V tento utorkový večer pridávam desiaty blog na túto tému. Počúvam momentálne ešte televíziu, celkom dobrá vedomostná relácia a podobne


Taký človek, ako to vyššie spomínam, sa totižto veľmi rýchlo v živote sklame, pretože viaceré veci si predstavuje až príliš nereálne, ba priam idyilicky, a sám príde na to, že toto nie je dobrý spôsob života, že to proste nevedie k ničomu. Preto aj rôzne formy materializmu treba dobre pochopiť a porozumieť im, aby to človek vedel správne nažívať.


Mnohí sa domnievajú, že materializmus je v ostrom kontexte s duchovným životom a podobne. 

Nie je to celkom pravda, hoci na prvý pohľad sa to tak zdá byť. Písmo sväté, teda Ježišove evanjelia mi jasne naznačujú a tu sa chcem bližšie pristaviť, kde Ježiš vyzýva v statiach napríklad bohatého mládenca, aby zanechal všetko čo má, a nasledoval ho, a daruje mu večný život a poklad v nebi. 

On sa ale veľmi zarmútil a nechcel ho nasledovať. Vieme samozrejme prečo aj to tak bolo, ale Ježiš mu predsa ponúkal tiež bohatstvo. A to doslova neporovnateľné. Lenže rozdiel samozrejme je v tom, že jedno je viditeľné, a druhé je neviditeľné.

 Jedno máš hneď, druhé máš neskôr a podobne. Pýtame sa teraz že v čom proste bol rozdiel a o čo konkrétne tam šlo. Ježiš neponúkal viditeľné bohatstvo, pretože to je v ostrom protiklade s duchovnou podstatou náboženstva. V nebi totiž ako hovorí Písmo nebude jedlo a nápoj, ale spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom. 

Tiež je to večná téma v našom živote. Na všetko potrebujeme dôkazy a nechceme na nič čakať a všetko chceme mať tu a teraz, avšak vidíme, že to takto nefunguje a človek potrebuje v sebe pestovať istú formu trpezlivosti, pretože bez nej to proste nejde.

Spomína sa to v Liste Rimanom 14,17. Na druhej strane ale nemyslím si, žeby sme mali úplne vylúčiť iné čosi ako duchovný život, len treba správne k tomu vedieť prispôsobiť. Prečo? Mnohí radi pôžitkujú, ako sa hovorí doslova do nemoty. Keď si niekto nevypije v piatok napríklad na diskotéke, keď to niečo podobné nezopakuje hneď na druhý deň v sobotu a tak ďalej, tak proste ten víkend sa mu už neráta. Ja osobne v tom nevidím nejaký plný zmysel, preto tomu neholdujem. Samozrejme, každý má svoj pohľad na zábavu.

Problémom nastáva, keď v živote nikdy nepostrehneme dôležité veci pre život ako nehu, lásku, objatie, vybadanie nejakej charizmy, venovaniu sa nejakej pozitívnej činnosti, kde môžem rozvíjať svoju osobnosť a celkovo rásť v poznaní sveta a v poznaní ľudí a situácie v mojom živote.

Keby o to išlo, mám rád kvalitné intelektuálne rozhovory napríklad po práci a podobne, ak sa mám s niekým o niečom zmysluplne porozprávať a vidím, že ten človek ma proste počúva a nevníma to ako zabitie času.

Cez víkend osobne dávam prednosť kvalitnej turistike, ktorú robím pravidelne raz za týždeň, možno dvakrát, a mám tam možnosť pozorovať prírodu a rozmýšľať. V zdravom tele musí preto prebývať zdravý duch. Keď chcem niečo lepšie pochopiť a nad niečím porozmýšľať, alebo len tak sa vyvetrať a zabudnúť na čosi, to ma napríklad trápilo v uplynulom čase a podobne, utiahnuť sa aspoň na chvílu na nejakú samotu nie je vôbec zlé. Je to práveže veľmi prospešné, tam nájdeme mnohé odpovede a možno to človeka upokojí.

Toto je proste pre mňa väčšie bohatstvo, lebo ma to posúva na duchovnej hranici kdesi vpred. Niekto nevidí zmysel v prírode, nevníma prírodu, nevníma to, že človek nemá len telesnú, ale aj duchovnú stránku, ktorá presne tkvie v nej. Mnohí síce povedia, že idú si do prírody oddýchnuť, to áno, ale má to aj iný zmysel. Pouvažovať proste nad sebou samým. Čo všetko mi tento život prináša. Možno aj tá samota na tej prechádzke je čosi, čo posunie toho človeka vpred a dá mu tú silu. Mnohí nad tým mávnu rukou, lebo sa hanbia možno vyznať svoje city.

Záverom čo by som k tomuto všetkému dodal. Snažme sa veci vidieť reálne a nemajme nereálne predstavy, ale viďme to dobré, aby z neho sme mohli čerpať pre budúcnosť.





 Blog
Komentuj
 fotka
luboos  22. 3. 2017 11:39
Blahoslavení nevedomí - stále máš jeden a ten istý koncept čo ti neberiem - dookola označuješ niekoho "ONI" oni sú taký, mnohí sa domnievajú" vychádzaš z nejakej štatistiky alebo to máš len tak z vlastnej hlavy - ja som v okolí ľudí čo sa vierou nezaoberajú a materiálny svet ich nezaujíma, chcú len aby ich deti a okolie mali dôvod na úsmev .
 fotka
vreskot000  22. 3. 2017 15:34
nazor tvoj ti neberiem. tento blog som napísal takmer naraz, približne na desať strán, a postupne, asi po formáte jednej A4 vo vorde ho pridávam. čiže je to ako celok, rozdelený na viac častí
 fotka
luboos  22. 3. 2017 15:45
@vreskot000 ale to som sa nepýtal či si to napísal naraz... pýtam sa z čoho vychádzaš
Napíš svoj komentár