlade s Eucharistiou a naopak:
Eucharistia posilňuje spôsob nášho myslenia.

len tak na okraj pre tých, ktorí by chceli ešte niečo napísať...
 fotka
igorv  17. 1. 2017 09:50
@vreskot000 ja nepotrebujem pisat blogy na tuto temu. Na internete este nikto nikdy nikoho nezevanjelizoval aby zmenil svoj zivot. Na to musi aj evnjalizator aj evanjelizovany vystupit zo svojej komfortnej zony. A porovnavat ludi len poctom napisanych blogov, je dost chore. Ja sluzim v cirkvi niekolkokrat do tyzdna sa stretavam ci uz s rovesnikmi, alebo mladsimi ludmi, ktorym zvestujem radostnu novinu, ze Jezis zomrel na krizi za moje, tvoje aj ich hriechy. Snazim sa zit dobry krestansky zivot (aj ked robim chyby) a ukazovat ze aj krestan moze normalne a dobre vychadzat s kymkolvek ci uz v takej, onakej alebo ziadnej cirkvi.
 fotka
vreskot000  17. 1. 2017 13:25
ty nepotrebuješ, ale ja potrebujem! je to moj webový list blogov nie tvoj. ja si prečítam aj tvoje. ak ma niečo zaujme, v dobrom či zlom, mám namietky. ale nie námietky typu že nepotrebuješ písať .... ja potrebujem.... ja mám záujem, aby sa iní ľudia dozvedeli, že nie len vlastné sily sú potrebné ale aj božia milosť, na ktorú zabúdaš. mylne sa domnievaš, že ked cely život odmietas Boha, Boh ti nakoniec pomože. Bodaj by ti pomohol! ale koho veríš celý život tomu budeš patriť. ano Ježiš zomrel za moje hriechy, ale aj vstal zmrtvych a vyzval ma od svojho prazdneho hrobu nasledovať jeho, nech sa deje čo sa deje. a to sa snažím činiť. kto mna vyzná pred ľudmi toho ja vyznam pred Bohom. určite mohli by sme si pridavať akési rcenzie o svete počitačov, i phonov, a neviem čohosi... nemam problem, rad sa zapájam do debaty aj o technike, ale večšina chváli samsungy, a podobne nezmysly... ja chválim i phone. prečo? lebo je to najlepší telefon na svete. mám iphone4 nedal by som ho nikdy za nový samsung a pod... lebo sa mu nikdy nevyrovná, ale dajme tomu, je to vec názoru, v kresťanstve nejde o vec názoru, ale hľadanie pravdy. to že budem cely život bez mobilu, v 21.st. čisto teoreticky by to bol naročny život, ale azda by som to zvládol. bez čítania a počuvania Písma, uskutočnovanie ho, asi neprežijeme. uskutočnuješ ho aj v tom, že na pracovisku sa rozdelím s horalkou s kolegom, hoc ti povie že nechce... ale nakoniec si vezme.... aj všetko mu dám. pochop že zivot je náročná krížová cesta, po ktorej kráčaš...
10 
 fotka
marcello1111  17. 1. 2017 16:48
@vreskot000
ten Igor absolútne nepochopil pointu tvojich blogov....

je to smutné, že takýto (neviem, aké je jeho postanenie v cirkvi) ľudia neovládajú dokonale význam Eucharistie pre kresťana, byť jeho súčasťou a pravdivo podávať Pravdu o spasení...

tato doba plná "humanizmu, liberalizmu, dualizmu" falošnosti privádza hromadne ľudstvo do záhuby....
11 
 fotka
igorv  17. 1. 2017 18:10
vy ste dobri tutkovia. neviem co tu tocis o telefonoch. sak to uz pochopte, ze uz styristo rokov su tu protestanti a aj budu. naucte sa ich respektovat ako bratov a sestry v kristovi, ktori uverili, ze Boh poslal svojho syna na svet nie aby ho odsudil ale spasil. Ja verim, ze jezis je pan nad mojim zivotom. ja verim ze zomrel aj vstal z mrtvych. ja verim, ze ma ocistil od mojich hriechov. ja verim, ze ked si pripominam pamiatku jeho smrti a zmrtvychvstania vo forme chleba a vina, tak si pripominam je ho telo a krv. ja verim, ze mam nasledovat Krista a to robim! ale neohlasujem ho tak, ze najspravnejsie ucenie je to a to. Mas bibliu? mas rozum? studuj. hladaj zbory, hladaj kostoly, hladaj spolocenstva. Ja pochadzam z katolickej rodiny, v ktorej som nebol vychovavany ani ako katolik, a ani ako krestan. Predsa som isiel na birmovku, ktora mi NEDALA NIC. Spoznal som par ludi a pochopil, ze kostol nie je len pre babky a dedkov. To je vsetko. Potom som bol na evanjelizacnej ekumenickej akcii, kde som spoznal ludi, ktori hlasali Kristovu smrt a zmrtvychvstanie, pocitil som ocisitenie od hriechov OSOBNE v mojom zivote, zacal som sa s nimi stretavat, studovat bibliu... ale nikdy mi nikto nehovoril, ze musim verit tomu, co hlasal Luther. Alebo Hus. pocitil som tam LASKU. LASKU ludi ale co je hlavne LASKU Boziu. Pocit toho, ze mi tie hriechy boli fakt odpustene a nikto ich nikde nebude vyberat. Vytahovat, ci smiat sa z nich. Ja mozem prist za ktorymkolvek mojim kamaratom a vyspovedat sa jemu. A ked pridem nabuduce tak bude vediet, v com som sa zmenil. Co stale robim zle. Pochvali ma a upozorni. Nepotrebujem chodit na spoved. Len katolici maju problem s tym, ze ludia neuznavaju eucharistiu, pannu mariu (hlavne modlenie sa k nej a za nu a za svatych a za mrtvych). Mne nikto neprikazal, ze mam odist z katolickej cirkvi ani ma nikto nenuti vstupit do nejakej inej. Ked najdem spravne rozhodnutie spravim to. ostanem u katolikov alebo vstupim inde. Ale nebude to preto, lebo tu vy pisete blogy. ani preto lebo mi niekto povie co mam spravit. bude to preto lebo to ja tak budem citit. Ja zijem s dobrym svedomim v tom, ze cirkev do ktorej chodim stoji na zakladoch ucenia pana jezisa krista. To je to, comu verim. To je preco sa mi paci novy papez. Jeho sposob zivota a ucenie. ze vsetci krestania ci katolici, ci evanjelici ci ini protestanti sme nevesta. A deti Bozie. JA BOHA NEODMIETAM. JA BOHA volam do mojho zivota viac a viac. Do vsetkych oblasti.

Ale s vami nema zmysel debatovat. V sobotu bude v nasom zbore kazat Biskup ci arcibiskup ci kto. Nahlaste ho, ze bude kazat na nesvatom mieste plnom pohanov, ktori su vzdialeni od Boha. Je mi to jedno.

