Keďže moje nasledujúce myšlienky v tomto mojom článku budú nadväzovať skôr na niektoré rečnícke úvahové otázky, dal som nadpis niečo ako pokračovanie štvrtej časti blogu s týmto názvom, ku ktorému som sa tematicky po čase opätovne vrátil.

Pýcha je niečo také, píšem teraz ako vlastný názor, že teda som si vedomý sám istých kvalít, a smelo to prezentujem pred inými, že sa tým teda patrične chválim. Teda na toto všetko treba mať v prvom rade aj odvahu, možno nejakú tú zdravú drzosť, ako sa vraví.

ALe pýtam sa čo je na tom niečo zlé? Ja v tom nevidím nič zlé. Mne to tak pripadá, rozmýšľal som inak dávnejšie nad touto tematikou, že teda čo ste tu na fóre v ankete nadhodili, že človek akokeby sa bál a ostýchal prejaviť svoje nadanie, pretože si začne myslieť o sebe, že ako sa hovorí, zjedol všetku múdrosť sveta. V čom ale tkvie nasledujúca rečnícka otázka a uvažovanie.

Myslím si ale, že bez týchto v úvodzovkách pyšných ľudí by sme nemali nijaké technické vymoženosti, alebo len v minimálnej a veľmi obtiažnej forme. Ten, kto sa teda opačne, nebojí prezentovať seba samého možno aj v takomto svetle, možno je tam aj prejavená istá miera drzosti, ten vie celkom isto potiahnuť aj tým, ktorým celkom isto chýba akési sebavedomie, a takto to možno dokáže nepriamo napraviť. 

Toto znamená, že všetko zlé je na niečo dobré. To znamená, že teda takýto človek dokáže strhnúť zo sebou iných ľudí, pretože vidí príležitosť, ako dokázať niečo, ako môže ešte viac vyťažiť z tej danej situácie. Možno niekto nemá takú odvahu, ale on ju našiel, a chce ju teda ukázať patrične aj ostatným.

Možno nadhodím celkom isto bizardný príbeh,  ale celkom reálny. Predstavme si, že sa rozhodnem šíriť misijne Písmo sväté. Dajme tomu že knižné vydanie stojí okolo 50 eur plus minus. Svojou šikovnosťou vyrobím jeden kus za 20 eur, ale tebe ho predám za 50, lebo sa napríklad ekonomicky orientujem na trhovú cenu biblie v nejakom kresťanskom obchode, nechcem teda bližšie špecifikovať.

Teda na každom jednom predaji zarobím 30 euro, čo je celkom isto slušné číslo po odpočítaní nákladových položiek samozrejme. Ak ich predám 30 za mesiac, mám čistý obrat 900 eur okrem reálne predanej ceny. Je na tom niečo zlé?

Ako to potom je? konal som teda mojím dobrom zlo? Je teda zlé, ak napríklad distribúcia náboženských periodík je mojou prácou, alebo tvojou... neživím sa tým, pretože pracujem v zdravotníctve, je teda niečo zlé na tom, ak som zbohatol na práve takomto podnikateľskom nápade?

Alebo keď zdôrazním niekomu, možno teraz trochu preženiem, ale toto sa normálne deje, považujem to čisto za biznis a marketingový celkom šikovný ťah, že teda tú literatúru, ktorú držíte v rukách som vytlačil u súkromníka mnoho krát lacnejšie ako som ju predal tomu konečnému spotrebiteľovi? Filozofická otázka. Mám cítiť výčitky svedomia?

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár