Začítal som sa opätovne do jednej ankety, kde som pravda pridal môj komentár, a preto som sa rozhodol využiť časový priestor, ktorý sa mi núka, aby som pridal na túto tematiku moju reflexiu. Môj nadpis tohoto článku som teda chcel tematicky prehodnotiť, a prispôsobiť komplexne tematike článku, nakoľko sa tam pojednáva o viere v život večný, ako základný pilier viery, ktorý ja verím, a snažím sa tomu žiť. 

Už nicejsko carrihradské vyznanie viery spomína v záverečných slovách, že očakávam vzkriesenie mŕtvych, a život budúceho veku. Tu by som ešte na začiatku chcel vysvetliť, že za týmto stojí jedine pevná a silná viera, o ktorej som ako kresťan presvedčený. Čo by som chcel týmto povedať?

Je pre mňa ale na jednej strane zaujímavé, ako tvorcovia, naozaj s neochvejnou pevnosťou opisujú, že očakávame vzkriesenie tela, a život večný, život budúceho veku, ako teda spomínam, a predtým teda ako náš Pán za nás zomrel, vstal z mŕtvych, vystúpil na nebesia, kde sedí po pravici Otca, a odtiaľ príde súdiť živých i mŕtvych. Nechcem sa týmto mojím článkom teraz púšťať do priveľmi teologických diskusíí a debát, ale toto sú piliere našej viery.

Ďalej by som chcel napísať to, čo som odkázal do tej ankety, kde som prispel mojím príspevkom. A síce. 

Vieš, pri tejto diskusii máme dva typy ľudí. Tí ktorí sa boja (prirodzene kto by sa nebál) smrti, dosť nepríjemnej témy, a druhý typ, ktorí sa nebojí, ale si to neuvedomuje, lebo to nezažil v hraničnej chvíli (tragédia, smrť blízkeho. 

Preto treba azda pripomenúť, a zvýrazniť, že práve táto téma vždy bola, a pravdepodobne ostane naveky, kým sa nenaplní čas, opätovne, ako mi to pripomína moja viera a Písmo Sväté, proste ako spomínam, toto ostane akýmsi tabu, to, o ktorom, o čomsi sa nehovorí a nespomína medzi ľuďmi bežne, niekedy aj medzi veriacimi, nie to ešte medzi neveriacimi ateistami, ktorým toto už vonkoncom, nanešťastie nehovorí nič.

A určite nikdy tomu nebude inak, pretože jedná sa o veľké tajomstvo, ktoré sčasti ponúka pohľad na túto tematiku práve biblia... Písmo sväté, teda kniha, ktorá síce je azda najčítanejšia, ako hovoria k tomu isté štatistiky, a podobne, aj keď tie sú pravdepodobne k ničomu, pretože kniha nie je len na prečítanie, ale aj na zapamätanie, a tiež žitie podľa toho, ale ako sa prečíta, tak sa tomu aj skončí. 

Je zaujímavé, že ešte v nedávnej minulosti, kedy napríklad sme ešte akosi nevedeli, nemali poznatky, doba a technika ešte nebola tak pokročilá, si gazdinky prepisovali celé litánie receptov na varenie, pečenie, kupovali a požičiavali sa kuchárske knihy, a obdivovali sa, kto akú vlastní, a aké sú tam recepty, či sú lepšie, alebo sa to dá uvariť a upiecť lepšie, či tam nie je nejaká finta. Dodnes pravda sú recepty, ktorých originalitu pozná azda jedna rodina, kde sa to dedí z generácie na generáciu, podobne je to aj s rôznymi podnikmi s reštauračných, cukrárenských typov, kde je akési rodinné tajomstvo niečím, s čím sa prirodzene deliť nebudú z hľadiska originality.

Ak sa teda vrátim k pôvodine textu, tak ľudia už neveria dnes takmer ničomu, ale sú schopní uveriť legendám, bájkam, nezmyslom, čarom, poverám. 

Tie posledne dve menované práveže sú akosi viac nebezpečené a nebezpečnejšie svojím obsahom, pretože ony môžu existovať v temnej podobe, a neradno sa s nimi zahrávať. Existuje hranica života a smrti, ale opakujem, nikto sa tým nezaoberá, pokiaľ si to nedá do súvisu s vierou, pretože bez viery sa tomu nedá jednak veriť, a bez viery je to nemožné ako tak sčasti pochopiť ak nie ľudskými zmyslami... pretože toto si vysvetliť nevieš, minimálne akýmsi duchovným nazeraním nadprirodzeného svetla slávy, presne ako s vierou v Boha, pretože to môžeš vnímať jedine nadprirodzeným svetlom slávy.

 Odpoveďou na tvoju anketu mi dáva jedine Písmo sv, a ja ti ho hneď aj plne zacitujem, pretože je to spis dvetisíc ročný, a drží sa ho celý kresťanský svet ako pilier svojej viery. .1Solúnčanom 4:13 SSV Znie teda takto.

..."Nechceme, bratia, aby ste nevedeli, ako je to so zosnulými, aby ste sa nezarmucovali ako ostatní, čo nemajú nádej...

Záverom by som chcel spomenúť ohľadom tohoto biblického citátu minimálne ešte jedno dôležité. Toto mi jasne hovorí minimálne dve veci. Aby sme nevyužívali náhodou nekalé praktiky, ktoré môžu mať akýkoľvek súvis napríklad s konkrétne spomenutým, menovaným posmrtným životom a jeho formami, a aby sme mali nádej večného života, ktorý reálne existuje. Je potrebné, aby sme v živote aj rešpektovali akési tajomstvo, ktoré predstavuje hranicu medzi poznaným, a medzi nepozJe nemožné, aby neexistoval, inak by sa to v písme svätom neopisovalo v takej vážnej a naliehavej forme. Takže tak.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár