Srdečne Vás pozdravujem pri príležitosti sviatku sv. Jozefa robotníka(oroduj za nás. Teraz práve som sa vrátil z mesta. Bol som sa pozrieť v parku, celkom príjemná atmosféra spojená s hudbou. Zajtra našťastie opäť do práce, ale celkom sa už teším. Nádherný deň proste.

Dneska by som sa chcel venovať tomu, ako ako sa veľa vecí, aj nepriaznivých využiť vo svoj prospech.

Na toto všetko ako recept ponúkam hneď niekoľko mojich osobných riešení, ktoré sa mi osvedčili v praxi. Hoci pravda je taká, že ja ako taký som sangvinickej povahy, teda takej živšej, mnohokrát, a to chcem tu aj zdôrazniť, mnohokrát sa mi stali situácie, kde som proste bol dosť zdiskreditovaný od kohosi, a teraz je dôležité, či som to vlastne čakal alebo to prišlo spontánne alebo náhle. Ťažko povedať.

Dôležité je zachovať si chladnú hlavu. Často v modlitbe prosím práve o tú vnútornú silu. Prečo vnútornú? Preto, lebo to podstatné je očiam predsa neviditeľné, presne ako som sa to dozvedel z knihy Malý princ. Uvažujme nad tým. Keby to podstatné bolo očiam viditeľné, akú cenu a aký hlboký význam by to malo. 

Nebolo by to príliš podceňované? Azda preto, lebo viaceré dobrodenia, ktoré sa nám práve dostáva, si niekedy, alebo nazvem to slovom častokrát nevieme vážiť. Nie ale preto, lebo by sme boli lakomí, a azda sme očakávali od toho momentu možno ešte viac ako sme dostali, ale práve preto, lebo na prijímanie čosi dobrého sme už zvyknutý. 

Myslíme si častokrát, že to všetko je normálne, a to čo je nenormálne je nedostatočná odplata a podobne.

Viacerí musia tvrdo pracovať na sebe, aby sa ešte viac zdokonalili, aby viac pracovali na sebe, pretože každý to chce. Každý zo seba chce samozrejme vlastným ponímaním situácie vyťažiť maximum a čo najviac zo seba.  Dôverujeme si? Máme ešte silnú sebadôveru a najmä tú sebadisciplínu, aby sme nevyšli nejako z cviku?

Dôležité je byť vnútorne vyrovnaný a nenechať sa rozhádzať. A práve toto sa často deje. Prejde všetko. Myslím si osobne, že viacerí v takýchto situáciách, teda mám na mysli ľudí okolo nás v našom prostredí majú len záujem skryto pozorovať naše reakcie, že ako sa zachováme. 

Možno to sami nemysleli tak zle, ako to vyzerá na prvý pohľad. Ležne aj nevinná zábavka môže znamenať nebezpečný výbuch, keď sa nám proste tá situáce nejako vymkne spod kontroly, čo už pre jednu alebo druhú stranu nemusí byť zrovna príjemné. Dôležité je aj obstáť v takýchto skúškach.

Na veľa takýchto riešení je riešenie azda jedno jediné. Viera. To je ten element, ktorý reálne pomáha mne prežiť a ustáť mnohé nepríjemnosti.

Píšem to aj preto, lebo možno mnohí ste zažili nepríjemné situácie, kde by ste sa možno najradšej zakopali hlboko pod čiernu zem.  Niečo takéto nie je moc príjemné, a častokrát sa to stáva aj mne, a nie vždy sa mi podarí akokeby vykľučkovať zo spleti tých nepríjemných pocitov, ktoré ale na druhej strane sa mi podarí ako tak prekonať možno už za pár dní, a je po všetkom. Nič sa vlastne nedeje, a nemá to nejaké výnimočné dozvuky. 

Ale ja osobne mám takú povahu, že dokážem si veľa vecí, ako sa ľudovo povie vypapuľovať, alebo ešte to poviem tak, dokážem veľa vecí využiť v môj prospech. Na všetko sa raz zabudne, a všetko sa raz začne odznova. Každý máme predsa svoj život, a nikto cudzí nemá právo ho regulovať podľa svojho priania. 

Z nepríjemných situácii uvidíte sa stanú ale na druhej strane poznačenie a poučenie, ako sa vyvarovať istým chybám z minulosti, a viac krát čosi také neopakovať, a to všetko len pre dobro nášho vnútorného duchovného sveta.

Na záver napíšem ešte čosi takéto. Viacerí sa azda nazdávame, že opäť, toto sú len bláboly a podobne. A tu chcem proste svedčiť, ako som to vo vyššie hore uvedených riadkoch spomínal, že práve táto viera, a to chcem teda podotknúť, táto moja osobná viera mi pomohla v minulosti, no keď si spomeniem, a pomáha mi aj v súčasnosti, a ako to bude v budúcnosti to neviem, ešte som ju nezažil, ale snažím sa proste vďaka nej proste obstáť, aby som sa mohol s kľudným svedomím pozrieť komukoľvek do očí.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár