Katolicka cirkev je prezrata. Ako institucia zlyhava. Many Christians are great people, some are bad. Many atheists are great people, some are bad. Many ........ are great people, some are bad.
Dôverujem, aj keď to ani zdalekaneznamená, že si myslím, že ľudia v nej sú bezchybní.
Je pre mňa autorita v určitých veciach, ale nie som nejaký veľký ctitel. Napr keby prišiel na SVK alebo niekde blízko mňa, tak ma vôbec nebude lákať ísť. Cirkev pre mňa (ale aj vo všeobecnosti) je dôležitá a viera v Boha ešte viac.
Na začiatok - som ateista
Pápež pre mňa nie je autorita, ale “uznávam ho” rovnako ako napr. Dalajlámu, celkovo “elitní duchovní” sú veľmi múdri ľudia...
Myslím si, že cirkev je dôležitá v krajinách so zlou životnou úrovňou, pretože tam ľudí zjednocuje a drží sa toho čo hlása - láska, jednota, pomoc iným, atď...
Vo vyspelých krajinách mi je zle z toho čo robia... katolícku “frakciu” by som rovno zrušil
ak si raz pokrstený, a to je jedno či to je Mara, alebo Fero, patríš do spoločenstva Cirkvi svätej, či sa ti to páči a či nepáči...
preto by bolo na mieste, aby si sa správal ako kresťan katolík a dodržiaval 10 Božích prikázaní, nekydal si do vlastného hniezda, bol príkladom...
to, že pápež je taký , aký je, si zodpovie on sám pred Bohom, preto nech si každý hľadí sám na seba...
týmto si nechcem nikoho zastávať, všetko raz pominie a príde zúčtovanie, pre niekoho radostné, pre iného veľmo smutné...
Neverím v cirkev a v to, čo robia. Pápež je pre mňa úplne bezvýznamná osoba, kto mu dal povolenie na to byť zástupcom Boha na zemi? Tých pár ludí čo o tom rozhoduje? Len hromadia majetky a hanba! V Boha verím, ale cirkvi neverím absolútne nič.
Nie, Nie, Nie a Nie.
Je zaužívané veriť v niečo viac, keďže stále nevieme všetko vysvetliť.
Kedysi verili ľudia v bohov, či niekoho viac, už len preto, že videli Slnko každý deň a mesiac každú noc. Nevedeli si to vysvetliť. Oheň takisto, záplavy, zemetrasenia, búrky, všetko pripisivali bohom.
Ľudstvo je históriou nastavené ako podradná rasa. Potrebujú a nechajú si vládnuť nad sebou a svojimi životmi niekoho kto je "viac" , kto ich má v hrsti, komu môžu, musia a chcú liezť do prdele, aby sa mu zapáčili.
Potrebujú veriť v niečo ako je "boh", akurát ako inak, aj túto skutočnosť už pred tisíckami rokov využili šikovní ľudia, ktorí oklamali ostatných, vybudovali doslova kult osobnosti, a chceli vládnuť ako riadny vládcovia v mene cirkvi, čím získali bohatstvo, a všetky kostoly a kríže čo sú po Európe, stavali už jednotliví panovníci, ktorí sa hlásili k cirkvi, boli pokrstení, a dobývali v mene boha, kresťanského, čiže znova na tom cirkev získavala.
Proste jeden obrovský podvrh.
Osobne neviem prečo, by sme aj keby sem prišiel niekto, kto nás vytvoril, a všetok život tu, či iba nás ako homo sapiens, tak nevidím dôvod, sa mu teraz vrhnúť pod kolená a dobrovoľne sa klaňať "bohu".
My chceme predsa slobodu, nie sa zodpovedať znova niekomu a žiť v strachu o život a v chudobe.
Boli a mali by sme mu byť vďační, ale nemal by mať žiadne zvláštne postavenie a už vôbec nie aby prišiel a správal sa ako diktátor.
Kresťania by sa mu kľanali samozrejme, Moslimovia tiež a všetci ktorým to do mozaiky ich rozprávky zapadá. Ohlasovali by ho ako príchod boha a bolo by to všade v správach, novinách, internete... Miliony ľudí by sa nechalo ovplyvniť, a dobrovoľne by sa stali poddanými v totalitnej vláde jedinca, pod záštitou viery v neho samotného.
Ak toto raz niekto spraví, tak je Planéta Zem a ľudstvo navždy stratené. Navždy.
verím v Boha, neverím v neomylnosť cirkvi a pápeža a ani vo všetko, čo kážu pokiaľ to nie je logicky vysvetliteľné a nevyplýva to ani z môjho svedomia (napr. proti potratom pre nič za nič som aj ja ), prípadne pokiaľ to vôbec z Biblie nevyplýva, taktiež by mali tú hierarchiu upraviť a dať priestor aj kňazom a aj bežným veriacim, ktorí majú na veci iný názor (z katolíkov Bezák, Srholec alebo Kocúr, z evanjelikov Prostredník a ešte jeden) a celkovo by sa mal zrušiť koncept kacírstva, keďže práve kacírstvo (dnes už divergentné myslenie ) nie ovečkizmus je matkou pokroku, mala by byť v cirkvi slobodná diskusia a nie diktovať čo si kto má myslieť- ale to aj iné náboženstvá tak majú, rovnako zrušiť celibát a nemali by na manželstvo, sex, antikoncepciu také radikálne názory, zažili by to na vlastnej koži...čo sa týka kňazov sú aj takí, aj takí, napr, Mariána Kuffu mám rada a aj tento pápež František mi je sympatický a snaží sa priblížiť reálnemu svetu, mladým ľuďom, inteligencii, a kritizuje majetkové a úchylné pomery, rovnako sa mi videl aj Ján Pavol II., čo mi prišlo podozrivé bolo, že pred JP II. boli 500 rokov samí Taliani, tak asi ťažko bola voľba transparetná, a ešte JP I. podľa mňa nezomrel prirodzenou smrťou
cirkev ako taka je firma.... s.r.o. ktorá narobila najmä v minulosti viac skody ako osohu, vrazdila a lupila v mene niekoho, o kom nie je ani dokaz, ze vobec existuje.
@marcello1111 to, ze ma dali rodicia pokrstit, je mi uplne jedno a hlavne ma to vobec k nicomu nezavazuje a vobec nepatrim k nejakej cirkvi a nikdy patrit nebudem. Podla nejakeho vasho desatora moze zit kazdy clovek, ktorý nemusi byt ani veriaci ani krestan, staci, ak ma rozum a hodnoty. Krst novorodenca je nasilny a sebecky akt a mal by byt takym hlavne z vasho pohladu, pretoze zavazujete bezbranneho človeka, ktorý nema absolutne ziadnu moznost volby a rozhodovania. Irituje ma, ako si vy krestania myslite, ze prave ten vas boh je jediny a spravny a zatracujete vsetky ine viery a nabozenstva, ktore tu boli davno pred krestanstvom. Ano, mam respekt pred jednotlivcami, ktori su mozno krestania a veriaci, ale ktori konaju dobro nezistne a konaju ho preto, lebo je jednoducho v nich samotných a konali by ho velmi pravdepodobne, aj keby neboli veriaci. Existuju organizacie a charity, ktore nezistne pomahaju potrebnym a ktore vobec nie su cirkevne a ktore existuju vdaka ludom, ktorí ich podporuju a pritom nie su ani veriaci. Jediný, koho som uznával ako skutocnu autoritu, bol Ján Pavol II., ostatní pápeži su pre mna len bezvyznamni predstavitelia niečoho, co je pre mna rovnako bezvyznamne. Len tak mimochodom, napr. taký Ratzinger nebol nic ine nez nacista... Cirkev, pokial chce existovat a fungovat, by mala byt absolutne odlucena od statu, financovat sa z vlastnych zdrojov a nenutit ludi, ktori v nu (resp. v boha) neveria, aby boli jej clenmi a este ju nebodaj museli podporovat aj zo zakona.
3. posolstvo Fatimskeho proroctva inak predpoveda zánik cirkvi a fakt, že terajší papez je poslednym papezom... som zvedavi, co budete potom robit... btw. dobry vtip som nedavn zachytil... vraj "čo máte stále s tým návratom Krista, čo ho pribili na bumerang?"
postupne:
nie. nie. nie. nie.
Posledná otázka je možno trochu individuálna, chápem, že pre niekoho je to dôležité a nikomu to neberiem. Ale aj tak si myslím, že to nie je dôležité všeobecne, naopak, škodí to.
@Semhamforas
Podľa mňa cirkev skôr bránila vzdelaniu a pokroku. Pozri, kedy sa svet začal raketovo posúvať: v osvietenstve, keď cirkev začala strácať moc, ľudia začali byť gramotní, rozšírila sa kníhtlač a cirkev už nemohla mať monopol na vzdelanie.
Najvyššou autoritou čo sa kresťanstva týka je pre mňa boh a Kristus, cirkev je tvorená takými istými ľudmi ako sme my, čiže sa môže mýliť a robiť chyby. Uplný základ filozofie a morálky je sväté písmo, nad nim žiaden pápež nestojí. Osobne v cirkvi vidím aj mnoho dobrých, inšpiratívnych ľudí, ktorí zasvätili život pomoci druhým, a nejedná sa len o kňazov, ale aj rehoľné sestry, poznám medzi nimi aj milé, príjemné a vtipné ženy ale ako inštitúcia má cirkev aj problémy, potrebuje určitú očistu, a vytýčenie nových cieľov, ako je napríklad aj boj za sociálno-ekonomické záležitosti. Ježiš stál pri chudobných a bezmocných, tam je miesto aj jeho následovníkov.
@semhamforas oh vyborne takze teraz mi ided tvrdit, ze bez nacizmu, by nevznikla Europa, a trebars staty na balkane? ... Ze nebyt komunizmu, nemohol by byt porazeny? .. nebyt tvojich rodicov, nemohol by si byt splodeny? Atd. , to je blbost!!!
Tyrania nepodmienuje a nevdaci sa jej, ked po nej a kvôli nej prišlo k lepšej spoločnosti! ...
Čo to sakra je? ... Ďakujeme Maďari, Huni, že ste nás na 1000 rokov obsadili, bez vás by Slovensko nikdy nevzniklo, ďakujeme, ruky bozkávame...
Verím v Boha a uznávam aj Cirkev. Som pyšná na to, že som jej súčasťou. Mojim snom je ísť raz do Ríma. Snáď v budúcnosti keď si zarobím viac. Pápeža si vysoko cením a uznávam. Som ortodoxná kresťanka a nehanbím sa za to!
@marcello1111 dovolím si nesúhlasiť ... sám sa pokladám za ateistu a krst zo mňa kresťana nerobí. Kresťanom sa človek musí stať počas svojho života ... pretože podľa tvojej filozofie som aj ja kresťan, pretože som bol pokrstený a mám aj Prvé sväté prijímanie, ale v kostole som nebol roky, v Boha neverím a nepokladám sa za kresťana .... dokonca túto vieru ani nešírim a skôr som proti nej takže obliatie vodou ťa veriacim nerobí
@salora správna otázka nie je, čo dáva viera a cirkev mne, ale čo ja môžem poskytnúť cirkvi! Ja nič od nej teraz nemôžem očakávať, nakoľko sú ľudia, ktorí potrebujú jej služby viac ako ja a to v menej rozvinutých krajinách, za všetko budem odmenená po smrti.
Urcite nie, respektujem Boha a vsetko posvatne, ale cirkev ako taku rozhodne nie, kedze, kto ovlada historiu, tak vie, ze najviac svinstiev (ako ospravedlnenie v mene Bozom) napachala cirkev, nehovorim, ze su vsetci duchovni zli, no cela institucia prinasa viac skody ako uzitku. Uplne sa hodi k nim prislovie: "vodu kaze a vino pije".
