Aký je rozdiel v kapilárnej elevácii dest. vody a etanolu?
Ak mam dve rovnake kadicky, do jednej nalejem vodu a druhej rovnako vela etanolu, a potom do kazdej vlozim rovnaku kapilaru? V ktorej vystupi voda do vacsej vysky? Bude v tom vobec nejaky rozdiel?
V tej s vodou. h=0,0000147/r a etanol h=0,0000057/r ;v zákl. jednotkách. Ja som si to tiež nepamätal, na wikipedii to je všetko.. kont. uhol pre vodu aj etanol je 0 rad, povrchové napätie l-g 72 resp 22 mN/m, g som 9,81, hustota vody 1000kg/m^3, etanol 789kg/m^3. Zdá sa, že by to malo stačiť
voda má väčšie napätie, vystúpi vyššie... pred dvoma týždňami sme to akurát počítali, čísla si nepamätám, ale všetko to je v tabuľkách, len ich treba nájsť...
potom máš na to také vzťahy že (sigma) = h . (ró) . r . g / 2 (sigma-povrchové napätie, h-výška, do ktorej ti vystúpila tekutina, ró-hustota kvapaliny, r-polomer kapiláry, g-gravitačné zrýchlenie)
a druhý vzťah je sigma1 : sigma2 = m1 : m2 (teda ak 1 je etanol a 2 je voda, odmeriaš m napríklad 100 kvapiek etanolu a 100 kvapiek vody a niekde si nájdeš povrchové napätie vody, môžeš zistiť, že povrchové napätie etanolu je nižšie a teda na kapiláre vystúpi hladina nižšie)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Stačí, aby bol len kúsok namočený vo vode a o chvíľu bude zvlhnutý celý.
potom máš na to také vzťahy že (sigma) = h . (ró) . r . g / 2 (sigma-povrchové napätie, h-výška, do ktorej ti vystúpila tekutina, ró-hustota kvapaliny, r-polomer kapiláry, g-gravitačné zrýchlenie)
a druhý vzťah je sigma1 : sigma2 = m1 : m2 (teda ak 1 je etanol a 2 je voda, odmeriaš m napríklad 100 kvapiek etanolu a 100 kvapiek vody a niekde si nájdeš povrchové napätie vody, môžeš zistiť, že povrchové napätie etanolu je nižšie a teda na kapiláre vystúpi hladina nižšie)
takže potom h = 2 . (sigma) / [(ró) . r . g]
nič zložité...