Určite všetci túžime potom aby ľudia vo svete netrpeli. Chceme lepší a bohatší svet, svet v ktorom by neexistovala chudoba, vojny a hlad. Ale potom robíme všetko preto aby  sa tak nestalo. Žiaľ tým že budeme prerozdeľovať a zvyšovať vládne výdaje, dosiahneme presný opak ako by sme chceli. Bolo už veľa sociologických experimentov, ktoré dokázali že príliš rovnostárska spoločnosť nevedie k celkovo bohatšej spoločnosti, ale k chudobe a úpadku. Dokázali to sociologoivia, dokázali to ekonómovia aj praxeológovia (Friedrich August von Hayek o tom písal v Ceste do Otroctva už v roku 1944). Ale dokázalo sa to aj empiricky. 

Príkladov je viac ako dosť:

1. Už 4 roky po VOSR Lenin pochopil že komunizmus priniesol Sovietom chudobu a zaviedol NEP (Nová ekonomická politika) čo v praxi znamenalo, že povolil súkromné podnikanie (aj keď obmedzené), ale 93% maloobchodu bolo v rukách súkromníkov. A NEP fungoval, v Sovietskom Zväze začala stúpať životná úroveň a vznikla vrstva bohatých ľudí. Prišlo zlaté obdobie. Ale potom Lenina vystriedal Stalin a celý NEP zrušil. Vrátil sa tam kde Lenin pred NEPom, aj keď za cenu biedy, hladu reštrikcií a prenasledovania. Kto kritizoval Stalinov systém toho čakal v lepšom prípade Gulag, v horšom rovno Guľka. Ten Stalinov systém sa však udržal až do perestrojky (aj keď vtedy už nebol považovaný za Stalinov). Asi všetci vieme ako to s ním dopadlo.

2. Rovnaký rovnostársky systém ako v Sovietskom Zväze bol po 48mom importovaný aj k nám. Bolo zrušené súkromné podnikanie, súkromným podnikateľom boli zhabané majetky. Ľuďom čo celý život dreli na svojej malej roličke bola ukradnutá pôda a nanútené členstvo v družstvách. Kto nesúhlasil toho socialisti prenasledovali a mučili (50te roky boli najtvrdšie). Aby bolo rovnostárstvo ešte rovnostárskejšie, tak boli ľudia okradnutí cez menovú reformu » sk.wikipedia.org/wiki/Menov%C3%A... ak ste mali doma odložené peniaze tak ste prišili skoro o všetko. 

Ten systém sa pomaličky začal uvoľňovať a prišli 60te roky. V 1968 keď hrozilo že sa systém aspoň trošku liberaliuje a ČSR povolilo aj súkromné podnikanie aspoň malým podnikateľom, prišli bratské vojská a liberalizácii zabránili. Ostatné krajiny mali totiž strach že rovnaký systém by potom museli aplikovať aj vo svojich krajinách. A tým by sa liberalizoval nie len ekonomický, ale aj politický systém a oni by stratili moc. 

Systém sa potom opať sprísnil, ale už nebol taký tvrdý ako v 50tých rokch (namiesto mučenia vás len vyhodili z práce, namiesto popravy vás len uväznili). Liberalizovať sa začal až v roku 88 keď sa nedalo zakryť že vyspelý kapitalistický svet nás predbehol, minimálne o jednu generáciu (áno ešte pred novembrom 89 komunisti povolili súkromné podnikanie, lebo videli že iná cesta nie je). Komunizmus kritizovali mnohí komunisti, dokonca aj samotný Miloš Jakeš (najdôležitejší muž v komunistickom Československu):

- tu je zostrih najzaujímavejších momentov:
Screenshot


- a tu celé video:
Screenshot


- tu je ďalšie zaujímavé video o tom ako u nás (ne)fungoval komunizmus
Screenshot


Takže socialistický systém sa kompletne položil a ešte doteraz sa spamätávame. Tých 40 rokov zaostávania za vyspelým svetom a zmeny myslenia a pracovnej morálky sa nedá vymazať za 30 rokov... Je to podobne ako keby chcel mať fajčiar rovnako čisté pľúca ako človek čo celý život nikdy nefajčil. Potrebujeme generačnú výmenu (okrem toho z tých 30 rokov demokracie nám tu vládli socialisti a populisti 17 rokov). Ale predsa len žijeme v európe a máme bohatých susedov, takže sme sa relatívne rýchlo postavili na nohy. Väčšina nášho exportu je do západných krajín EÚ (Do Nemecka 22% potom dlho dlho nič a potom nasleduje s 12% ČR, Poľsko, Francúzko a Taliansko).

3. No a teraz poďme tam kde bohatých susedov nemajú. Krásny príklad zlyhania rovnostárstva je Venezuela v 80tych a 90tych rokoch to bola relatívne bohatá krajina (najbohatšia v južnej Amerike) ktorá žila z ropy. Bola tam konzumná spoločnosť. Venezuelky boli známe tým že obľubovali drahé plastické operácie a iné vylepšnia a často vyhrávali súťaže krásy (konzum je hnusný, no vždy lepší ako nemať čo jesť). Potom prišiel socialista Chávez a začal túto ropnú veľmoc rujnovať. Aj keď mal možno dobrý úmysel chcel vzdelanie a lekársku starostlivosť pre všetkých, ale dosiahol opak. Všetci sú si rovní a teda všetci rovnako chudobní. A dnes majú Venezuelci väčšie problémy ako mali Česi a Slováci pred rokom 89 - problém je zohnať aj obyčajný toaletný papier (to bol pred rokom 89 občas aj u nás luxus) ale čo také jedlo? Sú na tom zle a zahraničie im tam posiela potravinovú pomoc, samozrejme väčšinu si rozkradne armáda a potom to predáva obyčajným Venezuelcom. Okrem toho je tam obrovská kriminalita a podľa rebríčkov Venezuela exceluje aj v počte vrážd.

4. Alebo také Zimbabwe (predtým Rodézia), ktoré bolo ešte pred nejakým časom považované za Africké Švajčiarsko. Dnes po desiatkach rokov vlády Marxistu Mugabeho a znárodňovania majetkov bielych farmárov (bieli boli preto lebo za Britskej koloniálnej éry získali pôdu nespravodlivo, farba kože tu ale nehrá rolu, skôr fakt že Briti mali technologickú aj ekonomickú prevahu a preto si podmanili afričanov). Ti farmári sa starali o svoj majetok a zamestnávali tam nie len bielych ale aj čiernych afričanov, Rodézia bola obilnica afriky životná úroveň bola vysoká a hladom tam nikto netrpel. Po znárodnení už, ale tá pôda neživí nikoho a naozaj je tam hlad. Okrem toho marxista Mugabe ako ekonomický analfabet nepochopil že keď vytlačí viac peňazí tak stratia hodnotu:

preto mali ich bankovky extrémne vysoké nominálne hodnoty



Peňazí sa tlačilo stále viac, no napriek tomu si za ne nikto nič nekúpil inflácia bola taká vysoká že už v priebehu 1 dňa prišli peniaze o veľkú časť svojej hodnoty. Zimbabwe sa prepadlo v rebríčku medzi najaostalejsie svetové ekonomiky. Hlavne že rovnstár Mugabe a jeho rodina si žili ako "priemerní afričania":





» brightcove04pmdo-a.akamaihd.net/4221396001/4221...

5. lepšia situácia je v Juhoafrickej republike. Kde síce na papieri vládnu socialisti (Africký Národný Kongres - vedú bývali marxisti a ich strana je v socialistickej internacionále) ale ti nerobia úplne rovnostársku politiku (práve naopak) je tam predsa len kapitalizmus. Ale aj tým sa podarilo urobiť z JAR omnoho chudobnejšiu krajinu. JAR je síce politicky slobodnejšia ako za Apartheidu, ale ekonomický išli prudko dole. Okrem toho je tam obrovská kriminalita, znásilňovanie a pandémia HIV. V Johanesburgu vám môžu vykradnúť auto aj keď za bieleho dňa zastanete na červenej. Bieli Juhoafričania sú na tom ale stále dobre. Kedysi bola segregácia na základe farby pleti, dnes je tam rovnaká segregácia na základe majetku. Chudobní ľudia sa do bohatších prísne strážených časti miest vôbec nedostanú. Takže v krajine v ktorej vládnu Marxisti je paradoxne najväčší rozdiel medzi bohatými a chudobnými.

6. Nehovoriac o krajinách ako Nepál. Kde síce funguje demokracia, ale pritom o voliča bojujú 2 komunistické strany (Marxisti a Maoisti) a 3 socialistické strany » en.wikipedia.org/wiki/2017_Nepal... posledné voľby vyhrali marxisti. Nemajú tam žiadnu ani len trochu pravicovú stranu. A potom sa neni čomu čudovať že je to jedna z najzaostalejších ekonomík na svete - všetci sú si rovní - všetci sú rovnako chudobní. Podobný príklad je Laos, len tam majú pre zmenu vládu jednej strany (komunistickej).

7. Alebo rovnostárska Severná Kórea vs Kapitalistická Južná. A hádaj kde bol v 90tych rokoch hladomor áno správne v tej rovnostárskej.

Komunistická Čína

No a potom sú krajiny z opačného súdka, kde síce vládne komunistická strana, ale funguje tam kapitalizmus. Tieto krajiny majú výhodu v tom, že v nedemokratickej krajine si ľudia len ťažko zvolia rovnostárskych populistov. Tým nechcem obhajovať totalitu len konštatujem fakty. Takto sa Čína ekonomicky posunula za 20 rokov:





zaujímavejšie by bolo porovnať činu v roku 1979 a v roku 2019 ale takú foto som nenašiel.  Ako vidieť na obrázkoch ich ekonomiky veľmi rýchlo rastú. Najbohatšie mestá v číne na pobreží (tam kde prekvitá kapitalizmus) sú už dnes ďaleko pred Slovenskom nie len v technickej vyspelosti, budovaní ale aj čo sa týka výšky platov. Preto sa aj firmy ktoré považovali činu za lacnú výrobňu presúvajú do chudobnejších časti ázie, Čínska pracovná sila už pre ne začína byť drahá. Čína nastúpila cestu konzumu po celej Číne vyrastajú Starbucks-y a Čína sa mení na takú ázijskú Ameriku. Zato na Čínskom vidieku je to rádovo horšie. Na druhej strane nemožno porovnávať Čínsky vidiek s tým našim, lebo civilizačné sme úplne inde. Podobná situácia je vo Vietname. Takto vyzerá bývalý Saigon (dnešné Hočiminovo Mesto):





Toľko k téme rovnostárstva, nedávno som tu videl nejakých ľavicových utopistov ako sa hrali na intelektuálov. Okej chápem že aj inteligentný človek môže mať takéto postoje, ale často tým len dokazuje že nevie nič o tom ako veci fungujú a mal by si kúpiť, učebnicu základov ekonómie.

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas55555  10. 11. 2019 07:29
Čo si myslíš o ekonomickej situácii na Slovensku ? Prečo je Slovensko chudobne a prečo nemame takú silnú ekonomiku ako napríklad Rakúšana, Nemci, Svajciari ?
 fotka
xxar3s  12. 11. 2019 23:46
@tomas55555 lebo sme sa pokazili za tých 40 rokov, pokazili sa nám pracovné návyky, podnikavosť, a nespoliehame sa sami na seba ale na štát. ale už sa to začína pomali meniť k lepšiemu.
 fotka
tomas55555  15. 11. 2019 19:19
@xxar3s

A nie je to skôr preto že Slovensko trpí veľkým odlivom kapitálu a podniky ktoré boli dakedy národné teraz patria zahraničným investorom ?
 fotka
xxar3s  23. 11. 2019 16:24
@tomas55555 tomuto čo sa pýtaš som nikdy nerozumel ja som podnikateľ a nikdy som nemal pocit že by som svojim podnikaním robil niečo pre tento národ. Či budem mať zákazníka Slováka, Maďara, Rakúšana alebo Nemca je mi úplne ukradnuté. Podstatné je že platí. A to že tu platím dane? To skôr považujem za výpalníctvo. Veď nám táto krajina bere vyše 2/3tiny zarobených peňazí.
 fotka
dannyd14  23. 11. 2019 22:00
Pekne rozobrate, pekny priklad je aj Chile alebo Kuba. Dlho som sa nezaujimal o tieto veci, az v poslednom case si cosi o tychto veciach zistujem a mam uz v tom celkom zalubu. Vies mi poradit nejaku knihu, ktora zhrna vsetko, co si popisal tu, ale viac do detailov, z ekonomickeho a historickeho pohladu?
 fotka
xxar3s  27. 11. 2019 19:34
@dannyd14 zial asi ti neporadim ja mam nacitane vela roznej literatury a vyberam si z kazdeho rozku trosku politicky su mi ,najblizsie rakuski ekonomovia (pozor rakuska ekonomicka skola nema nic spolocne s Rakuskom akurat Fridrich August von Hayek a Carl Menger, Eugen Böhm von Bawerk, ci Ludvig von Mises sa narodili v Rakusku a potom mnohi emigrovali do USA kde sa zacali zaoberat ekonomiou a praxeologiou)
 fotka
tomas55555  3. 12. 2019 23:04
@xxar3s

" Či budem mať zákazníka Slováka, Maďara, Rakúšana alebo Nemca je mi úplne ukradnuté. Podstatné je že platí."

No nie je to práveže jedno. Ak zahraničný investor Billa svoje zisky neinvestuje na Slovensku ale svoje zisky odváža do zahraničia, ide o odliv kapitálu a Slovensko sa týmto ochudobnuje.
 fotka
xxar3s  4. 12. 2019 00:53
@tomas55555 nakupujuci im tie peniaze dali dobrovolne. nikto ich predsa nenutil nakupovat v bille. Asi je to pre obidve strany vyhodne.

A koho tym ochudobnuje? Mna, teba alebo stat? Naozaj ma ma trapit fakt ze stat vyberie menej na daniach a politici alebo kocner ci basternak nebudu mat co rozkradnut?
10 
 fotka
tomas55555  4. 12. 2019 21:04
@xxar3s No vzhľadom na to že tu na Slovensku nie sú slovenské hypermarkety tak clovek ani nemá kde inde než u zahraničných reťazcov nakupovat. Toto je však hlavná pricina prečo je Slovensko chudobne, zo Slovenska je prudký odliv kapitálu a najviac je zasiahnutý potravinársky sektor kde nemáme s výnimkou Coop jednoty ani jeden slovenský hypermarket a Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším množstvom predávania domácich vyrobkov keďže až 70% výrobkov je zahranicnych.
Napíš svoj komentár