Všetci určite poznáme veľa príbehov o kráľoch, princoch a princeznách, ale aj o strigách a strigôňoch. Myslím, že prevažná väčšina ľudí (s výnimkou tých, ktorí by chceli tému poňať humorne) by si radšej vymenila bydlisko s kráľovskou rodinou ako s čarodejnicou, hoci by žila aj v chutnej perníkovej chalúpke. A keďže v dnešnom svete rozhoduje obvykle väčšina, bez hlbšieho skúmania by ľudstvo dospelo k stanovisku, že sa lepšie žije na zámku. Ako vždy (aj tentoraz) sme však zanedbali názory jednotlivcov, ktorí v tomto prípade tvoria celkom početnú a dôležitú skupiny - ježibaby! Čo by na to asi povedali ony? Skúsim vám teraz predostrieť ich možný pohľad na vec.

V prvom rade si treba uvedomiť, že žiť na kráľovskom zámku automaticky neznamená na ňom vládnuť (na čo mnohí z nás často zabúdajú). Premýšľam, či by tento fakt opomenuli aj tieto rozprávkové bytosti... Myslím, že nie! Každá vyzretá žena (čo čarodejnice nepochybne sú - niektoré až prezreté) si dobre uvedomuje všetko, čo so sebou prináša vlastná domácnosť. Veľký dom znamená veľa povinností a taká jednoduchá „jaskynná“ či „chalúpková“ striga zrejme ani nepomyslí na to, že by mala doma celý zástup služobníkov. Chceli by ste radšej upratať celý zámok alebo jeden malý domček? Z mojej strany (a čarodejnice by určite súhlasne prikývli) je odpoveď viac než zrejmá - sťahujem sa do útulnej jednoizbovej chalúpky!

Ďalej by som rada upozornila na fakt, že ježibaby sú prevažne dámy v pokročilom veku, ktoré už potrebujú svoj pokoj, a teda často preferujú samotu. Aj keby sme argument o upratovaní považovali za bezpredmetný (veď prečo by nemohla ježibaba vládnuť na kráľovskom zámku a mať nespočetne veľa ľudských či neľudských služobníkov), opäť by sme tu narazili na problém. Keď treba kraľovať, nie je čas čarovať. Králi a kráľovné sa majú prednostne starať o ľud, pričom úloha stríg je presne opačná. Je to evidentný stret záujmov! Čo si vybrať? Preferovať kraľovanie či čarovné odvary? Variť, či nevariť??? Ak variť, tak kde? Vždy s vami niekto je, aby vyplnil vaše rozkazy. Kde má mať čarodejnica trochu súkromia, aby sa mohla posťažovať na to, aký je tento svet na jej vkus krásny a dobrý? Lepšia je chalúpka s jednou mačkou, aby mala odkiaľ čerpať čierne chlpy do variacich sa nápojov, a ktorej spoločnosť je úplne postačujúca. Navyše, neruší ju nič okrem tichého monotónneho bublania v kotlíku.

Posledný a najdôležitejší bod mojich myšlienkových pochodov, ktoré (ak ste medzičasom pozabudli) nie sú k téme bradavičnatých rozprávkových bytostí, ale k vhodnému bývaniu pre ne, je prísun čerstvých detí. Kraľovať krajine plnej množacich sa obyvateľov by mohlo predstavovať výhodu. Ibaže panovník len ťažko zo zámku nepozorovane zmizne, aby si uniesol nejaké to dieťa a pozývať ich na návštevu, kde sa ako zázrakom všetky zakaždým stratia, sa mi tiež nejaví ako dobrý nápad. Perníková chalúpka ukrytá uprostred lesa je však úplne iný prípad! Detí sa rodí všade dosť a výberom vhodného miesta pre perníkový domček sa šance na to, že vám ho nejaký Janko s nejakou Marienkou budú obhrýzať, ešte zvýšia. Chutne vykŕmené deti po perníkovej diéte v spojení s praskajúcim drevom v peci alebo pod kotlom rozveselia každú strigu!

Ale svet sa mení. Ježibaby tiež. Bradavica na nose je dnes zriedkavosť, čarodejnice sú krásne, mladé a s obľubou kradnú kráľovstvá miesto detí. Perníková chalúpka je len spomienkou, pretože zrejme nik nevie, ako ju postaviť. A možno je to dobre. Aspoň už nemusíme polemizovať nad tým, kde sa žije lepšie a všetci môžeme snívať o živote na zámku.

 Blog
Komentuj
 fotka
erikku  13. 6. 2012 18:27
^^ mrte!
 fotka
radianerechtenion  15. 6. 2012 20:35
No toto je celé diskutabilné ale zaujímavá myšlienka. Onp to podľa mňa zavísí od schopností ak by bol človek v zámku a mal by organizačný talent našiel bysi schopných a verných ľudí aby riešili tie problémy.



A ak by aj nie kto povedal, že sa treba o niečo starať a myslieť si že chalúpka je menej starostí je podľa mňa smrteľný omyl a závisí to hodne od priorít každého jedného jedinca.
 fotka
antifunebracka  19. 6. 2012 16:47
sloh? dobry, kreativny!
Napíš svoj komentár