Niektori ľudia prišli ku viere cez osobu kňaza,cez svojich. Aká je to viera, je to viera alebo nadšenie zápal. Zaujíma ich tá osoba, ktorá centralizuje vo svojom živote náboženstvo, alebo prostredníctvom tej osoby našli Krista, učia sa ďalej vo viere, vzdelávajú sa v kresťanských čnostiach a vyvíjajú sa podľa Písma, alebo podľa svojich rodičov či vodcov. Koho teda vlastne nasledujú, čí príklad smerujú keď majú vyznať verejne vieru?

To sú len malé otázky, ktoré som si vnútorne položil cez dnešnú skvelú kázeň, ktorú som si vypočul, ale nie samozrejme so všetkým ľudsky musím súhlasiť.

Nejedná sa tu o vieroučné zásady, tie sú predsa jasne vymedzené, skôr som sa chcel precízne zamerať na isté detaily.

Na začiatku som si spravil koncept, aby som vedel z čoho mám prirodzene vychádzať. Chcel by som položiť jednu otázku.

Má rodič sa urputne starať o to, aby odovzdal vieru svojmu dieťaťu, alebo mú má vštepiť prvotnú múdrosť a sledovať, či dieťa prejavilo o vieru záujem, a či kresťanstvo a viera v Boha je pre neho niečo viac osobné, či sa o to aktívne zaujíma, alebo sa zaujíma len na popud rodiča, ktorý možno ešte vyrastal v tom období klerikálneho štátu, kde veril možno aj keď neveril.

Ani netušíme, ako kresťania na východe, a ktorých terorizujú moslimovia veľmi trpia. Dneska som si s bolesťou v srdci prečítal akutalizáciu, ešte z konca starého roka, ako katolícky kňaz salezián, ktorého uniesli moslimovia prosím svätého otca Františka, aby ho zachránil.

Veľmi sa ma to dotklo, a veľmi prosím a vyzývam všetkých ľudí dobrej vôle aby sme sa zjednotili za tento úmysel a prosili Boha o pokoj vo svete. Nikdy nenájdeme prameň viery, nikdy nebudeme poriadne veriť, keď sa uzavrieme každý do seba.

A to sa týka všetkých veriacich a neveriacich. Darmo budeme Boha vzývať vo svojich chrámoch, keď sme hluchí a slepí ku potrebám a prosbám druhých. Málokto má záujem na internete čítať aj niečo inšie, ako samé intrigy, klamstvá, nemravnosti, zábavné nemiestne žarty, oplzlé pesničky prostredníctvom našich slávnych reperov, ale uvedomme, si, že kdesi skutočne niekto potrebuje pomoc, a hoc mu nevieme nijako fyzicky pomôcť, musíme sa snažiť a týmto prosím kresťanov, aby sme vytvorili aspoň takto cez internet duchovnú modlitbovú opravdivú živú reťaz modlitby za vyslobodenie zajatých kresťanov, ktorí sú neprávom zadržiavaní.

Tu máte to mierumilovné náboženstvo, ktoré pochválil pápež, a ktoré isto už vnútri svojho srdca pevne verím oľutoval, pretože momentálna situácia radikálne naznačuje čosi inšie, oveľa horšie než si myslíme.

Na záver by som chcel vysloviť určité obavy z terajšej situácie, ktorá sa poriadne zamotáva, len to ešte nevidíme tak, ako to zažili mnohí prenasledovaní kresťania v skutočnosti, a čo všetko musia zažiť. Verím že Boh sa vysmievať nedá a určite zasiahne. Nezabudnime, že za tieto vyššie vymenované skutočnosti sa treba veľmi intenzívne modliť, s prosbou, nech Boh zničí všetkých jeho nepriateľov v pravý čas.

Vzývam Ducha Svätého na tento skutočne skazený svet. Pomôž Bože všetkým, ktorí ťa vzývajú. Prosme Pána, prosíme ťa vyslyš nás!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár