Možno ťažký nadpis som dal do dnešného článku, ale to celkom isto korešponduje s Písmom Svätým, a ponúkam teraz v krátkosti jedno zamyslenie. Totižto včera celkom neskoro som ešte viedol internetovú diskusiu naozaj plnú zážitkov, a nedá mi samozrejme nepodeliť sa. Konečne mám poriadne pripravený voľný čas, a teda oddychujem. 

Pán páter nedá mi, ozvem sa (dúfam, že budem slušný nechcem písať nejaké extrémy. Ale uvediem fakty. Istého času som pracoval v ústave pre ment.postihnutých. Azda najkrajšia práca, akú som kedy konal, a to som ich vystriedal mnoho. Pri pohľade na zdegenerované telá chlapcov s 3 prstami a značnými telesnými vadami, behal mi ako kresťanovi katolíkovi mráz po chrbte s otázkou, čo spravili títo ľudia, že trpia degeneratívnym poškodením mozgu a deformáciou svojho tela. Celkom určite to ponechám na Pána Boha, pretože viem, že sám na to aj tak neprídem.

Pán Ježiš v Písme (budem sa snažiť písat fakty nie dojmy) pri otázke apoštolov....čím sa previnil tento človek, ktorý je od narodenia slepý, ma ako kresťana katolíka zarazila "neprofesionálna" odpoveď Pána Ježiša....."nemôže za to ani on, ani jeho rodičia, ale zjavila sa na ňom božia vôľa (Jn, 9.3) keďže Písmo ma fascinuje, a horlivo ho študujem, predsa mám pochybnosti (áno som hriešny a omylný) čo to vlastne ten Pán Ježiš za hrôzostrašné reči povedal. 

Na jednej strane ako pravý Boh a pravý človek celkom s ľahkosťou ako keby chcel povedať, tak povie týmto farizejom aj presný čas, kedy presne bol počatý ten postihnutý, a verím, že farizeji by to naozaj tentokrát nepredýchali. 

Na druhej strane nechápem presne akú slávu alebo božiu vôľu mal na mysli. Ja viem, že presne tak, ako hovorí Písmo, a síce, že naše cesty nie sú jeho cestami a nepochopíme božstvo Ježiša, na druhej strane (isto ste sa učili asi v tretiaku na kristológii) že je mimoriadne obtiažne pochopiť, ako to myslel Pán Ježiš, lebo to nevie nik. Ľudsky si dovolím tvrdiť, že Ježiš spravil chybu, keď odpovedal týmito slovami farizejom, pretože podľa logickej teologickej nadväznosti by toto povedat nemal, hoci ako Boh ma stopercent pravdu. 

Koľkokrát sa napríklad v súčasnosti, ak si to premietnem do dnešne súčasnej reality púšťame takto napríklad do debaty, kde človek v nádeji, že nájde nejaké konečne dobré riešenie, prepadá ešte väčšej beznádeji, a celkovo je z toho diania mimoriadne sklamaný, pretože vie, že čomusi teda reálne verí, ale nemá nejaké oporné body, na ktorých by jednoducho staval. Nie žeby mu chýbala napríklad pevná viera, nejaká vôľa, nejaké prirodzené morálne základy možno ešte celkom isto doplnené vhodnými kresťanskými zásadami na základe poznania pravdy Písma Svätého.

Pripadá mi nelogické, ak okamžite bez rozmyslenia odpovedá, že jeho rodičia za to nemôžu (teoreticky áno napr.alkoholizmom, braním drog, pohlavným hýrenim) ale že sa na ňom zjavila božia vôľa. Ak dobre si pamätám, definícia pojmu božia vôľa je akt, ktorý sa stal, stane jedine na popud Boha bez akejkoľvek interakcii či kooperácie s človekom. Ja viem, že veľa vecí pre nás je nepochopiteľných, ale uvedomme si jedno na druhej strane, že tak, ako mnoho krížov v rodinách ju dokázalo stmeliť a uzdraviť, tak možno ešte viac takýchto krížov od Pána jú žiaľ, a t musím smutne skonštatovať, pretože mám taký pocit, dokázalo rodiny rozbiť a zničiť. 

Pretože za normálnych okolností, rodičia nemôžu za to, že sa im narodilo takto postihnuté dieťa a oni ten stav depresie proste nezvládnu, a sa rozvedú, potom majú milenky, priateľky, a do smrti žijú pod ťarchou bolesti, kde sa nevedia vyrovnať s tym, že ich postihnuté dieťa trpí od narodenia možno rakovinou, a možno za pár dní zomrie. Viete, poučky v skriptách morálnej teológie a univerzitných docentov sú jedna vec, ale realita v tvrdom živote pri zápase o vlastné bytie a život v traumatických ťažkých psychických stavoch nad tým, že mi je decko 20 rokov umiestnené v ústave, a žena je dlhé roky na liekoch a návštevách psychiatrickej ambulancie...

Na záver v krátkosti. To sú dve rozdielne veci. Verte mi, považujem sa za človeka, ktorý v istých životných okamihoch extrémne rýchlo dospel a vie, že v niektorých otázkach nevieme dať odpoveď, a to sa neučil nijaký pán doktor, ani pán farár, ani pán docent na univerzite. Ježiš na jednej strane poukazuje na farizejov, ktorí kladú na ľudí bremená, a sami nechcú si ich prevziať, to chápem, avšak nechcem byť trúfalý, ak by som bral udalosti okolo narodenia Pána a vraždenia neviniatok bez zásahu Boha Otca, a to celkom nadprirodzeného, Ježiš by s Pannou Máriou a svätým Jozefom nemali najmenšiu šancu prežiť.... Buďme realisti.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár