Bol raz človek, ktorý mal biele tričko, nevnímal jeho farbu, nerozumel jej, prišiel iný človek s tričkom červeným a bez toho, aby sa čo i len opýtal, začal biele tričko premaľovávať na červeno. No stále sa obzeral a tak niektoré miesta zabudol namaľovať, ostali biele

Človek v bielom tričku sa však nehneval, pekne sa usmial a poďakoval. Človek v červenom tričku súdiac že na prednej strane pôvodne bieleho trička všetko zamaľoval, presunul sa, aby maľoval zadnú časť trička.
V tom však vstúpil do deja nový človek, ktorý nosil modré tričko. Vidiac biele miesta na bielom tričku, pristúpil k náprave a vytiahol štetec a modrú farbu. Dokonca sa mu niekde zdala červená farba príliš bledá a tak ju prekryl modrou, niekde bola síce červená výrazná, ale aj tak ju chcel prekryť, pretože si myslel, že modrá je krajšia.
A človek v bielom tričku sa opäť nesťažoval, len sa usmial a poďakoval, páčilo sa mu jeho nové, farebné tričko. No po čase videl, že na miestach kde bola pred chvíľou červená bola modrá a po chvíli opäť červená. A to sa človeku v pôvodne bielom tričku nepáčilo, začal na oboch kričať, aby prestali, aby sa ho najprv spýtali, či chce na tom a tom mieste červenú, alebo modrú, no oni neposlúchali.
Krik človeka však počul niekto iný, človek v zelenom tričku. Prišiel sa pozrieť čo sa deje, a keď začul úpenlivé prosby o pomoc, rozhodol sa konať. Podal človeku v pôvodne bielom tričku ruku, vyslobodil ho s pazúrov človeka v červenom aj modrom tričku a zavrel sa s ním do izby s veľkými, hrubými, sklenenými dverami. Človek v pôvodne bielom tričku bol ohromený touto pomocou a veľmi pekne poďakoval. Všimol si, že zelená sa mu celkom páči, a tak poprosil človeka v zelenom tričku, aby mu tričko premaľoval na zeleno. Zatiaľ čo človek v červenom aj modrom tričku zúrivo búchali na dvere, maľovali na ne svojimi farbami, človek v zelenom tričku maľoval na pôvodne biele tričko svojou farbou, no niekde už bola modrá, alebo červená tak výrazná, že keď ju prekryl zelenou, vpila sa a vytvorila nový odtieň.
Z počiatku sa človeku v pôvodne bielom tričku zelená páčila, ale po chvíli sa mu zacnelo za modrou a červenou. Už porozumel farbám a chcel si na pánske tričko vytvoriť vzor, sám zobral so stola štetec a čiernu farbu a začal maľovať čiary, deliť tričko na malé oblasti ohraničené čiernou farbou. A povedal človeku v červenom tričku, ktoré miesta môže vymaľovať, a tak isto aj ľuďom v modrom a zelenom tričku. A keď sa niektorý z nich sťažoval, že niektoré plocha by sa lepšie vynímala v ich farbe, vypočul si ich dôvod prečo by tomu malo byť tak, a keď usúdil, že majú pravdu, nechal ich.
A priebehom času niekoľkokrát zmenil vzor, ktorý chcel dosiahnuť, farby sa rozpili, premiešali, jasné hranice už neexistovali. Nakoniec jedného dňa prišiel nový človek a zamaľoval pôvodne biele tričko kompletne na čierno...

 Blog
Komentuj
 fotka
piter09  4. 7. 2013 00:06
 fotka
lenkaska1  4. 7. 2013 00:30
Ja som to nepochopila
 fotka
x71  4. 7. 2013 19:43
Neviem či som to správne pochopil, pripomína mi to súboje politických strán. Červená (východ) priniesla ľuďom jeden systém, ľudia poďakovali, zdal sa im dobrý. Modrá (západ) priniesla druhý systém, aj za ten ľudia poďakovali. Stretli sa však dva odlišné systémy a ľuďom sa to prestalo páčiť. Pokiaľ bolo tričko len jednej farby, bolo dobre. Potom prišla zelená (spása = nová politická strana, ktorá odstráni nedostatky oboch systémov) Ľudia zisťujú, že to staré bolo lepšie, začali sa deliť na skupinky. Nakoniec tam bol z toho taký bordel, že nastal kolaps (čierna farba).
 fotka
dwayne14  10. 7. 2013 18:03
Nemyslel som presne vychod a zapad,ale celkovo politicku scenu na Slovensku..Cela politika je skazena, aj ti,ktori isli do politiky s cielom nieco zmenit bud odisli, alebo sa zmenili na tych istych, proti ktorym bojovali
Napíš svoj komentár