Pozerám v televízii teraz akurát auto moto sport. Veľmi zaujímavý je to televízny kanál, ktorý sa špeciálne venuje motorizmu z každého uhla pohľadu, čo mňa ako motoristického fanúšika veľmi teší a zaujíma. Jednak aj preto, pretože v mojej práci to vnímam ako príjemný citeľný relax, kde sa snažím jednak si oddýchnuť, jednak dozvedieť sa celkom pochopiteľne niečo zo sveta motorizmu, automobilov, a jednak celkovo si spestriť a spríjemniť čas, ktorý prevažne trávim sám. Celkom mi to aj vyhovuje, pretože mám veľmi dynamickú prácu, kde musím riešiť niekedy spústu aj nepredvídateľných situácii, ktoré ma celkom isto môžu postretnúť. A teda vnímam to niečo ako odreagovanie sa, kde aspoň nakrátko proste vypnem, aby som sa možno nezaťažoval až príliš niektorými situáciami, ktoré ma niekedy miestami veľmi trápia.

Dozvedel som sa z jedného článku, a celkom plne sa s týmto celkovo stotožňujem, že dovoľujeme vstupovať všetko obmedzujúce a zlé, zaťažujúce do nášho vnútra. Niečo také, nazval by som to možno trochu odbornejšie to, čo akokeby začína postupne, celkom nebadane kontaminovať naše vnútorné prostredie, city, pocity, proste celú našu osobnosť komplexne.

A presne toto sa prejavuje aj v komunikácii. Možno si všímame aj na nášmu okoliu niekoľko zaujímavostí, že kedysi šedý a nevýrazný azda podpriemerný sused, ktorý bol azda večný domased, a mysleli sme si z pozorovania jeho životného štýlu, že inak to už ani nebude, je zrazu kdesi vpred azda aj ďaleko pred nami. Proste obsiahol za tú dobu niečo významne mentálne, čo ho raketovo posunulo vpred, a my pozorujeme príjemnú zmenu.

Avšak život prináša častokrát také situácie, kedy jednoducho taký človek sa uzavrie do seba z celkom prozaického dôvodu. Keď niekto nejavil záujem o neho vtedy, keď to azda najviac potreboval, a on bol zrazu nečakane odbíjaný, bol odmietaný, proste zrazu sa môže z tohoto prostredia vymaniť, a dostať do prostredia, ktoré mu z akéhosi vnútorného možno ťažšie vypovedaného dôvodu proste vyhovuje. Začína proste cítiť akúsi vnútornú súhru, čo do onoho času u neho proste bol nebývalý jav, a nebolo to u neho akýmsi zvykom.

A to môže mať za následok, že naozaj človek púšťa do seba isté duchovne kontaminované látky, ktoré sa až tak ľahko nezbaví. Na prvý pohľad toto všetko celkom isto vyzerá akosi lákavo, niečím azda nevypovedaným, nepochopiteĺným ho niečo na tom akosi priťahuje, a nevie to celkom presne s určitosťou identfikovať, aspoň na prvý pohľad sa tomu tak zdá. Ako som naznačil možno zvláštnym pojmom z ekológie " kontaminované látky" je to presne všetky tie elementy, ktoré nás v niečom začínajú obmedzovať, zaťažovať, možno vnútorne sa tým zaťažuejeme. A možno nedáme to na sebe znať, pretože je veľmi ťažko sa s niečím trebárs zdôveriť, kde človek si nevie akosi dať rady, a on cíti, že napriek všetkému, čo on zo seba ponúkne, nedostane sa mu to v akejsi dostatočnej miere nazad. Proste nevráti sa to akosi zužitkované s primeranou odozvou, ako by spočiatku o tom mal vlastnú predstavu.

A práve preto človek uteká a hľadá akési náhradné, špecifické alternatívne zdroje, kde pravdepodobne po určitom čase akomsi vnútorného hľadania a seba overovania nájde svoj pokoj a nanovo objaví z hĺbky duše svoju vnútornú identitu, akúsi vyrovnanosť, kde človek začne jasnejšie hľadieť do budúcnosti. Má proste nejakú víziu, ktorú plánuje uskutočniť.

Záverom ma napadli vety z Písma Svätého, kde nás Pán Ježiš uisťuje, najprv apoštolov, a v čítanió posvätných textov všetkých veriacich, a tých, čo ho čítajú, aby v určitom momente sme sa netrápili, čo budeme hovoriť pred niekým v akomsi rozhodovacom procese, pretože to už nie my, ale Duch svätý za nás bude hovoriť. A ja som to už asi aj spomínal, že raz pri skúške som dokázal odpovedať na podotázku, na ktorú som v prvotnom momente proste nemal šancu odpovedať, zodpovedať, a predsa sa to podarilo, čo ma naplnilo neuveriteľným, a ťažko opísateľným pocitom šťastia, ktorý vyvolal vo mne vlnu akéhosi šťastia a predovšetkým duchovného pokoja, pretože aj táto skúsenosť, skutočnosť, čo som toho momentu zažil ma duchovne a mentálne posunulo vpred. Jednak z toho hľadiska, že som si uvedomil, že naozaj Duch svätý vanie kam chce On, tak ako mi to spomína Písmo, a aký predivný a úžasný je Pán.

 Blog
Komentuj
 fotka
kaiserchief1  24. 2. 2019 21:10
Prosím prosím, napíš aj o huspenine!
 fotka
vreskot000  28. 2. 2019 20:52
Napíš svoj komentár