Ako dlho vám trvalo, kým ste v cudzom jazyku dosiahli komunikatívnu úroveň?
Myslím tým, že nebol problém si s niekym pokecať z tej krajiny o takých každodenných veciach. Čiže nie príliš odborná slovná zásoba a zložité konštrukcie, len taká úroveň, aby to znelo prirodzene (čiže nie nasilu jednoducho), gramaticky ako tak správne a
Tak češtinou hovrím odmala, takže ti neviem povedať, ale po anglicky tak zhruba 3 roky čo som mala len v škole, potom som začala chodiť do súkromných škôl a na individuálky, takže odvtedy sa to podstatne zlepšilo, teraz si už viem povedať, čo chcem a nie len základné frázy a jednoduché vety. A s nemčinou je to ťažšie, no, tú sa učím 5 rokov a rozprávať je pre mňa dosť ťažké, nezvládam tie všetky predpony, prípony, pády, vzory a nemám ju rada.
netuším. maďarsky hovorím odmalička takže to je prirodzené a nedovolím si tvrdiť, že by som v angličtine alebo španielčine dokázala rozprávať na takej úrovni ako opisuješ v @0 respektíve možno hej, ale nie moc dlho
neviem čo je to konverzačná úroveň...lebo také žeby som vedela povedať že chcem najesť a je mi zima a tak som vedela asi po 2-3-4 rokoch učenia angliny? možno, ale to som sa učila od druhého na základnej s ročnou v podstate pauzou a bola to taká dosť primitívna anglina, že present simple a hotovo ale proste neprišla mi to konverzačná úroveň, lebo som sa cítila blbo že som nerozumela, vlastne ešte 3 roky dozadu čo som v usa bola tak síce som rozumela skoro všetko o čom ľudia hovoria, vedela pokecať, ale aj tak sa mi zdalo, že nemám konverzačnú úroveň, lebo proste občas sa stalo že som nerozumela keď niekto na mňa vybehol zhurta alebo čo
a vlastne stále sa mi zdá že nie som na dosť konverzačnej úrovni, lebo len americkému prízvuku dosť dobre rozumiem
a teraz tu vypisujem litánie a keď mám písať esej do školy ta napíšem 3 slová za hodinu wooohooo
inak mne sa zdá, že väčšinou to je taká slabšia B1 keď ludia už takto dokážu hovoriť. pre orientáciu. ale tak zasa sú taký ako som bola ja, že písomne je to aj B2 ale keď hovoria tak sa od nich nič rozumné nedozviete
Po nemecky by som sa dohovoril, už pomaly prechádzam aj na odborné výrazy a aj zložitejšiu gramatiku (samouk). Ale neviem odkedy som bol schopný komunikácie, len viem, že pred 3 rokmi som celkom v pohode komunikoval s jedným Rakušanom
Čo sa týka angličtiny, tak nič moc, ale občas si pozerám nejaké slová, aby som nebol totálne tupý a časom by som sa chcel učiť aj angličtinu.
angličtinu sa učím asi 8 rokov, ale doteraz som nebola schopná vysúkať zo seba nič iné len ako sa volám
ale za minulé leto som sa zlepšila tak, že dokážem úplne v pohode rozprávať o takých tých bežných veciach a väčšinu rozumiem
ale mám problém rozprávať o politike a globálnych problémoch, minule som si chatovala s jedným chalanom a za svet som zo seba nevedela dostať čo som chcela
tak 8 rokov franiny a stále si nie som istá v rozprávaní a v porozumení to je ešte horšie,ale po anglicky v pohode myslím,že za 5 rokov som sa dostala na ako takú úroveň v porozumení hlavne americkej angličtine v pohodke ale tá britská to je ešte furt zlé a rozprávať moc nemám možnosť,ale myslím,že v pohode.
No ak považuješ za "konverzačnú úroveň" B1 tak tam som z angličtiny už dlho ale teda nemám pocit že som sa na B1ke dokázala normálne rozprávať, a z francúzštiny...no to ti poviem keď tam budem
V Anglictine fuu.. uz ani neviem.. islo to pomaly samo, bol som skor samouk, ked som uz od dakych 11-12 rokoch na nete zacinal komunikovat s ludmi na nete po anglicky.. pomohli tomu aj hry co si pamatam ked som po Anglicky este nevedel poriadne nic, a mal som v hre nejaku misiu tak som si otvoril objectives a slovo za slovom som si so slovnikom v ruke prekladal kazde slovo a pisal na papier.. a AJ v skole tiez dopomohla.. v dakych 14-15 som uz vedel viac menej plynule komunikovat myslim..
Anglinu som sa učil 10 rokov, z toho 9 rokov som ani nevedel, že sa také niečo učím a potom za rok som sa naučil približne z ničoho asi tak na B2, pretože som ju potreboval, využíval veľmi často a dokonca s ňou v deviatom ročníku aj pracoval, takže som sa to naučil za pár mesiacov vlastne.
A z franiny fúúú... to som veľmi ´daleko od komunikatívnej úrovne ešte
anglinu sa učím 11 rokov, prakticky od malého decka, takže ťažko povedať, kedy prišla na rad aj tá komunikačná úroveň, ale tak napr ruštinu sa učím 3. rok a myslím, že by som si s rusmi v pohode pokecala, a nie nebude to tým, že je to slovanský jazyk.....
dorozumieť sa, dorozumiem - chýba mi len človek s ktorým by som mohol naväzovať taký kontakt, pretože akosi odvaha v tejto veci mi chýba ... často zabudam na slová a pod.
ale taký celý základ+niečo, pár fráz ovládam len by mi trebalo trénovať aj na knihách tú obšírnejšiu slovnú zásobu
@mamradadeli ale nemám na mysli maturitu. Tam mám aj ja z nemčiny B2 jednotku a to teda nemám reálne B2 ani náhodou tak napríklad keď som išla na kurz angličtiny tak tam som robila testy aj písomné aj ako rozprávam a bol to dosť rozdiel ale tak človek sa podla mňa vie odhadnúť aj sám. a niekedy aj lepšie ako na maturite
@37 chcem tým povedať to, že keď má niekto B1 maturitu neznamená že naozaj tak rozpráva (akurát som si svoj posledný koment prečítala a moc mi nedával zmysel tak dopĺňam
trochu blba otazka, kedze nezijem niekde, kde by som mala potrebu alebo pristup k ludom z tej krajiny, ze by som bola pravidlene vystavovana situaciam, ze viem otestovat, ci som uz na tej urovni. velmi pravdepodobne som tu uroven dosiahla ovela skor, nez som sa dostala k tym ludom... neviem preco by som vobec cez net mala hladat anglicanov, nemcov, rakusanov alebo amikov. ale realne som prvykrat kecala zaroven v pohode 7 rokov po zacati ucenia angliny a 4 roky po uceni nemciny, co vsak neznamena, ze by mi sla nj lepsie, lebo to bola nahoda, ze som sa k rakusanom dostala neskor nez k anglicanom a ze aj som sa ucila od skolky a nj az od druheho stupna...
na základnej škole som sa učila nemčinu angličtinu 9 rokov a stále som mala pocit,že sa nikdy do poriadnej komunikačnej úrovni nedokážem dostať..potom som išla na bilingválne gymnázium talianske,kde sme mali každý týždeň 25 hodín taliančiny a od začiatku na nás po taliansky hovorili a po 2 mesiacoch sme už vedeli komunikovať plynule celá trieda.
..najradšej by som sa učila takýmto spôsobom násilným aj iné jazyky,lebo mám pocit,že takým normálnym školským 1/2 hod. to nejde :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
aj keď si svojou gramatikou ešte nie som veľmi istá, ale tak zdá sa, že mi anglicky hovoriaci ľudia rozumejú.
a okrem toho nič.
maďarčinu viem od narodenia a nemčina... ehm. to je nanič.
ale s anglictinou som zacala v 6-tich rokoch a s nemcinou v 10, takze podla mna sa to da aj za pol roka ked je clovek trosku starsi
a vlastne stále sa mi zdá že nie som na dosť konverzačnej úrovni, lebo len americkému prízvuku dosť dobre rozumiem
a teraz tu vypisujem litánie a keď mám písať esej do školy ta napíšem 3 slová za hodinu wooohooo
Čo sa týka angličtiny, tak nič moc, ale občas si pozerám nejaké slová, aby som nebol totálne tupý a časom by som sa chcel učiť aj angličtinu.
ale za minulé leto som sa zlepšila tak, že dokážem úplne v pohode rozprávať o takých tých bežných veciach a väčšinu rozumiem
ale mám problém rozprávať o politike a globálnych problémoch, minule som si chatovala s jedným chalanom a za svet som zo seba nevedela dostať čo som chcela
angličtina v pohode , vždy keď niekde cestujem do zahraničia sa nemám problém dohovoriť a rozprávať o všeličom
A z franiny fúúú... to som veľmi ´daleko od komunikatívnej úrovne ešte
ja: no
ale taký celý základ+niečo, pár fráz ovládam len by mi trebalo trénovať aj na knihách tú obšírnejšiu slovnú zásobu
ale hlavne seriály
..najradšej by som sa učila takýmto spôsobom násilným aj iné jazyky,lebo mám pocit,že takým normálnym školským 1/2 hod. to nejde :/