Považoval som si teda ešte za akúsi povinnosť napísať článok ako moju odpoveď, a dúfam, že je pravdivá v celom rozsahu, snažil som sa to naozaj písať vo svetle pravdy, a v nijakom inom svetle, ani pre moju múdrosť, ani nič, pretože to človeku nič neosoží, pokiaľ sa nesnaží o múdrosť Ducha Svätého. 

píšeš v podstate veľmi logicky dobre, až mi je to divnô. pokúsim sa ti odpovedať, a budem celkom osobný. Keď som približne mal 13 rokov, celkom isto som vedel, že moja životná méta spočíva v dosiahnutí katolíckeho kňazstva. v mojom snažení som nikdy nepoľavil, a keď som bol na strednej, podriadil som tomu všetko, aby som sa na teologiu dostal, čo sa mi napokon podarilo, dokonca ma prijali na dve vysoké školy, čo sa podarí málokomu( nechválim sa) mal som veľmi dobrý prospech, ale ako to býva, stredoškolské vzdelanie ti neposkytne záruku, že to pôjde aj na výške rozličného druhu, zvlášť to platí u tak náročného smeru ako teológia. 

V podstate je jedno čo študuješ, pretože nespravíš dve skúšky, a letíš z fakulty, ako to bolo v mojom prípade (vyletel som aj z deky) Neriešim dnes moju minulosť, ale plne sa sústredím na svoju prítomnosť, v ktorej nachádzam zmysel svojho života, a niekedy aj zhode okolností, aj keď ja som povaha, ktorý je vďačný za všetko. podstata splnenia modlitieb je nezávislá od hriechu. Trochu teda nerozumiem na čo si mieril, určite ako spomínaš... 

Nemôžeme ani tvrdiť, že modlitby majú byť splnené len tým, ktorí sú bez hriechu, pretože logicky bez hriechu nie je nikto, a hrešíme všetci. Ako sa orientovať teda na niečo čo nie je jasné, a nie je otom riadne rozprávané. 

Neviem čo konkrétne máš na mysli. biblia ako celok je podstatná, ale je logické, že na omši, alebo nejakom liturgickom zhromaždení je nemysliteľné prečítať celú bibliu ktorá má cca 2200 strán. prakticky je to nemožné. na bibliu sa musíme pozerať komplexne a pochopiť ju ako celok. Napríklad ako učitel fyziky a slovenčiny. Fyzikár nepotrebuje vedieť učebnicu fyziky spamäti, pretože on potrebuje empirické poznanie. čiže na to, aby overil napríklad či je prúd v zásuvke, potrebuje skúšačku, a tým to celkom ľahko overí. 

A na tomto základe môže vysvetliť učivo o elektrickom prúde, a aký je rozdiel medzi el. napätím a prúdom, vysvetliť ohmov zákon a podobne. fyziku a chémiu na strednej som zbožnoval čo som ti chcel týmto povedať. V písme je veľa vecí, ktorým nerozumieme. 

Dovolím si tvrdiť, že ani v cirkvi mnoho nerozumieme, ale niekedy preto, lebo pýcha nám zaslepuje oči. pre mna ako podstatné je to, že evanjelium je poslostvo lásky Boha k človeku, ktorý poslal Krista na svet, aby sme boli spasení, a aby ako kresťania sme žili novým životom, ktorý vo svojom učení nám predstavil Kristus na stránkach písma svätého. píšeš že nie všetky želania sa plnia. napríklad sa nenaplnili slová ježiša, že budeme jedno stádo a jeden pastier, pretože aj cirkev je rozdelená, a žiaľ, nie je jedno, či sme katolíci, alebo ino katolíci, alebo nie je jedno či sme kresťania, alebo budhisti. ja som o tom písal, že nie je prežívanie duchovného života ako prežívanie, a môj duchovný život v kresťanstve je inak ponímaný ako v inom náboženstve kde žiaľ, pán Ježiš nezohráva žiadnu, alebo len minimálnu úroveň. 

Ďalej. Biblia si neprotirečí, ale všetko je podávané a písané v istom slede, ako si to vyžadovala situácia, samozrejme pod vplyvom Ducha sv. Ked sv. pavol prišiel do Ríma hlasať kresťanstvo videl tam plno modiel, a preto povedal, že spása človeka prichádza jedine skrze vieru Jedného Boha. Keď bol v korinte, ako meste, kde prevládala nemravnosť, a dalšie ešte neduhy. Keď si čítaš takto bibliu, tak snád si protirečí. Raz hovorí, že spása prichádza skrze vieru, inde vieru nevyzdvihuje, ale morálne čnosti, ktoré teda s vierou ako takou nemajú nič spoločného, pretože je to otázka akejsi spoločensko duchovnej disciplíny. 

Všetko v písme je potrebné, všetko je pravdivé, a biblia naozaj vo všetkom má pravdu.musíme si ale uvedomiť, že nemôžeme hľadať senzácie a nejaké analogické spojitosti, ktoré sa nám hodia, ale pozerať sa na to ako slovo božie, ktoré nám bolo dané na našu spásu, poučenie, a ako hovorí knaz po evanjeliu citujem... slová evanjelia, nech zmyjú naše previnenia. 

Záverom poviem. ešte píšeš, že nie všetky želania sa plnia. je to logické, pretože ešte nenastala plnosť času. Tá nastane, ale kedy sa tak stane prirodzene nevieme, nie je nám to dané. V písme sa spomína, že to nevie ani Syn, teda Kristus, ale vie to len Boh Otec. Trochu mi z toho vyvstáva zložitá dogmatická otázka, že ak Boh Otec, Boh Syn, Boh Duch Svätý tvoria jednotu od večnosti, sú nedeliteľní, čo nemôže vedieť Syn, čo vie Otec. Ale pozri. Totoje niečo, čo je tajomstvo, a my všetko pochopiť nemôžeme teraz, pochopíme a možno nepochopíme to ani vo večnosti.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár