Vzdialiť sa na čas od seba, alebo zostať, aby sme toho druhého nestratili? Už len myšlienka na pauzu vo vzťahu býva obyčajne predzvesťou rozchodu. Podniknúť však riziko "malej prestávky" nemusí vždy znamenať len koniec lásky. Môže byť aj novým začiatkom...
Keď zostane len láska
Cez deň spolu, ale zároveň každý zvlášť. V noci ležať len niekoľko centimetrov od seba, a napriek tomu byť míle vzdialení. Hovoriť spoločným jazykom, no i tak si nerozumieť. Akoby bol každý z inej planéty! Síce začiatok vzťahu pripomínal rozprávku, po niekoľkých rokoch sa idylka zmenila na vzájomné trápenie sa. Láska síce zostala, okrem nej sa však všetko ostatné rozplynulo.

Ani spolu, ani bez seba
Ak dvaja po niekoľkých rokoch nenachádzajú spoločnú reč a nedokážu žiť ďalej takým spôsobom vedľa seba, neznamená to, že sa už neľúbia. Každopádne, láska v partnerstve jednoducho nestačí. Je síce základom pevného vzťahu, ale ten sa skladá z ďalších elementov. Porozumenie, tolerancia a kompromisy. Slová, ktoré sa často krát vytratia a zostane po nich len latentný dopyt.

Prestávka ako riešenie
Nie raz sa stáva, že dvaja, ktorí sa navzájom milujú, nadobudnú po čase pocit, akoby už nemohli dýchať vzduch okorenený prítomnosťou toho druhého. Na jednej strane sa nechcú rozdeliť, no na strane druhej nenachádzajú riešenie. Konflikty pretrvávajúce týždne ubíjajú vzťah a niektorí nevidia inú možnosť, ako vyriešiť nezhody prestávkou.

Ak vzťah prerastie do rozmerov, kedy jeden alebo obaja rozmýšľajú nad tým, že si potrebujú na pár týždňov od seba "oddýchnuť", býva to väčšinou začiatok konca. Prečo sa potom pár nerozíde rovno hneď, ale miesto toho zbytočne naťahuje trápenie?

Pauza, alebo začiatok konca?
Prestávka v partnerstve nemusí byť vždy len "prológom v knihe o rozchode". Či už jeden, alebo obaja z páru túžia na určitý čas existovať samostatne, pauza dáva partnerom priestor, kde si môžu usporiadať myšlienky a premyslieť si, ako ďalej. Či chcú kráčať životom každý zvlášť, alebo predsa len vedľa seba. Je to obdobie, ktoré dáva možnosť uvedomiť si, kde sa stala chyba a hľadať odpoveď na otázku, ako ku kríze došlo a snažiť sa nájsť riešenie. Práve vtedy môžu veľmi pomôcť rozhovory s priateľmi, ktorí by sa mali na celú vec pozerať nezaujato.

Kedy má prestávka zmysel?
Aby mala prestávka význam, obaja partneri s ňou musia súhlasiť, ináč ťažko prinesie žiadaný účinok. Pred pauzou by mali byť pevne stanovené pravidlá a vytýčené hranice. Či sa raz do týždňa stretnúť, zostať v kontakte a z času na čas si zatelefonovať, alebo dohodnúť absolútne "ticho" počas odluky? Či je dovolené flirtovať (atď.)? Odlúčenie by však v žiadnom prípade nemalo znamenať šancu vyskúšať si vzťah s niekým iným. Pretože len vtedy, ak ešte stále obaja cítia potrebu znovu sa zblížiť, môže takáto prestávka pomôcť. Ak si počas tejto pauzy aj jeden aj druhý uvedomí, že patria k sebe, dostane vzťah šancu na prežitie!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár