Ako casto robi clovek v zivote dolezite rozhodnutie? Nemyslim tie kazdodenne male problemy, ktore riesime. Dam si cervene alebo zelene tricko? Dnes mam chut na kavu alebo caj? Vyzera, ze bude prsat, vezmem si dazdnik alebo nie? Kazdy den sa rozhodujeme nespocetne vela krat. Od malickosti, az po tie velke veci, tie, ktore nam zmenia veci. Vsetko zavisi len od naseho usudku a od toho, ktoru volbu si vyberieme. Len my sami mame tu moc, aby sme zmenili nas zivot k lepsiemu alebo horsiemu. Samozrejme zavisi to od toho, ako sa k tomu postavime. Lahostajny postoj je najhorsi. Niekedy sa nic nevyriesi tym, ze si to nebudeme vsimat. Dospievame. Musime sa zodpovedne stavat ku vsetkemu, lebo to vyzaduje okolie. Vsetci ocakavaju, ze sa rozhoneme spravne, ale ktore je to spravne?


,,Som tehotna.”
Bola to moja najlepsia priatelka od zakladnej skoly. Nase cesty sa nerozdelili ani na strednej a stale sme si boli velmi blizke. Obcas prisli aj chvile, ked sme si nemali co povedat, ale zvladli sme to. Boli sme jedna pre druhu oporou aj bez toho, aby sme si to stale pripominali. Vzdy mala sklon k problemom.Akoby ich pritahovala a niekedy som mala pocit, ze do toho zatahuje aj mna. V nasom kamaratstve som vzdy bola ja ta, co sa snazila vsetko miernit a mudrejsie hladiet na veci. Ona bola ta spontanejsia a preto bolo mojou povinnostou sa o nu postarat. V kazdom vztahu: kamarat- kamaratka, otec- syn, ucitel –ziak, manzelia, musi byt niekto, kto premysla aj nad nasledkami konania. A prave takym clovek som bola ja. Niekedy ma tak prekvapilo, ako sa moze dostat az do takych problemov a takych hroznych situacii, ze som bola vdacna za to, ze nie som ona.


,, Ako vies?”
,, Najprv som si nebola ista, lebo mi meskalo. Tak som si urobila test a vysiel mi pozitivne.”
,, Ale to este nemusi znamenat nic. Tehotenske testy su len 95 percentne doveryhodne, takze tam je este stale tych 5 percent, ze nie si.”
,, Ja viem, ale ja to citim.”
,, Dobre a povedala si mu to?”
,, Jasne, vedel to ako prvy.”
,, A ako na to reagoval?”
,, Neviem. Trochu som mala pocit, ze sa z toho tesi, ale nakoniec povedal, ze je to na mne.”
,, Pockaj, hadam mi nechces povedat, ze si to chces zobrat?”
,, Ja neviem. Citim, ze to tak bude lepsie. Este nemam skoncenu skolu a potom, asi by sme to samy nezvladli. Keby sa to dozvedeli nasi, tak by ma vyhodili z domu alebo este nieco horsie.”
,, Nie je podstatne to, co by na to povedali tvoji rodicia, ale to, co chces ty.”
,, Ale ano, je to podstatne. Ved by sme nemali peniaze!”
,, A to je dostatocny dovod na to, aby si vzala zivot niekomu, komu si ho dala? Stalo sa to vasou nezodpovednostou. Uz minule, ked si mi hovorila, ze nepouzivate ochranu, tak som z toho nemala dobry pocit a teraz vidis.”
,, Neviem co mam robit. Babatko? Ved takto to nemalo byt.”
,, Pamataj na to, ze akokolvek sa rozhodnes, zmeni ti to zivot. Si dospela a teraz je cas na spravne rozhodnutie.”


,, Ja nechcem byt dospela a niest nasledky svojho rozhodnutia.”
,, Povedz, myslela si na to, co by bolo, keby si si to nechala?”
,, Ano, na sekundu ma to napadlo, ale rychlo som tu myslienku vyhodila z hlavy.”
,, Vidis, to znamena, ze nieco ti hovori, aby si si ho nevzala. Ja by som si ho nikdy nevzala, nech by boli nasledky akokolvek tazke.”
,, Hovori sa ti to dobre, ked nie si v mojej situacii, ze?”
,, Nie, nehovori sa mi to lahko, pretoze si mi ako sestra. Neskutocne velmi mi zalezi na tom, aby si bola uz konecne stastna. Poznam ta a viem, ze ked si to das vziat, tak ta to bude trapit cely zivot. Stale si to budes vycitat a budes vediet, ze to rozhodnutie bolo nespravne.”
,, Ja nemozem, nemozem..”
,, Nech sa rozhodnes akokolvek, tak vedz, ze ja budem pri tebe vzdy stat a budem sa snazit, aby si to zvladla.”
,, Dakujem.”
,, Ale ak mam pravdu povedat, tak by som uz aj chcela byt niecia teta.”
,, Ked sa na to pozeras takto, tak aj ja by som rada kocikala, ale o 5 rokov to bude predsa len lepsie.”
,, Ako myslis, ale budes to lutovat.”
,, Povedala si, ze musim niest nasledky svojho rozhodnutia ak to znamena, ze uz nebudem mat nikdy deti, alebo ze budem mat vzcitky svedomia navzdy, tak sa k tomu musim postavit ako dospela zena.”

 Blog
Komentuj
 fotka
motylik141  9. 7. 2010 14:35
kazdy sa musi rozhodovat a je len na nom ci sa rozhodne spravne...o tom je dospelost...ale je dobre ze si stala pri kamoske ked to potrebovala...
Napíš svoj komentár