Dnes je veľmi horúci, ale zato krásny deň. Pridávam siedmy článok s touto tematikou. V mysli mi ešte doznieva včerajší zážitok zo včerajšieho výletu popoludní. 

Platí to aj o tých, ktorí napríklad v biznise trebárs robia veľké obchody a radi chcú zaučiť nejakých neskúsených ľudí, ktorí proste nemajú skúsenosti, poprípade len veľmi chabé vedomosti, ktoré proste jednoducho nestačia k skorému odhaleniu akýchsi nepríjemných nedostatkov, čo sa v konečnom dôsledku postupom času môže nepríjemne vysrstiť, a takto sa môžu hromadiť mnohé nejanosti. V krátkosti povedané, čím menej skúsených a neobratných ľudí majú pred sebou, tým lepší materiál pre nich. Ak to mám takto vyjadriť. 

Nepáčia sa mi napríklad takí ľudia, ktorí len pod akousi zámienkou samozrejme jedine osobného prospechu, pretože v biznis nepozná čosi také ako napríklad nezištná pomoc druhým, to je vlastné v inom odvetví, napríklad v charite, a je to dosť smutné, to musím poznamenať. 

Napríklad využijú akúsi chabú, veľmi slabú znalosť čohosi, poprípade neznalosť, nízku úroveň poznania toho konkrétneho produktu a podobne, toho človeka na problematiku tej činnosti, ktorú sa plánuje podujať, a nešťastie ako také je na svete. Prečo toto všetko je? 

Prečo proste nechce ten dotyčný človek proste akceptovať, že proste sú ľudia, ktorí chcú byť čestní, a chcú byť úspešní, áno, radi by možno mali aj nejaké tie bonusy, čosi navyše, čo nie je samozrejmé, lenže nikdy nie na úkor napríklad niečieho nešťastia, alebo na úkor svojich chabých vedomostí o danom produkte, ktorí samozrejme ako dobrí a správni obchodníci sa vlastne snažia silou mocou predať, snažia sa to proste za každú cenu, a nehľadia pritom doľava ani doprava. 

Nie každý je okamžite prístupný na istý vytvorený systém, zabehaný mechanizmus, v ktorom už ktosi pracuje, a je v tom doma. A mnohí proste nemajú s takýmito ľuďmi trpezlivosť, pretože nevnímajú to, že niekto sa musí opätovne učiť od začiatku. Takéhoto adepta to veľmi rýchlo prestane baviť, a bude sa snažiť hľadať akúsi náhradu, pretože bude dobre tušiť, že v takom prostredí sa proste nedá dosť dobre pracovať, tvoriť si vzťahy, tam, kde necíti čestnosť, a je to veľmi ťažké pre takého, ktorý skutočne má veľmi silne vyvinutý cit pre spravodlivosť a podobne. 

Takéto čosi, čo opisujem v hornom odstavci sa proste bežne robí v nejakých manažérskych postoch. Áno, ponuka je veľmi lákavá, a dosť ťažko je takej ponuke proste odolať, pretože ten, kto sa v takomto čosi ešte napríklad nemal šancu pohybovať, nevie o čo ide, nevie proste do čoho vstupuje a berie na seba riziku neúspechu, ktoré možno nebude vedieť ani po čase spracovať, a bude ho to veľmi mrzieť. 

Bude ho mrzieť, že kvoli napríklad lákavej ponuke možno aj od kamaráta, ktorý mal aj celkom dobré úmysly, to nepopieram, zanechal napríklad prácu možno slabšie platenú, a okamžite súhlasil s ponukou novej práce. Áno, deje sa to bežne teraz, lenže človek, ktorý pozerá vyslovene na to, čo zarobí, nevie reálne ovládať proste ten produkt, ktorý vytvára, nevyzná sa v podstate ani do problematiky tej práce, ten môže byť časom z tej práce veľmi frustrovaný, znechutený, môže si vyčítať, že čosi také urobil, unáhlený a nepremyslený krok. Verte mi, aj mne sa také čosi stalo. 

Nechcú proste vytvoriť akési dostatočné, primerané podmienky, všetko chcú naraz. Nie postupne. Navonok idú na to štýlom, pomalého zaučenia sa, ale väčšinou to končí pri nejakých vážnych konfliktoch, ktoré boli napríklad umelo vytvorené, a to všetko len preto, lebo ten nadriadený v tej pyramíde chcel mať proste všetko len pre seba, chcel druhých využiť len pre svoje ciele, nehľadiac na potreby druhých, to, že tí ľudia okolo neho proste potrebujú dostatočný priestor a čas.

Záverom by som to zhrnul ešte do takýchto viet. Má sa človek varovať a vystríhať ešte včas pred takýmito ľuďmi? Nezlomia ich lákavé ponuky, ktorým samozrejme v dnešnom čase, keď človek si nie je istý zo dňa na deň sú tak potrebné, ale existuje pri nich nejaké riziko, do ktorého sa boja ísť, pretože sa pravdivo obávajú budúcnosti?

Je omnoho lepšie, a rozumejšie zísť z kratšej cesty, pretože tu je ešte šanca, že predsa Boh pomôže, tam kde končia naše možnosti. Nechajme vyriešiť čosi aj na Pána. Všetko predsa nemôžeme spraviť. Nikto nedokáže všetko.  

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár