Čakal som presne jeden taký článok, kde si budem vedieť proste povedať svoj názor a obhájiť takto zmysel kresťanskej viery, takto som totiž chcel dať aj nadpis tohoto dnešného blogu.

Ešte k tvojej poznamke. kritika kresťanských blogov... odpovem ti, na tom nie je nič nenormálne. Ja osobne to beriem ako výzvu. Prakticky vždy. Ale musíš teda aj reálne vedieť, kde ten dotyčný má medzery, kde ti v niečom klame a kde nie. Vieš, je to asi takto. Dneska, ľudia sú schopní si nakamerovať vlastnú samovraždu. Je to podľa teba normálne?

Na portáloch, kde si vieš prehrať videa, nemusim ti ich asi pripomínať, isto poznáš, nájdeš aj také, kde aktéri si doslova nahrali svoju vlastnú smrť. Či je to normálne, a zdraviu prospešné, alebo naopak, zdraviu škodlivé, nechám na teba, a prípadne na posúdenie druhých samozrejme.  

Vlastne pred očami týchto divákov, ako si ty, ja a podobní, to vtedy bola vlastne celkom reálne situácia, naozaj sa to takto stalo, bolo to reálne, ja osobne si to neviem takto dostatočne predstaviť, pretože toto presahuje logické myslenie a zdravý rozum, ale proste stalo sa aj toto. 

Proste postavili kameru a vyskočili z okna. myslím že niektoré servery, ešte dosť dávno ojoj, na strednej škole tuším že keď som ešte bol, tak bol taký jeden osobitný webový portál s touto tematikou. Neviem presne, aký zmysel toho všetkého to tam bolo, bolo to dosť drastické, ja som sa týmto v podstate nikdy bližšie nezaoberal, pretože toto proste nie je moja parketa, a tak. Ďalej by somsa ťa chcel spýtať takto. 

Myslíš si že ja, ty, ostatní ľudia, študenti, alebo niekto, kto proste tomuto všetkému ešte nerozumie dostatočne dobre, to potrebujem pozerať sa na niečo takéto? Mám dosť svojich starostí, nie to ešte vyhľadávať takéto nezmysly. 

Tie kresťanské nezmysly, ako si to ty nazval. Ja by som ich tak nenazval. Sú okolnosti života, kedy človek stráca nejaký zmysel, a tú vieru vtedy nachádza. Lenže toto je krajný príklad, ktorí si vedia obhájiť ľudia s dobrým morálnym kreditom a dobrou výchovou a dobrou zdravou mierou sebareflexie. 

Ja sa mám napríklad veľmi dobre, a mám kvalitný život, a veľmi verím v Boha, čo deklarujem v mojich článkoch. Isto viacerí z vás tomu nerozumiete, čo sa podpisuje azda pod slabý komentátorský prejav od ostatných blogerov, ale to nevadí. 

Cieľom mojich článkov nie je pochvala imaginárneho duchovného sveta, Boha, anjelov v tej podobe, ako si myslíš ty, alebo proste ako to možno ty prezentuješ a podobne, že teda kresťania sú akokeby z inej planéty. Vôbec nie. 

Ja pochválim Boha za všetko, čo sa mi v živote dostáva, pretože viem, že nič v živote nedostanem zadarmo a za všetko treba ďakovať. 

Azda toto je ďalší rozdiel medzi ateistom a veriacim, pretože ateista, keď sa mu pred očami všetko rúca, a stráca ako sa hovorí pevnú pôdu pod nohami, tam začína jeho osobitný zápas, na ktorý je vlastne vystavený sám, a nevie, ako v skutočnosti obstojí, pretože nemá oporu v ničom. nemá nijaký duchovný základ, nevie sa modliť, nechcel sa nikdy modliť, nevie rozjímať, nevie skrátka nič, čo ponúka duchovný svet, ktorým kresťania sa snažia načúvať celý život.

Mnohí na toto nedajú pozor. Mňa od viery v Boha nič neodradí. Filozoficky je vzdanie sa viery nezmysel. Viera v Boha nie je len matný názor, ktorým vieš alebo nevieš empiricky dokázať existenciu kohosi, a obhájiť návštevu bohoslužieb v kostole, to je jedno akej cirkvi si. To je životný postoj priamo vychádzajúci z Biblie, kde mám ako kresťan jednoduchú úlohu v živote. Teda ešte raz, úloha kresťana, je v podstate veľmi jednoduchá.

Žiť tak, aby som svojím životom svedčil o dobrote Boha tým, že budem ti reálne, prakticky pomáhať. Napríklad, ak môžem ti teraz ja svedčiť osobne, robil som ošetrovateľa v ústave pre mentálne postihnutých. Pre mňa to bolo doslova krásna práca a určité naplnenie môjho života, a mal som tú prácu veľmi rád. Lenže problém je tu hneď inší, ako sa zdá. Ako ty materialista, a ďalší, ktorý nezdieľa môj názor.... nemusí, každý má predsa vlastnú hlavu, to neberiem nikomu, by si povedal. že oni predsa sú nanič, tí postihnutí teda, lebo nevytváraju v hospodárstve štátu nijaku rolu, sú len na ťarchu. Toto je materialistický pohľad na takéto osoby. To musíš uznať. 

Ale predsa aj ateisti majú vo svojej správe ústavy, domovy sociálnej starostlivosti a ostatné podobné inštitúcie,, kde tieto názory proste nemajú, ani ich nezdieľajú, a predsa nemajú s Bohom nič spoločné, len sa o nich starajú, a ani v Boha predsa ako tak nemusia veriť, aj keď by to samozrejme bolo len plus. Vieš. Tu vystanoví filozofická otázka. Na čí popud sa oni o nich starajú a preukazujú im denne, 24 hodín opatrovateľskú starostlivosť...

Filozoficky teda nemáš pravdu. Všetko to, čo robíš, musí mať zmysel, inak by si to predsa nerobil, nedáva to význam. Kresťanstvo je predsa o skutkoch telesného a duchovného milosrdenstva, ktoré predstavil vo svojom programe Ježiš na stránkach nového zákona, ak to mám takto laicky ti priblížiť podstatu Písma Svätého. A keď budeš zachovávať príkaz lásky, keď nebudes zabíjať, ničiť, kradnúť, lúpit, smilniť, brať meno božie nadarmo a zbytočne, ďalej svätiť prikazaný deň, ctiť matku i otca, neklamať a podobne, Boh ti vynahradí určite tú tvoju snahu vo večnosti, a za života ťa ešte určite požehná. 

Len viacerí tomu nerozumejú, preto si myslia že sú to kresťanské nezmysly. Mňa viera veľmi upokojuje a dodáva silu. Reálne sa vďaka viere mám dobre a kvalitatívne rastiem, čo možno ty povedať nevieš trebárs o sebe samom, keďže ju nemáš, teda vieru. 

Na záver by som ti chcel ešte toto napísať,  a možno ti aj poradiť, aj to prijmeš. Ak mám teda povedať sám za seba. Ja som si mnohé veci vymodlil, a tie, ktoré som nedosiahol, a možno ani nedosiahnem, beriem to normálne, nič mimoriadne, proste je to tak, ako to je, mi teda pravdepodobne neboli nejako súdené, a nezapodievam sa nimi, beriem to tak, že možno to takto je lepšie. Žiť skromne, čestne, a pracovito je výsada kresťana. Nič inšie pred Boha si nemôžeš odniesť v hodine smrti. Snáď raz to postupom času pochopíš. Azda tak som ti chcel v skratke odpovedať na Tvoj blog. 

 Blog
Komentuj
 fotka
lorgine  22. 6. 2017 19:28
Ak môžem- chcelo by to blog, kde by si vyvrátil ešte jednu nesprávnu myšlienku, ktorej veria ateisti, a to, že kresťania veria v Boha zo strachu, že skončia v pekle a nechápu, že v neho veria a milujú ho preto, lebo ho chcú milovať. Tak, ako milujú svojho pozemského otca nie zo strachu pred trestom, ale proste preto, že je to ich otec, tak chcú milovať aj toho hore.
Napísala by som to sama, ale nemám tvoju výrečnosť a vhodné vyjadrovanie.
A tiež by to bolo trošku pokrytecké, keďže sama sa nemôžem označiť za kresťanku.
 fotka
vreskot000  22. 6. 2017 21:13
ahoj lorgine. pokúsim sa, ďakujem pekne za námet. Ja mam vo worde uložený ešte jeden dlhý asi 10 stranový článok, jedna strana je asi jeden blog, tak mi to vychádza, aj tematicky, aj obsahovo. inak ak máš nejaký podnet, postreh, rád prijmem tvoje rady, a napíšem o tom blog. nech sa ti darí g
 fotka
lorgine  23. 6. 2017 20:23
@vreskot000 Musím ťa upozorniť ešte na jednu chybičku, o ktorej som si všimla, že sa dopúšťaš. Keď niekomu odpisuješ vo svojom blogu, musíš ho tagnúť, aby o tom vedel (ja som sa už naučila, že vždy, keď ti píšem, musím potom chodiť opakovane kontrolovať, či si mi náhodou nenapísal). A opačne, keď si mi odpovedal v mojom blogu, tagol si ma. Takže som mala aj tagnutie, aj reakciu, pre jeden komentár. Treba to robiť opačne
 fotka
vreskot000  23. 6. 2017 22:04
@lorgine ahaaa... dakujem ti veľmi pekne. to znamena, ze mam kliknut na to "zareaguj" potom mi nakresli ten zavinač a tvoj nick a je to? inak chcem sa ta spytať, na mojej profilovke, ked som ti na birdzi mi stale svieti peťka, ako čislo, a neviem si to akože zmazať. prečital som si aj komenty, aj poštu som si prečital stale to tam svieti. tebe sa to nestava? dakujem za odpoved
 fotka
lorgine  25. 6. 2017 16:00
Presne tak, treba "zareagovať", keď chceš, aby si dotyčný tvoj komentár všimol.
Ach, to je fantómové číslo. Stáva sa to, keď ti niekto napíše komentár, a potom skôr, než si to ty prečítaš ho vymaže, alebo sa vymaže celá diskusia. Niekedy sa to stane aj pri TS kách, keď ti niekto napíše medzi tým, ako ty odošleš svoju rozspísanú správu. Dá sa toho zbaviť, väčšinou- pokiaľ máš TS ku, jednoducho požiadaj toho, s kým si si písal, aby ti poslal ešte jednu správu, hoci aj prázdnu. S komentárom sa to dá tak isto, požiadaj toho, od koho máš tú správu, aby ti v tom fóre/blogu, kde sa to nachádza, napísal ešte jeden komentár. Pokiaľ však bolo to fórum medzitým zmazané, neviem, či sa to dá spraviť (mne sa to našťastie ešte nestalo).
Napíš svoj komentár