Ja nevjem us. Nema to vyznam tu s vami debatovat.
12 
 fotka
vreskot000  17. 1. 2017 22:00
má význam debatovať. dovtedy sa budete hrať na svojom mylnom piesku, kým ti to Kristus sám nevysvetlí, že celý život si neuctieval Krista ale seba samého, lebo tebe sa to tak páčilo. o tomto je to všetko. byť nahý pred Bohom a nežiadať nič. poznať a plniť skutky telesného a duchovného milosrdenstva. podať pohár vody smädnému a podať krajec chleba hladnému. toto je opravdivé evanjelium. z tohto pramení všetko. úplne všetko. Ježiš prišiel na tento svet, svojou smrťou zničil naše hriechy a keď povedal ...dokonané je, Jn 19,30,.... naplnil písmo a tým zrušil starozákonne obety, ktoré viac neplatia v podobe ceremoniálnych zákonov. Vy si žiaľ, na škodu veci, aby si bol dejinne v obraze pripomínate vo vašom protestantskom zhromaždení, a to je jedno, do ktorej vetvy patríš, stále ten ceremoniálny zákon starozákonný. ktorý síce je pravdivý, tiež je svätý, ale už je neplatný, lebo Kristus na kríži slúžil novozákonnú obetu aj za teba. A tá obeta sa sprítomňuje jedine na oltároch katolíckej cirkvi. keby to tak nebolo, a tá obeta by mala jednorazový charakter, nežiadal by určite Ježiš nikoho slovami..."ty si Peter, a na tejto skale ustanovím svoju cirkev."... apropo, čítate tieto texty vo Vašom spoločenstve o ustanovení Petra za hlavu cirkvi? a ďalej, keby nechcel Ježiš neustále slávenie Jeho Svätej Obety, podotýkam neustále, povedz mi prosím ta, na čo už by poveroval Petra týmito slovami???? aký by to mal význam?? nikde inde som to nevidel. sčasti anglikáni robia podobnú liturgiu, od roku 2009 prijatú do katolíckej cirkvi ako nový rít, teda obrad. povedz mi, a neodpovedal si mi už som ti to napísal tri blogy moje dozadu. ak sú anglikáni protestanti, prečo nevstúpili hromadne do evanjelickej cirkvi ECAV? prečo prišli do katolíckej cirkvi. brat. Tu sa jedná o počet 400 000 veriacich a duchovných. prečo vstupili do katolíckej cirkvi, asi preto, lebo skúmaním pravdy vplyvom Ducha Sväteho zistili že pravda je v katolíckej cirkvi v nezmenenej podobe 2000 rokov. objasním ti ďalej. sv. omša ma dva prvky. podstatné a akcidentálne. to podstatné, to tzv. Esentia sa nikdy nemení.... je to rovnaké 2000 rokov. to akcidentálne sa mení vplyvom doby a kultúry... preto máme v katolíckej cirkvi aj mnoho rítov, teda vlastných obradov. podstata je jedna a tá istá. mení sa len forma. píšeš že v sobotu bude kázať biskup či arcibiskup. .... ani to nevieš aký má titul? nevadí. ubezpečujem ťa, že dotyčný pán nie je biskup... je to laik, ktorý nikdy neprijal platné svätenie, ktoré existuje jedine v línii pravoslávnej a katolíckej cirkvi, vieš poviem ti to po lopate. Lutherova "chyba" bola závažná len preto, lebo bol len kňaz. Horšie by bolo, keby bol biskup, lebo jedine vtedy by cirkev evanjelická, alebo celá protestantská mala zmysel... pretože tam kde chýba hlava, neexistuje platné spoločenstvo. Aj v právnickom zmysle sa nejaká inštitúcia zakladá akousi zakladacou listinou.... to tiež nemáte. tvrdenie že pochádzate z Písma Svätého je síce pekné, ale v konečnom dôsledku je to neplatné. a preto aj keby ste chceli, okrem krstu nie ste schopní vykonať nijakú sviatosť,teda vaši duchovní. tých sviatostí je 7. nemajú platné knazstvo.... nič... proste nič... lebo nemajú nijakú moc. líniovo od nikoho nič neprijali preto cirkev ani nie ste. tu nie je o zatláčanie Vašich práv, ale o reálne poukázanie na tragických nedostatkov. Platný máte jedine krst. nič viac. krstom ste sa skutočne začlenili do Krista, ale do jeho cirkvi a knazstva nič. Otec bez matky nikdy netvorí kompletnú rodinu. dieťa, ktoré nemá rodinu sa nazýva sirota, nie syn a dcéra svojich rodičov. Teším sa spolu s Tebou že Boha neodmietaš, ale ho voláš do svojho života. Preto ťa vyzývam, pri rešpektovaní Tvojho vyznania skús ho spoznávať ešte dôkladnejšie... pravdepodobne nie si na zlej ceste, len stále míňaš smer. Vieš, minutie cieľa je dvojaké. Buď si na správnej ceste, ale svojimi hriechmi sa vzďaľuješ od Boha, alebo sa chceš priblížiť Bohu, ale Vaša anti katolícka tvrdohlavosť spôsobuje, že nekráčaš rovnomerne, ale neustále míňaš cieľ. Tu je dôsledok rozpadu akéhokoľvek nádejného spoločenstva v trvalej a nádejnej jednote. ale pozri. Pán Ježiš Kristus predsa v Písme jasne predpovedal, že raz bude jedno stádo a jeden pastier! pozývam ťa modliť sa spoločne na tento úmysel.
13 
 fotka
vreskot000  17. 1. 2017 22:08
dalej nemáš pravdu, lebo nie je jedno komu sa spovedaš. Ježiš povedal len svojim učenikom. nepovedal to matke marii, nepovedal to farizejom, ani zakonikom, ani nikomu nepovolanemu, povedal to len uzkemu okruhu 12 tich apoštolov... komu odpustite, bude odpustene komu zadržíte hriechy budu zadržané Jn 20, 22 - 23. jedine apoštoli dostali tuto vysadu. peter odovzdal biskupovi Liniusovi apoštolsku moc, ten dalek Anakletovi. boli to všetci knazi platní pre cirkev. je to vetva rimskokatolícka. preto Vašu cirkev nemožno nazvať cirkvou lebo nevznikla na priamy podnet Krista. ale človeka luthera.
14 
 fotka
igorv  17. 1. 2017 22:31
Napisal si:
o tomto je to všetko. byť nahý pred Bohom a nežiadať nič. poznať a plniť skutky telesného a duchovného milosrdenstva. podať pohár vody smädnému a podať krajec chleba hladnému. toto je opravdivé evanjelium. z tohto pramení všetko. úplne všetko. Ježiš prišiel na tento svet, svojou smrťou zničil naše hriechy a keď povedal ...dokonané je, Jn 19,30,

odpoved: odkedy sa s tebou o tom bavim hovorim, ze TOTO SA SNAZIM ZIT. NECHAPEM ODKIAL SI VYHRABAL, ZE NIE.


otazka:prečo nevstúpili hromadne do evanjelickej cirkvi ECAV?
Moja reakcia: anglikanska cirkev bola odpojena od katolickej niekedy v stredoveku, lebo anglicky kral nechcel byt pod papezom a platit mu on alebo jeho poddani dane. Papez povolil odtrhnutie od cirkvi a odvtedy je hlavou anglikanskej cirkvi hlava velkej britanie, momentalne alzbeta druha...

tvoja reakcia:pravda je v katolíckej cirkvi v nezmenenej podobe 2000 rokov.

moja reakcia: cirkev nema byt nezmena ale ma sa prisposobovat dobe. to co platilo za mojzisa neplatilo za cias rimskej rise. treba sa prisposobit dobe so starymi dogmami a ucenim. to je jedno ci katolicka alebo evanjelicka

TY:ani to nevieš aký má titul? nevadí. ubezpečujem ťa, že dotyčný pán nie je biskup... je to laik, ktorý nikdy neprijal platné svätenie, ktoré existuje jedine v línii pravoslávnej a katolíckej cirkvi, vieš poviem ti to po lopate.
JA:hovorim, ze v PROTESTANTSKEJ MODLITEBNI bude kazat KATOLICKY BISKUP

TY: Aj v právnickom zmysle sa nejaká inštitúcia zakladá akousi zakladacou listinou.... to tiež nemáte.
JA: to si si vytiahol z paty, samozrejme, ze mame. Kazda cirkev ma zakladaciu listinu a ak ma dostatocny pocet clenov ma aj povolenie od statu. Samozrejme mame aj vyznanie viery a apologetiku co sa ucenia tyka. nebudem ti to posielat, lebo pre teba by to bolo ruhanie nieco take co i len citat.

TY:rdenie že pochádzate z Písma Svätého je síce pekné, ale v konečnom dôsledku je to neplatné. a preto aj keby ste chceli, okrem krstu nie ste schopní vykonať nijakú sviatosť,teda vaši duchovní. tých sviatostí je 7. nemajú platné knazstvo.... nič... proste nič... lebo nemajú nijakú moc.
JA: nemaju nijaku moc v katolickom pravnom svete. nasi kazatelia bezne kazu na ekumenickych svatych omsiach v katolickych kostoloch.

TY: Buď si na správnej ceste, ale svojimi hriechmi sa vzďaľuješ od Boha, alebo sa chceš priblížiť Bohu, ale Vaša anti katolícka tvrdohlavosť spôsobuje, že nekráčaš rovnomerne, ale neustále míňaš cieľ.
JA: To iste mozem ja hovorit tebe, ze tvojja pro katolicka tvrdohlavost mina ciel kristovho ucenia ale ako si si vsimol to nerobim. Co robim ja je seba obrana. ty stale utocis do toho comu verim ja. ty si potrebujes spytovat svedomie.

TY án Ježiš Kristus predsa v Písme jasne predpovedal, že raz bude jedno stádo a jeden pastier!
JA:jeden pastier je trojjediny boh, Boh otec, boh syn, a duch svaty. stado su ludia, ktori v neho veria, vyznavaju a nasleduju.

TY:boli to všetci knazi platní pre cirkev.
JA: co papzi, ktori boli dosadeni vladarmi roznych statov. papezi, ktori vrazdili ludi. papezi ktori doslova vladli a tirali vlasni lud. aj oni boli poslani a povereni od Boha?
15 
 fotka
igorv  17. 1. 2017 22:31
btw nauc sa ma tagnut do komentara, lebo ma nebavi stale hladat clanky
16 
 fotka
vreskot000  19. 1. 2017 19:41
nemusiš mi komentovať články, najprv sa ty nauč poriadne teologiu lebo žiješ v klame a blude s tvojou cirvkou ktora ta klame a spútava okovami klamstva a bludárstva
Napíš svoj komentár