Prečítal som si jeden skvelý článok, ale veľmi som sa zhrozil nad komentármi pod ním. Aj pod mojimi článkami som na také čosi zvyknutý, ale mne to nevadí. V tomto mojom krátkom postrehu by som sa chcel v túto peknú nedeľu opätovne k duchovnému svetu vyjadriť.

Čiastočne ti verím, čo si práve napísal. Ale ako som to povedal v jednom mojom článku. Všetko sa dozvieš v hodine smrti. To platí o midnight, antifunebračka, tangerina a podobne. kierkegard má dobré postrehy, a som rád, keď ma v mojom blogu na čosi upozorní, a ja to beriem ako doplnenie mojich informácii. 

Hanba nie je niečo menej vedieť. Hanba je nevedieť, a ostať sprostý, lebo tvoja hrdosť ti bráni trochu sa ponížiť a pýtať si na niečo vysvetlenie. Čo sa týka viery. Dajte si filozofickú otázku. Pociťuješ strach? Napriklad som šiel možno 200 na aute, a poviem ti, bol to vážny adrenalín. Trochu som sa bál. Alebo ideš v noci v zime hustou horou, všetko šuchoce, máš isť ešte poriadny kus cesty. Už som aj také zažil (a to pravidelne). Strach nie je proste prirodzená súčasť človeka v živote. Tá prišla v okamihu spáchania prvého hriechu. Keby Boh neexistoval, nemal by si strach zo smrti. 

Nechcem ti vstupovať do svedomia, ak ti to je nepríjemné, tak odpusť mi, ale poviem ti. Bol si už pri mŕtvom človeku? Ošetroval si mŕtveho už?(teda dával do patologickeho vreca a pod?) Viezol si ho do márnice? Ja som to robil, lebo práca ošetrovateľa, ktorú som konal, zahŕňala aj takéto čosi. Mŕtvy človek nikdy nevyzerá ako živý, po smrti sa mení výraz tváre, nastáva stuhnutosť, proste mŕtvy nevyzerá ako za živa. To tiež svedčí o nejakom prepojení medzi svetom živých a večnosťou, o ktorej sa dozvedáš v Písme, a ktorú možno popieraš, lebo v to proste neveríš. 

To, že sa dačo deje po smrti je fakt! To nebo, peklo existuje. Závisí od teba, čo si vyberieš, a kam skončíš. Keby to tak nebolo, ktoby sa bál smrti? Vieš si predstaviť, žeby si o dva dni zomrel? Si mladý, zdravý, a napozajtra je po všetkom, a začneš sa rozkladať okamžite(po smrti) vieš si predstaviť že budeš spasený v nebi, alebo zatratený v pekle? Myslím si, že tematicky by som sa mal k tomuto ešte čiastočne vrátiť, ak budem mať čas.

Toto sú dve reality, ktoré reálne existujú. Tomu veriť nemusíš, lebo všetko sa dozvieš v hodine smrti. Viac ti k tomu nemá nikto čo povedať. Na svete za života máš dosť času konať dobro a veriť v Boha, k čomu povzbudzujem v mojich textoch blogoch všetkých, ktorí si to prečítajú. Nie som svatý, ani nič také, ale pokorne uznávam, že nado mnou Ktosi je, kto riadi môj život, a za dobré, ale aj za to menej dobré Komusi, teda Bohu ďakujem. 

A poviem ti filozoficku otazku.. teraz počúvaj. Ak Boh neexistuje(čo pochybujem, ale dajme tomu, podľa teba, dodávam) tak sa nemáš skutočne obávať, nič sa nestane a zanikneš. Filozofia to označuje niečo ako to, že "vrátiš sa do stavu, kedy si nebol" toto ako kresťanský človek zásadne popieram a odmietam, pretože je to nezmysel, ale sú ľudia, ktorí túto teóriu razia. 

Ale ak Boh existuje, a ty ho popieraš, máš veľký problém.

Ako kresťan poznám pojem božie milosrdenstvo, ktoré sa primárne vzťahuje na takých ľudí, úbožiakov, (ktorý sme v podstate všetci) ale konkrétne na takých, ktorí nie že to rozumovo popierajú, čo by som ešte uznal, ak by mi to vedel ktosi poprieť alebo vyvrátiť na základe ťarchy dôkazov, ale práve takých, ktorí tomu nerozumejú, a trepú nepodložené hlúposti. 

Aj na nich príde rad, ale nie hneď. Preto sa javí tento svet ako čosi, čo nie je dostatočne odmenené, alebo naopak, dostatočne potrestané, ale božia spravodlivosť to predsa vyžaduje, a predsa to tak bude. Ty to nezmeníš.

A možno v hodine smrti všetko oľutujú, a poprosia Boha o zmierenie. Vieš, myslieť si, že nebo, peklo neexistuje je hlúposť. Ono existuje, ale mimo tvojho vedomia. Ja tomu verím nie preto, lebo tomu nerozumiem, ale preto, lebo existenciu týchto dimenzii, ktoré mi predstavil Kristus v stránkach Písma Svätého mi ozrejmil na viacerých statiach. 

Podobenstvo o kúkoli a pšenici, koniec koncov keď hovorí eschatologické reči o konci sveta, a vôbec to nie je jednoduché pochopiť a prijať, čo by som ešte čiastočne rozumel, že s tým majú problém nielen ateisti, ale aj veriaci, ktorí tomu nie celkom rozumejú, a možno aj popierajú tento fakt, ako príde súdiť v sláve, jedných si postaví po pravici, druhých po ľavici a pod. Toto som si nevymyslel, ale nájdeš to v Písme, teda v Biblii. 

Zamysli sa nad týmito skutočnosťami. Vieš poviem ti ešte niečo. Ak toto neexistuje, neexistuje ani strach. Strach mi tiež nevieš vysvetliť. napríklad keď sa človek bojí, tak má chvenie na tele, ktoré vieš dokázať, ďalej rýchlejšie mu bije srdce. Potí sa. Zbledne. Teda nejaký nehmotný jav (strach) sprevádza množstvo fyziologických aspektov, ktoré sa prejavia na tele celkom reálne. Toto mi ako vysvetlíš?

Na záver by som chcel napísať k tomuto článku len jedno. Ak je vám kresťanská viera na posmech, verte, že váš ateizmus vo mne vytvára zdesenie, že môžete veriť len skutočne tomu, čo vidíte, a iné možnosti pre vás neexistujú.

 Blog
Komentuj
 fotka
marcello1111  25. 6. 2017 19:48
heh, skupina ľudí, ktorým, keby si napľul do očú, povedia, že prší...
ľudia bez chrtovej kosti, škodoradostní, cynickí, bezohľadní a s pocitom, že oni to už maju všetko v "suchu" a nič sa im nemôže stať v ich biednom živote...
tu je škoda im niečo vysvetlovať a odvolávať sa na skutky, ktoré jasne potvrdzujú existenciu Boha...
lebo kto chce pochopí a hľadá Boha vo svojom živote a kto nechce, ten sa vysmieva a užíva si dary, ktoré dostal od Boha, bez vďaky, lásky a pochopenia...

je mi ich úprimne ľúto....
 fotka
vreskot000  26. 6. 2017 00:02
ano, ale je to len preto, lebo na tento svet sa pozeraju pozemskymi očami nič viac... ach...
Napíš svoj komentár