Ako teda písal kolega verdamt, veľmi rád by som ho doplnil. Považujem za trochu obscénne, aby niekto, kto jednou vetou skritizuje kohosi, a vzápäti si zablokuje napríklad komentovanie, ktoré ja mám otvorené pre všetkých, a nebránim sa nijakej normálne konfrontácii, ktorá sa mi dostala. Vážim si, ak mi niekto napríklad napíše ts, rád odpíšem. Pohoda. 

O čo teda ide. Zaujala ma plytkosť mnohých ankiet, kde mnohí píšu len preto, aby zabili svoj voľný čas. Prirodzene, každý z nás máme nejakú činnosť. Nezaujíma ma ani nejaké porovnávanie svojho ekonomického statusu, kto koľko zarába. Alebo kto si kúpil tento mesiac aké značkové oblečenie, a koľko minul eur. Také porovnávanie mi je úpne cudzie, pretože toto robia sedliaci.

Ďalšia vec. Myslel som si, že prinášanie istých hodnôt v písaní článkov nájde nejakú odozvu. Je možné, že to čo píšem s nádejou, niekto sa v tých riadkoch nájde, a povie si, že vprostred tohoto svet dokážeme predsa len žiť nejaké hodnoty, a že materializmus, tak ako ho chápe dnešná doba nie je predsa všetko.

Ako to myslím. Človek keď pracuje, myslí predovšetkým na to, aby robil svoju prácu čestne. Mnohí to robia nečestne, a podľa toho vyzerá ich život. Neustále dlhy, nepremyslené nákupy robia chudáka z človeka, ktorý sa chce vyťahovať pred ostatnými napríklad tým, že si chce dokázať niečo, na čo v prvom rade nemá. Tento zaujímavý fenomén som postretol u nie jedného môjho známeho, kde som veľmi obmedzil ďalší kontakt, pretože vidím, že to takto nemal zmysel.

A teda vidím že takto keď človek nemá nijaké ideály, väčšina len akosi prežíva. Teda nežije, len prežíva. Žije ako taký koreň buriny. Tej sa darí veľmi dobre. Nikto ju nikde nesial, nikto sa o ňu nestará, a predsa každému je len na škodu. Každý ju chce vykynožťiť, hľadáme nejaké prostriedky na jej odstránenie, ale sa nedarí. Toto práve táto burina je symbol toho nesváru, zlých vlastností v človeku, ktorá ho v podstate ničí. Teda deštrukčne ovplyvňuje jeho duchovný život. Ovplyvňuje jeho normálny život vprostred tohoto sveta, kde ma fungovať ako harmonicky vysporiadaná osoba, ale vidíme že sa predsa deje pravý opak.

Bohatí si závidia ešte viac, a chcú mať ešte viac. Tí, ktorí na to nemajú, sa správajú ešte horšie a nedôstojne, pretože ich ničí samotná frustrácia zo svojej vlastnej neschopnosti, a akejsi viny. možno sa do toho nedostali celkom isto svojím stopercentným podielom, a toto sa dá ľahko dokázať. V živote sa stáva, že človek má nejaké ideály, a obetuje sa pre priateľov, pre dobro tejto spoločnosti, ale keď vidí, že všetci naokolo predsa len robia presne opačne, že nevidia akýsi súlad, nevidia konfrontáciu medzi citom a povinnosťou, aké opisovali mnohí spisovatelia, taký človek nebude nikdy šťastný. 

A môže oplývať všetkým, čím len chce. Môže mať všetkého nadostač, ba môže mať celkom reálne ešte aj nazvyš, vždy mu predsa len bude niečo ako tŕň v oku, kde nedokáže možno stráviť úspech niekoho iného. 

Záverom by som chcel povedať optimistické asi v tom zmysle, že chcete sa na niekoho podobať, ale sa vám to nedarí. Chcete sa mať dobre, ale bez práce. 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár