Po krátkych pauzách som sa tematicky v tento piatkový večer chcel vrátiť k téme. Dnes večer som si bol posediet, šiel som do spoločnosti, aj keď po tridsiatke som si dal predsavzatie, že sa nedotknem alkoholu. Nikdy som ani nepil, ale nemám to rád. Chcem byť originál v každom čase a za každých okolností, radšej vypijem kofolu ako pivo.

Ale jeho úspech najväčší nebude len odmena pre neho, ale práve tá skutočnosť, že bude vidieť už terajšiu jeho konkurenciu, kde možno ešte pred časom do tej skupiny patril .... bude ju vidieť na kolenách, bude ju vidieť kapitulovať pred ním, bude postupom času svedkom toho, že oni ho budú o niečo prosiť a on bude mať ten rozhodovací proces v rukách... 

V dnešnom blogu sa chcem venovať tomu, ako môže niekomu vadiť nespravodlivosť v obchodovaní, a podobne.

Spravodlivosť, morálne zásady sú pojmy ktoré nadobúdajú zmysel pri ich plnení v praktickom živote. Nejedná sa tu len o nejaké náboženské úvahy, ale o normálny život, jeho fungovanie, nejaký morálny poriadok v ľudskej spoločnosti a podobne.

Mnohí ľudia pracujú v práci, kde nie sú dostatočne ohodnotení. Je samozrejme otázka, že za predpokladu vyššieho platu by boli skutočne šťastní v tej práci, alebo nie. Niekomu prekážajú proste nejaké nie celkom čisté a spravodlivé pracovné postupy, a nechce to prijať, ani keby z toho mal výhody. Na takéto čosi sa vie pozrieť jedine tá osoba, ktorá má silný cit pre spravodlivosť, zmysel pre poriadok a nezľakne sa len tak niekoho.

Poznáme, že v hymnickej piesni Kto za pravdu horí sa spieva. citujem " koho dar nezvedie, hrozba neskloní, tomu moja pieseň slávou zazvoní.." Sú osoby, ktoré ani pod tlakom nejakých výhod... znie to paradoxne, lebo tlak sa vyvíja tam, kde nie sú priaznivé podmienky a zaváňa to určitou nespravodlivosťou, tak obyčajne takého človeka sa chcú zbaviť. Nikto nepotrebuje, aby mu do tej práce ktosi rozprával, hoci dobre vie, že mu ten človek chce len dobre.

Takto dobre premyslene funguje manažment. Je to celé nesprávne, zle. Čo tým chcem povedať? Azda to, že tu vidíme situáciu, že motivácia na tento neskutočný comeback, tkvie práve v tom prvotnom utláčaní a veľkom seba odriekaní, ktoré napokon vyvrcholí v tom neskutočnom zisku v podnikaní, a následnej kontrole subjektov jemu podriadených.

Obyčajne taký človek nebude mať chuť pracovať pre človeka, ktorý mu odtŕha spravodlivú mzdu, a začne hľadať iné spôsoby, ako sa bude mať dobre v prvom rade pre seba. Obyčajne každý veľmi úspešný človek kedysi pracoval v nejakom prostredí, kde nesúhlasil s filozofiou štruktúry tej pracovnej hierarchie, s celkovou povahou práce. Vybadal, že v mnohom ho len využívali, a on sa necítil šťastne. Preto sa chcel osamostatniť, ale tak, že v tej práci chce pokračovať a vytvorí akúsi paralelu, ale dá do toho svoj rozum a podobne.

Takýchto prípadov v podnikaní je relatívne veľa. Práve preto mnoho ľudí odmieta deliť sa zo ziskom, a byť samostatný samozrejme aj v činnosti, pretože vie, že ani jemu nebolo dopriate, a teda sa cítil ukrivdený, a že začínal úplne z nuly. Práve preto tí najbohatší boli raz tí poslední. Možno to má nejakú duchovnú paralelu, kde biblia mi hovorí, že mnoho tých, čo sú prvými stanú sa poslednými, a mnoho posledných stanú sa prvými.

Preto sa takýmto ľuďom vždy bude dariť, a nikdy neprezradia tajomstvo svojho úspechu. Kto to chce zistiť, nech sa sám snaží.

Napríklad som si všimol, a to sa chcem podeliť o moju zvláštnu skúsenosť, pamätám sa, ako sa raz na predajni preceňoval tovar. V skratke opíšem, mnohí to isto teda tušíte, že je to proces, kde akciové výrobky sú zlacnené o niečo menej ako predchádzajúca cena. To je jasné asi každému. No menej je jasný už ten fakt, že akciová cena v niektorých prípadoch je vyššia ako pôvodná cena. Počujete dobre. To už také logické nie je, ale logika predávajúcich je dobre, dokonalo premyslená. Nerozumel som tomu. Údajne, ako som sa to dopočul, je to bežná prax v tomto obchodnom odvetví. Nevedel som, čo si mám o tom myslieť. Odmietal som robiť takéto sprostosti a napokon som to aj vzdal. Áno. Vzdal som to. Lebo som nechcel robiť niečo, čo je v priamom rozpore s mojim svedomím ,a odišiel som do väčšieho rizika, kde som stratil všetko, čo som začínal budovať. 

Záverom čo dodať. Potom sa samozrejme vytiahne vysoko nad ostatných a prevalcuje svoju konkurenciu. Skutočne nikto nedosiahne jeho úroveň. Bude sa hrať ako mačka s myšou s nejakými svojimi odberateľmi. Verte mi, viem o čom píšem. Bude mu mimoriadne dvíhať sebavedomie, zvyšovať jeho ego, ak ho niekto bude o čosi žiadať, možno nejaké ústupky v časovej lehote, nejaké potrebné zľavy a podobne. 

Takýto človek svoj vlastný produkt obyčajne predá veľmi draho, a za veľmi výhodnú cenu a výhodných podmienok, a právom bude daného odberateľa presviedčať o nejakej akcii, fiktívnej zníženej cene, ktorá reálne nikdy neexistovala a toto všetko je len dokonalý marketingový ťah. A to len preto lebo cíti šancu vyťažiť z tej situácie. 



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár