Celkom som bol mierne, takpovediac, prekvapený nad touto doslova filozofickou otázkou, ktorej som sprvoti celkom isto nerozumel. Nevedel som celkom isto, o čo ide tomu pisateľovi. Ale potom som sa trochu zamyslel, a zistil som, že celkom to človeku opätovne môže použiť ako námet na nový článok. Totiž to, túto otázku som čítal v jednej ankete, a keďže rád uvažujem na podobné témy, pokúsim sa na toto napísať v krátkosti recenziu, článok.

Je pravda, že každý z nás máme nejaké sny. Buď sú splniteľné, alebo sú nesplniteľné. Buď teda navždy ostanú snami, alebo si ich splníme. Medzi takéto niečo by som napríklad zaradil aj nejaké životné povolanie, to, čo niekto chce dokázať. Či teda človek má nejaké ambície, alebo nie. 

V jednom môžeme nachádzať kus egoizmu, v druhom môžeme nájsť kus akéhosi altruizmu, teda nezištnej pomoci druhým. Myslím si, že človek by mal prirodzene ovládať svoju osobnosť tak, aby sa príliš nerozdával, teda aby nebol príliš nezištný, a potom samozrejme naopak, aby prirodzene ovládal aj istý druh egoizmu. Keď ti niečo proste patrí, patrí to tebe. Nikto mi nemôže napríklad prikazovať, či sa mám s niečím podeliť, či mám niekoho napríklad obdarovať, alebo nie. Alebo si niečo mám aj nechať pre seba.

toto myslím si každý z nás chápe. S tým súvisí aj to čo píšem v nadpise. Mnoho ľudí áno, plní cudzím sny, ale tie svoje neplní. Mne sa napríklad stáva, že niečo chcem, napríklad bavia ma autá. Mám konkrétny typ, ktorý by som chcel. Ale naozaj to chcem. A potom čo? Zmení sa niečo? Potom budem naozaj šťastný.

S tým úzko súvisí aj vzťah k materiálnym veciam, ktorý mnohí z nás majú až prehnaný. Ako to myslím. Áno, poctivou prácou ak si čosi nadobudneš, je to všetko chvályhodné, ale ak naozaj mám čosi podriadiť napríklad jedinému cieľu, mám na to makať, možno brať si nejaké nadčasy, zbytočne prehnane sa prepínať, riskovať možno aj takýmto spôsobom svoje zdravie, len preto, aby som napríklad na niečo zarobil, po čom túžim, tiež mi to nepripadá celkom isto v rovine triezvej a zdravej úvahy.

Potom čo je to splnenie svojich snov. Čo je to splnenie cudzích snov? Nie je to len napríklad pretavená závisť, že niečím napríklad nedisponujem, niečo nemám, a silou mocou to chcem, čisto len pre nejaký zištný pocit niečo mať? Nie je napríklad detinské, alebo choré takéto uvažovanie?

A preto mnohí si plnia sny, ktoré si stanovia, ale tie sny nemajú logické opodstatnenie. Pretože sa zaoberáme niekedy nezmyslami, fantazírovaním, pretože sme zmanipulovaní napríklad verejnou mienkou.

Pred časom napríklad niekoľko rokov dozadu, bolo bežné, že mladší súrodenec nosil napríklad veci po staršom. Pre mnohých ľudí, narodených v skoršom veku, to bola celkom reálna vec. Nikdy som sa napríklad nad niečím takým ani len nepozastavil, a ani v dnešnej dobe by mi to nepripadalo zvláštne. Skôr mi pripadá zvláštne, keď niekto naozaj plytvá, kde sa len dá, pretože si neváži to čo má, a ešte nadôvažok v mnohých z nás chýba napríklad nejaká taká šetrnosť, kde si človek uvedomí, že pravdepodobne aj zajtra budem trebárs čosi potrebovať, a budem musieť teda aj nutne myslieť aj na budúci čas, ktorý príde skoro. Toto je niečo ako krátkodobé plánovanie, celkom normálne.

 Pre väčšinu z vás, čo tu píšete blogy, a teda ste podstatne mladší, azda je toto neprekonateľná otázka, a neviete, akým spôsobom by ste na to všetko zareagovali. Azda v živote by ste si neobliekli nejaké veci po bratovi, alebo sestre. Nikdy by ste si neobliekli veci napríklad zo sekáču, čo pred časom bolo napríklad úplne bežné, a málokto sa nad tým pozastavoval.

Na záver ešte niekoľko myšlienok. Je to všetko preto, lebo človek sa stáva príliš individuálny vo svojich rozhodnutiach a nevníma, že niekedy je lepšie uspokojiť sa aj s tým málom čo má a nevymýšľať hlúposti. Toľko môj názor.

 Blog
Komentuj
 fotka
darkpassenger  3. 9. 2018 18:28
Mám v piči všetko pominutelne dôležité je to čo si človek nedokáže kúpiť i keď áno kupujem si veci ale proste nemajú takú hodnotu ako človek alebo duša láska, priateľstvo, radosť smiech...kašlem na verejnú mienku ...pre hlupáka je každý hlupák
 fotka
darkpassenger  3. 9. 2018 18:31
Keď som bol mladší som dosť často uvažoval nad tým že niekto má strašne veľa všetkého a niekto nemá nič a býval som smutný z toho že niekto nemá čo jesť čo piť do čoho sa obliecť...časom som stretol pár ľudí nemali skoro nič a práve tieto osoby boli bohaté duchom tak že aj kebyže som neviem ako bohatý viem že som chudák oproti tým osobám ktoré majú v podstate všetko a zároveň nič
 fotka
vreskot000  3. 9. 2018 20:05
Zdravim ta .velmi dobre si napisal dakujem ti. Ano clovek ma vacsinou kvalitne umysly ale vplyvom mienky(aj tu na birdzi) sa clovek prisposobi vacsine a potom to tak vyzera
Napíš svoj komentár