Vysvetlivky k moznostiam:
1. Ked nemozem veci robit svojou dominantnou rukou, som strateny.
2. Ked nemozem veci robit svojou dominantnou rukou, trapim sa ale zvladam.
3. Vsetko zvladam oboma, napriek tomu ze preferujem dominantnu - nerobi problem napriklad pouzivat pocitacovu mys opacnou.
4. Mimo pisania nepremyslam nad tym, ktorou rukou robim veci, je mi to uplne jedno.
Do komentu kludne rozvedte, pripadne pridajte, ako to mate s nohami. Ja prakticky vsetko okrem pisania zvladam oboma rukami (vratane najjemnejsej motoriky, lebo v praci bohuzial musim), ale picujem pritom
A nohy su mi uplne jedno, na snowboarde ma naucili jazdit lavou dopredu, potom sa tomu ktosi divil, lebo vraj mam dominantnu ocividne pravu, teraz zistujem, ze vsetko viem oboma ale ide mi to lepsie tou, na ktoru sa to naucim prv.
Tak skusala som to asi len 5min, ale bolo mi to dost neprijemne. Po nejakom case by som si zvykla asi tiez (nevravím ze po dni, skor o kus dlhšie) ale uff to bolo divne mat to naopak.
inak raz ako decku sa mi stalo, že si tak kreslím kriedou po chodníku a nejaká suseda sa zastaví a pýta sa ma, či som ľaváčka
zmätene som na ňu kukala, čo to
a potom som si uvedomila, že som kreslila ĺavou rukou
(čo mi spätne nedáva zmysel, keďže tou kreslím rozhodne horšie, ako pravou, ale možno je to rozdiel, čo sa vyvinul rokmi?)
ja si praveze az vsimam ako velmi pretazujem tu dominantnu celu stranu tela - aj pri bicyklovani si musim davat pozor aby som nezaberala len pravou nohou
@delica ja ked pouzivam pc po pravakovi tak si ju prehadzujem len na hranie hier, tam ma ta jemne horsia motorika/vacsia potreba sustredenia obmedzuje.
Ale na beznu pracu je to uplne jedno.
Vsetko robim dominantnou (pravou), ale kedze ma uz zacina boliet prave rameno tak sa to snazim striedat.. pre chrbticu je tiez dobre to striedat. Skusala som pouzivat pc mys lavou a po 15 min som sa na to vykaslala lebo mi to neslo vobec a nemozem si dovolit robit tak pomaly s mysou :/
Ja som lavak, moja dominantna ruka aj noha aj oko su lave. Vsetko co robim, robim lavou rukou, niektore veci viem aj pravou, napriklad nastroje pre pravakov ako noznice a skrabku na zeleninu viem pouzivat pravou rukou
Pocitacovu mys aj touchpad viem rovnako pouzivat oboma rukami, ale na svojich domacich a pracovnych PC ju mam na lavu ruku. (V praci robim aj na PC inych kolegov, takze tam chytim mys do pravej ruky).
Co sa tyka pisania, tam to mam trochu zlozitejsie. Ked pisem na tabulu, alebo na zem (ked nemam opretu ruku) tak pisem lavou rukou. Ked pisem na stole (ruku mam polozenu) tak pisem pravou, ale viem aj lavou ale horsie. Neviem ako je to mozne, lebo ma nikto nepreucoval z lavej na pravu. Podpisovanie mam naucene pravou rukou. Honim lavou rukou.
Lavu ruku mam maximalne vytazenu, nedokazem robiť nič samostatne len pravou. Preto mi robi problem napriklad strihanie a namiesto škrabky použivam nôž. Čo si všimam, tak veľa ľavakov vie robiť veľa veci pravou (moja mama je ľavačka, pričom ľavou len piše a zdobi torty), ja mam pravu ruku len na ozdobu asi .. a najhoršie je šoferovanie, držať prevodovku pravou.. ale zasa, ak by sa ma niekto snažil preučiť na pravu ruku, tak mu akurat tak plesknem po ustach.
@mielikki možno je rozdiel kresliť len tak nejako prstami na chodník a mať dobrý úchop na pero napríklad
Ja som asi tretia možnosť ale presnejšie by som to povedala asi tak že v jednej mám cit v druhej silu a teda podľa toho ich aj používam..a píšem tou silnou akurát cit som v nej stratila tak asi vtedy som sa preorientovala
Este som zabudol, ze pribor drzim uplne naopak ked jem len s jednou lyzicou alebo vydlickou, tak ich drzim v lavej ruke. Ked jem s priborom, tak noz drzim v lavej a vydlicku v pravej ruke.
Pri 99% činností nemusím riešiť, ktorou rukou alebo nohou to robím; náhodne striedam strany. A to zvyšné 1% patrí podpisovaniu (podpisujem sa ľavačkou, nech je to všade rovnako), klávesnici (WASD viem pri hraní ovládať len pravou rukou), korčuľovaniu (jednu nohu tam mám dominantnú, ale teraz neviem, ktorá to je) a hudobným nástrojom (z praktických dôvodov, ale keby sa mi dostal do rúk nejaký ľavácky, po chvíli by som si naň zvykla).
Jo a strihám väčšinou opačne - pravácke nožnice musím mať v ľavej ruke a vice versa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
1. Ked nemozem veci robit svojou dominantnou rukou, som strateny.
2. Ked nemozem veci robit svojou dominantnou rukou, trapim sa ale zvladam.
3. Vsetko zvladam oboma, napriek tomu ze preferujem dominantnu - nerobi problem napriklad pouzivat pocitacovu mys opacnou.
4. Mimo pisania nepremyslam nad tym, ktorou rukou robim veci, je mi to uplne jedno.
A nohy su mi uplne jedno, na snowboarde ma naucili jazdit lavou dopredu, potom sa tomu ktosi divil, lebo vraj mam dominantnu ocividne pravu, teraz zistujem, ze vsetko viem oboma ale ide mi to lepsie tou, na ktoru sa to naucim prv.
Ale tak, ja mám obe ruky ľavé, niet sa čo diviť
(invert na ľavú stranu je problém, ale asi skôr s nohami, lebo sa neviem zachytiť)
zmätene som na ňu kukala, čo to
a potom som si uvedomila, že som kreslila ĺavou rukou
(čo mi spätne nedáva zmysel, keďže tou kreslím rozhodne horšie, ako pravou, ale možno je to rozdiel, čo sa vyvinul rokmi?)
Ale na beznu pracu je to uplne jedno.
Pocitacovu mys aj touchpad viem rovnako pouzivat oboma rukami, ale na svojich domacich a pracovnych PC ju mam na lavu ruku. (V praci robim aj na PC inych kolegov, takze tam chytim mys do pravej ruky).
Co sa tyka pisania, tam to mam trochu zlozitejsie. Ked pisem na tabulu, alebo na zem (ked nemam opretu ruku) tak pisem lavou rukou. Ked pisem na stole (ruku mam polozenu) tak pisem pravou, ale viem aj lavou ale horsie. Neviem ako je to mozne, lebo ma nikto nepreucoval z lavej na pravu. Podpisovanie mam naucene pravou rukou. Honim lavou rukou.
Ja som asi tretia možnosť ale presnejšie by som to povedala asi tak že v jednej mám cit v druhej silu a teda podľa toho ich aj používam..a píšem tou silnou akurát cit som v nej stratila tak asi vtedy som sa preorientovala
Jo a strihám väčšinou opačne - pravácke nožnice musím mať v ľavej ruke a vice versa.