Dnes ľudia naozaj hľadajú všakovaké metódy, ako si niečím v živote prilepšiť, aby pocítili naozaj tú kvalitu života, o ktorej sa rozpráva všade, kam sa len pohneme. Máme kvalitu potravín, vo svete motorizmu sú emisné normy, ktoré už azda bezmyselne prísnejšie ani nemôžu byť. Nepáči sa mi to takto. 

Mám pocit, že na jednej strane niekto chce kvalitu života na vysokej a prísnej norme, úrovni, avšak nie je to také jednoduché, a viaceré záležitosti popritom sa dobre vymkýnajú z rúk. Pridávam jedno zamyslenie, krátku reakciu, ktorú som pridal ako komentár do jednej diskusie. Bude sa týkať financií, zarábania, šetrenia.

Otázka do jednej ankety bola pomerne jednoduchá, a znela, ako mám šetriť. To je asi viacerým jasné, že ako, ale viacerí možno nevedia, ako skutočne na to, a ako dosiahnuť niečo, po čom človek túži. Ale naozaj po tom človek má túžiť? O to viac sa môže zdať, že odpoveď na túto otázku môže byť pomerne ťažšia, a o to komplikovanejšia, a pokúsim sa to rozobrať v tomto článku.

Príde ti začiatkom mesiaca výplata, spočítaj koľko ti prišlo, koľko chceš minúť, koľko musíš minúť, a koľko si odložiť. Mne napríklad včera prišla výplata dosť vysoká, až sa bojím, že ma to podmaní, čomu chcem zabrániť. 

Ale nemám na výber. Buď budem pracovať, alebo nie. Buď teda zarobím, alebo nezarobím, a potom to tak bude vyzerať. Vidíš dobre v tomto svete, že ťažko je s peniazmi, pokiaľ som veriaci, pretože méta pre veriacich je dosiahnuť život večný za každú cenu. Ale keď človek usilovne pracuje, dobre pracuje, je s ním spokojnosť, dobre zarobí, nie vždy sa dá minúť všetko. Z toho vyplýva, že človeku logicky aj ostane, pokiaľ nie je márnivý.

Keďže máš cca 21 r, ak máš pravdivý profil, tak si reálne ešte len vstúpil do sveta práce. To teraz ťažko povedať, ako šetriť, stále si na začiatku, maj na pamäti, že niečo treba vždy odložiť. Rob to pravidelne mesačne, aby na ten odložený obnos si si zvykol. Mnohí nevedia šetriť, lebo keď niečo nasporia, hneď to minú na niečo prvotriedne, prirodzene na to najdrahšie. Obyčajne to človek nechce, ale chce sa pred niekým azda len vytiahnuť. Nehľadiac, že nevedia, čo bude o mesiac. a keď si nasporíš rokmi ja neviem desať litrov, kúp si niečo, čo má trvalú hodnotu. 

Ja robím okolo 12 rokov bude prvého oktobra, (ešte treba dožiť pravda) nepoviem presne koľko mám, nepovažujem to za vhodné, ale peniaze vnímam tak, že je to výsledok mojej naozaj tvrdej roboty a snaženia. Za 8 mesačných výplat som si kúpil auto. V plnej výbave. ojazdené samozrejme. 

Už by sa mi zažiadalo aj obmeniť, čo ja viem, ale o to ide, šetri, kým je čas. Príde doba, kedy možno pracovať nebudeš, a budeš mať len výdavky, a možno nijaké príjmy. Ale drž sa skromnosti, to sa ti oplatí. A biblická myšlienka na záver. Človek je postavený do tohoto sveta tak, aby pracoval, a svojou prácou dokončoval tento svet. Túto myšlienku som použil pred niekoľkými, asi desiatimi rokmi... už naozaj toľko to bolo, väčšina uživateľov ešte mala iné potreby ako písať články. 

Teda mysli na to, že peniaze sú len prostriedkom nie cieľom. To maj na pamäti. Lebo veľa ľudí si myslí, že len zbohatnúť, ale nijaká vynaložená práca okolo nej. Takto to nefunguje. Ďalej snaž sa byť trpezlivý. Mnoho netrpezlivých niečo riešilo okolo financii, teda nákup, predaj, príliš skoro, než na to emočne dozreli. Než by si uvedomili, či niečo chcú, a či niečo potrebujú. Niečo chcieť a niečo potrebovať sú pojmy, ktorých dostupnosť v istom slovoslede nie je jednoducho vysvetliť. Je rozdiel niečo potrebovať, a potom to chcem aj, pretože som dozrel k niečomu, že to, čo je užitočné, mi bude aj slúžiť niekoľko rokov, a koniec koncov mi to bude prinášať radosť. Niečo ako auto. 

Niekto auto vníma ako to, že sa presunieš z bodu A do bodu B. nerieši či sedí v mercedese, alebo starej škodovke. To je dobrý názor! Ale niekomu to nie je jedno, pretože nové auto ti síce pojazdnosť na mnohé roky nezaručí, ale vydrží ti azda podstatne dlhšie ako niečo, čo si odjazdilo svoje. Prirodzene, niečo aj stojí, a nie je to málo. Ja som pred časom písal blog o tom, aký by sme mali mať osobný postoj k financiám. Preklenul som to aj do duchovnej roviny, a či sa dá tešiť z materializmu, keď som kresťan a viem, že toto mám ako prostriedok aby som žil. Lebo mnohí ho majú za cieľ, a pri peniazoch nie je jednoduché niekedy definovať, čo je prostriedok, a čo je cieľ. 

Filozofická téma vyslovene! Uč sa skromnosti, a potom dosiahneš veľké veci. Ale podstata je tá, aby si vedel jednak kedy máš dosť, a ešte rada na záver. V istom duchovnom periodiku som si čítal jedno interwiew, dnes je asi moderné sa vyjadrovať v cudzom jazyku, ale dobre, teda jeden rozhovor, kde jeden kňaz povedal, že materializmus človeka vyprázdni. Poteší ťa, ale keď si niečo zadovážiš, po čom si roky sníval a prahol, ten dar ťa nakoniec vyprahne. 

Záverom ti poviem k článku ešte toľkoto asi. Teda neteší ťa. V niečom podobnom som sa ocitol aj ja. Auto som si kúpil, všetko akože v poriadku, nejaký servis prirodzene je potrebné robiť. Som celkovo z neho aj nadšený, ale to nie je zmysel života, a niekedy by som bol radšej, keby som ho nemal. Pochopiteľne, nemal by som na čom jazdiť. Ale povedal som to v súvise, že nás často ovládajú svetské veci, miesto toho, aby sme my ovládali tento svet. 

Preto aj téma peniaze, šetrenie, zarábanie, výška platu, je viacmenej tabu. Nie preto, aby som niekomu závidel, niečo čo má, a ja to nemám ale možno to aj môžem nadobudnúť, ale preto, aby som sám seba nepodceňoval, a aby som nemal prehnané nároky na niečo, čo mi jednoducho nepatrí. Lebo veľa z nás chce dosiahnuť čosi. To je dobré! To je prirodzenosť človeka pracovať na sebe, ale mnohí už nevedia čo so sebou. Toľko som ti chcel povedať.



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár