Mal som naozaj silný pocit, že mojím blogom potrebujem ešte čosi jednému blogerovi vysvetliť, samozrejme, chcem sa vyjadriť teda konštruktívne, mne vôbec nejde o nijaký druh kritiky, nechcem nič riešiť, ani prehnane filozofovať, ale je potrebné, aby som sa na niečo vyjadril.

Sú samozrejme situácie, kedy niektoré chyby sa musia opraviť. To znamená, že vyskytne sa istý problém, ktorý je treba nutne riešiť.

Obávam sa brat, že si to nepochopil vôbec, ale samozrejme, ako človek ti nechcem dávať nijaké rady, len si myslím, že sa mýliš. všetko čo tvrdíš vieš... 

Mal by si mať potvrdené akýmsi magistériom. Problém je, že teológia ako taká ako vedný odbor sa študuje na vysokej škole. Opisuješ nejaké cesty k výšinám a neviem čo. Brat! Jediný citát z písma sveteho si neudal. Len tu píšeš nejaké úvahy, nejaké výšiny svetla, ale vyhýbaš sa pojmu Boh, Písmo sväte a podobne. 

Bez Biblie sa nedostaneme ďaleko. teológia je potrebná, pretože je to veda, ktorá sa zaoberá o Bohu. Niečo o Bohu musí byť podložené. Podložené je to na základe písma sv. od ktorého sa odvodzujú všetky iné vedy. 

Filozofia práveže vznikla na základe toho, že viaceré veci si vieme, alebo práve naopak, nevieme odvodiť rozumom, ako prirodzenú cestu poznania. A celkom je dané, že mnoho vecí nás presahuje ktoré nevieme pochopiť. 

To všetko vkladáme do múdrosti Najsvätejšej Trojice, kde sú skryté všetky poklady múdrosti a vedy. Bez nej, bez Neho nepovstalo nič z toho čo povstalo, a všetko by bolo ničím. 

Človek je povolaný, aby poznával Boha prirodzenou cestou rozumu, ktorá nám je daná, a ktorá nám je najzrozumiteľnejšia. Píšeš že všetko je tak jednoduché. Nie nie. To len akísi novodobí osvietenci sú nadšenci, kde všetko vnímajú len pozitívne, bez kritiky, bez pokory, bez skúmania. 

Žalm 64 hovorí, ako hlbočina je človek a jeho srdce je priepasť, a taktiež to, ako človek má bádať a poznávať, prečo som tu, aký má zmysel moja existencia, k čomu smerujem, či sa cítim štastný, či sa cítim objektívne šťastný, alebo chcem obdarovať aj niekoho iného, a či moja cesta životom, na ktorej mi je Kristus svetlom, pravdou, pokojom, cestou, životom a podobne, je známa aj tým, ktorí potrebujú sa v spleti zložitých životných situácii nájsť predovšetkým samého seba, poznať seba, poznať svoje okolie, robiť dobré, nie zlé, a či sme tvorcami pokoja, samozrejme iným, ako káže svet. 

Preto teológia ako taká sa nemôže nikdy mýliť. Tým nehovorím, že nepodlieha akejsi konštruktívnej kritike, ale to, že aj v Cirkvi katolíckej jestvuje magistérium cirkvi, učiteľský úrad cirkvi, aby sa nastolil poriadok. Nik netvrdí, že je dokonalý, ale bolo potrebné vytvoriť systém, podľa ktorého sa postupuje, a robí sa s najlepším vedomím a svedomím. 

Prirovnal by som to k dopravným značeniam. Sú križovatky, kde máš STOP, a musiš s vozidlom zastať tak, aby ti zastali všetky 4 kolesá. No pozri! ale niektoré stopky sú umiestnené, žeby som plynule prešiel jazdou tou križovatkou. nepotrebujem zastaviť. Teoreticky to možné je, a to, prečo tam je stopka, rozhodli iní pre všeobecné dobro. 

Pretože ja, ty ako zodpovedný šofer to rešpektovať azda budeš, budem. Ale sú takí, ktorí to nerešpektujú, ktorí to azda popierajú, a tvária sa že tam nič nie je, a pre nich to nemusí platiť. Práve kôli porušovaniu dopravných predpisov môže dôjsť celkom ľahko k nehode, a samozrejme, keby to tam bolo, pravdepodobne k ničomu by nedošlo. 

To že niektoré ťukance sa niekedy prihodia šoferom môžeme pripispovať k nepozornosti, ktorá sa sa nemá stávať. ale značky rešpektovať naozaj musíš. A tak je to aj s duchovným životom a životom kresťana. Keď niekto niekoho nabáda ku kritike teológie ako takej, musíme zdôrazniť, či jestvuje akási príčina, voči ktorej je nutné sa ohradiť v určitom smere.

Ešte na záver. A keď sa ohradzujeme, robíme to preto, aby sme to podopreli na základe ťarchy dôkazov. Pokiaľ niečo nevieš zdôvodniť, logicky, nemôžeš sa do toho pustiť. Tvoj blog obsahuje veľmi veľa chýb. Je možné, že si na správnej ceste, a dodržuješ kresťanské hodnoty, ktoré vychádzajú práve z poznania jestvovania Boha, to nepopieram ale nie je zdravé stavať sa na roveň toho, aby si bez citácie Písma svätého vynášal akési súdy. Len toľko som ti chcel napísať.

 Blog
Komentuj
 fotka
1ggy  5. 10. 2019 14:18
Človek vie len ťažko čokoľvek pochopiť, keď nevie čítať s porozumením. A ešte horšie je, keď nevie s porozumením ani písať.
 fotka
vreskot000  5. 10. 2019 14:25
ja som reagoval na jeden článok, ktorý písal mahmut, takže môžeš si jeho prečítať, a toto som napísal ako konštruktívnu kritickú recenziu. ťažko pochopiť vieš len niečo, o čom nemáš poznania a vzdelania. ja viem o čom som písal, on vie, čo som mu adresoval, ty tomu ale nerozumieš, lebo si to neštudoval. nemôžeš sa zapájať do akýchsi diskusii, keď tomu nerozumieš. ale ak niečo nerozumieš, prečítaj si jeho článok, ale a to potrebuješ odborné znalosti.
Napíš svoj komentár