Srdečne vás pozdravujem v tento upršaný piatok. Včera som mal krásny deň. 

Dneska by som sa chcel povenovať tomu, že na to, aby človek prekonal mnohé vnútorné prekážky skutočne potrebuje vieru ako podstatný prvok, ktorý nás všetkých presahuje.

Za všetky tie úskalia, ktorými som musel prejsť. Keď si na mnohé takéto chvíle spomeniem, som rád že som v nich obstál, a niekedy ani neviem ako som ich dokázal vyriešiť, hoci mnohé situácie ma privádzali niekedy do poriadnych rozpakov. Ale postupom času viem, že keď sa mi čosi takéto podobné vyskytnem, a musím to riešiť, či už hneď, alebo to je niečo odložené na neskoršie, všetko prejde a všetko prehrmí. Nič nie je také hrozné, ako sa na začiatku zdá byť. A prečo?

Pretože mám vieru. Mám predsa vieru v to, že raz bude len lepšie. To nie je nejaká fantastická, románová story, ale proste je to fakt, ktorý sa stane. Stane, a prejde. Nič viac nič menej. A čo viera? Aké všetky parametre spĺňa hĺbka viery?

Pamätám sa, opíšem to celkom vecne. Raz som riešil v práci jeden problém, a cítil som dlhšie obdobie také napätie. Počítal som samozrejme s tou najťažšou variantou, ale ďakujem Bohu, ustál som to. Mám potrebu to napísať.

Snívalo sa mi raz, ešte keď som robil v predchádzajúcej práci, že kdesi ležím, je ticho, a lezie na mňa plno škorpiónov. Jasne si pamätám tie úzkostné pocity. Z toho, čo som prežil v nedávnej minulosti, a čo ma ešte čakalo, veľmi rýchlo som pochopil, že to všetko bolo to, že na mňa proste útočili ľudia, ktorí nemali na to oprávnenie.

Dokedy toto všetko budeme tolerovať. Aj človek má len jedny nervy. Človek nevie sústavne komusi odporovať, sústavne sa sústrediť len na to, kedy bude predkladať nejaké argumenty, neustále sa obraňovať, byť pripravený na obranu a podobne. Takéto javy človeka veľmi vyčerpávajú.

Ale ja nič! Ja som neodporoval, ba naopak, dokázal som z môjho pohľadu priam nepochopiteľne ustúpiť, a mlčať. Jednoducho som mlčal. Nespravil som nič, len som čakal, ako sa vyvinie situácia. Vedel som, že tá situácia bola nad moje ľudské sily, a predsa nič nezmôžem, nič inšie neostávalo mi lež veriť. 

Ako to dopadlo? Na posmech ostali ostatní, a mňa sa čelný predstaviteľ zastal. Ten, ktorý má o všetkom moc, mńa, na poslednej úrovni sa taký človek zasta. Klobúk dole! Boh ukázal takto, kde bola pravda, a nemusel som povedať ani slovo navyše, hoci nebolo mi v tom čase všetko jedno, bál som sa, pociťoval som nieže taký strach, ale doslova takú úzkosť. 

Úzkosť je pocit, ktorý sa dosť ťažko opisuje, je to ešte čosi horšie ako strach. Strach by som opísal ako neviditeľný element, ktorý človek tak prežíva, že ešte nemá tie emócie na pokraji. Lenže úzkosť by som definoval ako stav, kde je ten strach na vrcholnom maxime a nastáva čosi ešte horšie. To, čo zasahuje už aj vnútorný svet človeka, a pociťuje obrovskú vinu, hoci nie vždy priamo môže za niektoré skutočnosti.

Nakoniec všetko ma prešlo, ale dokázal som to len s pomocou vnútornej sebadisciplíny a prežitej viery v Boha, že On sám dokáze mi pomôcť a obstáť, keď som už skutočne nevedel ako. Otázka je, akoby som to vedel spracovať v sebe, keby som proste cítil, že už neexistuje vo mne nijaká nádej nato lepšie. Neviem si to proste ani len predstaviť. VIackrát som takéto úzkostné momenty zažil a boli to pre mňa doslova infarktové stavy.

Je isté, že ten, kto berie zodpovedne a nie povrchne ako tak život, a cíti, že sa nežije ľahko, a nič nie je jednoduché, zažíva možno podobné pocity, ako som to opísal, pretože chcem byť úprimný a napísať to, čo som zažil, a nie to, čo si myslím, že ktosi dokáže zažiť.

Na záver by som ešte napísal takéto krátke vety. Toto je to správne pochopenie viery. Toto je to, čo mnohým neúspešným manažérom, financom, študentom, proste ľuďom, ktorí sa nechceli zaoberať duchovnými dopadmi na svoju osobu, v čase, keď sa im aj darilo, aj nedarilo, a nechceli hľadať nielen príčinu neúspechu, ale nevideli nijaký súvis medzi vzniknutými udalosťami. Verte mi, takéto čosi len človeku neskoršie pomôže.



 Blog
Komentuj
 fotka
midnight  28. 4. 2017 12:30
viera sa nedá chápať lebo je z definície iracionálna.
lebo ak by bola racionálna, tak to nie je viera, ale úsudok/veda.
 fotka
vreskot000  28. 4. 2017 12:50
viera je iracionalna samozrejme, ale práve pre ňu dokážem žiť... neviem to opísať prečo asi, ale asi takto... dakujem za koment. prijemny den ti prajem a nech sa ti dari
 fotka
kuko1965  29. 4. 2017 01:25
to: @Midnight , @Vreskot000
Neviem či slovo "iracionálna" je to pravé označenie viery. Napríklad: keď som nebol v Amerike a verím (napríklad masmédiám) že Amerika existuje... je to iracionálne? Keď verím prírodovedným zákonom... je to iracionálne?
Katechizmus katolíckej Cirkvi učí toto: "Dôvodom viery nie je to, že sa zjavené pravdy javia ako pravdivé a pochopiteľné svetlu nášho prirodzeného rozumu. Veríme „pre autoritu samého Boha, ktorý zjavuje a ktorý sa nemôže mýliť ani nemôže klamať“. „Aby však poslušnosť našej viery bola primeraná rozumu, Boh chcel, aby sa k vnútornej pomoci Ducha Svätého pripojili vonkajšie dôkazy jeho Zjavenia.“ A tak zázraky Krista a svätých, proroctvá, šírenie Cirkvi a jej svätosť, jej plodnosť a stabilnosť sú „úplne spoľahlivé znaky Božieho zjavenia, primerané chápavosti všetkých“, sú dôvody vierohodnosti, z ktorých vidno, že „súhlas viery vôbec nie je slepým hnutím ducha“.
Neviem teda ako je myslené slovo "iracionálne". Ale vo mne to slovo vyvoláva pocit práve "slepého hnutia ducha". A rozhodnutie pre vieru práve slepým rozhodnutím nie je.
Ale možno som Vás zle pochopil.
 fotka
kuko1965  29. 4. 2017 01:38
Zaujímavý článok na túto tému:
» www.milujtesa.org/nr/veda_a_viera...
alebo Encyklika Fides et Ratio
» www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/...
 fotka
vreskot000  29. 4. 2017 09:44
Kuko1965 vystihol si to priam geniálne... ďakujem veľmi pekne. opätovne som sa čos nové naučil
Napíš svoj komentár