@salora hlavne modlitby samozrejme. A nehmotné mi dáva Cirkev to, že niekam patrím, potom sa môžem stretávať s mladými, ktorí sú rovnako nábožene založení ako ja... Či už u nás v meste u Saleziánov alebo inde.
@semhamforas je to v poslednom 3. posolstve.... videl som o tom niekolko dokumentov a prave rozpad cirkvi a info o posl. papezovi bolo to, co ma na tom zaujalo...
@marcello1111 takže niekto ťa nedobrovolne pokrstí, a ssi členom či sa ti to páči či nie, takže by bolo na mieste keby si dodržiaval všetky pravidlá daneho útvaru kde ťa násilím vzali.... dobre tomu rozumiem?
Teraz ťa vezmu Moslimovia, nasilim ťa pronútia konvertovať na Islam a teda by bolo na mieste keby si začal kameňovať ženy v bikinách... nejaké osibné presvedčenie neexistuje všakže
@semhamforas Ako rezali medzi sebou bez cirkvy? Ako za Ríma? Alebo Grécka?
Alebo sa nerezali ako protestanci s katolíkmi a s anglikánmi?
Vôbec nevidím nejakú koreláciu medzi mierom v európe a vplyvom cirkvy.
Ale vidím napr. ekonomický pokrok, alebo rozvoj technológií. Nové objavy boli vlastne zarazené na viac ako 1000 rokov. Veľké objavy počas doby temna sa diali skôr v Ázii (Arabské krajiny pred nástupom fundamentálneho Islámu a Čína, India, Japonsko,...)
Ja som pravoslávny a my nemáme pápeža, pretože sme sa neoddelili od prvého kresťanstva, ktoré hlásali apoštoli, ako katolíci.
Čiže veľa vecí, ktoré hovorí pápež sú pre nás neprijateľné. @salora ale kresťanstvo (teraz všeobecne) sa odvíjalo od viery v jediného Boha v starom zákone, ktorá je rovnako stará, dokonca staršia, ako iné pohanské. Čiže keď vravíš, že kresťania sa povyšujú nad staršie náboženstvá tak s tebou nemôžem súhlasiť.
@devanelemen ale ved krestanstvo sa zrodilo v 1. storoci po kristovi, nie? a vznikklo ako odnož judaizmu, ktorý je sice starsi a tiez monoteistický ale nabozenstva existovali este pred judaizmom... a povysovanie nad ine som mal na mysli hlavne tym, ze podla krestanov je len ich boh tym jedinym pravym a vsetky ostatne nabozenstva su podla nich bludy
@salora podľa mňa sa s tebou nemusím hádať o tom, že ostatné sú bludy ale ty zjavne vidíš blud v každom no... Ja som to písal podľa toho, že v Biblii sú prví ľudia Adam a Eva a tí verili v jediného Boha (samozrejme). V Biblii sa ďalej spomínajú aj ostatné pohanské viery tiež ale chápeš.
@devanelemen neviem, prečo považuješ diskusiu za hádanie sa a nenapisal som nikde, ze vsetky ostatne su podla mna bludy.... necitaj, co nie je napisane... áno, to sa ppíše v biblii... ale co to dokazuje?
@Semhamforas
Grécko bolo možno malé zoskupenie, ale Antická filozofia sa dochovala do dnešných dní, rovnako ako objavy Archiméda, Aristotela, Pythagora a ďalších. Rím bol dosť veľký a pomerne dobre organizovaný. A rozhodne v oblastiach, ktoré patrili do Rímskej ríše bolo menej vojen (nepočítam hraničné oblasti), ako bolo na územiach s vplyvom cirkve.
Ano, najväčšie pokroky boli z Európy. Ale odkiaľ a kedy? Zo začiatku z oblastí, kde boli liberálni panovníci a mocnári. A potom z Holandska, ktoré bolo protestantské a liberálne. A potom z Anglicka, ktoré úplne kašlalo na náboženské presudky, cirkev tam nemal žiaden vplyv, takže prebrala šikovných ľudí z celého vtedajšieho známeho sveta. A nakoniec USA, ktoré už ako sekulárna republika vzniklo.
(pre viac info, napr.: Landes - Bohatstvo a bieda národov)
Teda stále mi vychádza, že sa to dialo iba vtedy, ak nemala hlavný vplyv cirkev. Blízky východ momentálne rovnako obmedzuje fundamentálny Islam. Je to úplne to isté.
vieš nízki ľudia majú nízke ciele. Cirkev je spoločenstvo veriacich ktoré má neviditeľnú hlavu (ježisa) a viditeľnú teda pápeža. knazska hierarchia je svätá inštitucia, ktorá vznikla na základe poverenia Ježiša ku svätemu petrovi. preto je platná jedine línia katolíckej cirkvi a nijakej inej. Nijaká iná cirkev nemá apoštolskú postupnosť, a každá cirkev( ja ju cirvkou nenazvyvam okrem rimsko katolíckej) vznikla ako protest a na odpor a popud voči niečomu, čomu sa niektorí členovia nechceli podriadiť. vieš. ani v rodine deti nemusia súhlasiť s rodičmi ( platí princíp rodič je vyššia hierarchia ako dieťa, a vždy bude nad dieťaťom, dieťa ho nikdy neprevýšim nikdy mu nebude roveň) a hoci otec a mama sa môžu mýliť, možu zlyhať, môžu robiť aj preukázateľne zle, vždy ti to bude otec a mama, ktorí ti dali život. a toto platí pre katolícku cirkev. Kristus sám riadi cirkev a bude tu do konca vekov, pretože to povedal On. a bodka. o tom sa nediskutuje. chápes?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Je pre mňa autorita v určitých veciach, ale nie som nejaký veľký ctitel. Napr keby prišiel na SVK alebo niekde blízko mňa, tak ma vôbec nebude lákať ísť. Cirkev pre mňa (ale aj vo všeobecnosti) je dôležitá a viera v Boha ešte viac.
Pápež pre mňa nie je autorita, ale “uznávam ho” rovnako ako napr. Dalajlámu, celkovo “elitní duchovní” sú veľmi múdri ľudia...
Myslím si, že cirkev je dôležitá v krajinách so zlou životnou úrovňou, pretože tam ľudí zjednocuje a drží sa toho čo hlása - láska, jednota, pomoc iným, atď...
Vo vyspelých krajinách mi je zle z toho čo robia... katolícku “frakciu” by som rovno zrušil
Ach o tomto by som vedel dlho rozprávať
preto by bolo na mieste, aby si sa správal ako kresťan katolík a dodržiaval 10 Božích prikázaní, nekydal si do vlastného hniezda, bol príkladom...
to, že pápež je taký , aký je, si zodpovie on sám pred Bohom, preto nech si každý hľadí sám na seba...
týmto si nechcem nikoho zastávať, všetko raz pominie a príde zúčtovanie, pre niekoho radostné, pre iného veľmo smutné...
Je zaužívané veriť v niečo viac, keďže stále nevieme všetko vysvetliť.
Kedysi verili ľudia v bohov, či niekoho viac, už len preto, že videli Slnko každý deň a mesiac každú noc. Nevedeli si to vysvetliť. Oheň takisto, záplavy, zemetrasenia, búrky, všetko pripisivali bohom.
Ľudstvo je históriou nastavené ako podradná rasa. Potrebujú a nechajú si vládnuť nad sebou a svojimi životmi niekoho kto je "viac" , kto ich má v hrsti, komu môžu, musia a chcú liezť do prdele, aby sa mu zapáčili.
Potrebujú veriť v niečo ako je "boh", akurát ako inak, aj túto skutočnosť už pred tisíckami rokov využili šikovní ľudia, ktorí oklamali ostatných, vybudovali doslova kult osobnosti, a chceli vládnuť ako riadny vládcovia v mene cirkvi, čím získali bohatstvo, a všetky kostoly a kríže čo sú po Európe, stavali už jednotliví panovníci, ktorí sa hlásili k cirkvi, boli pokrstení, a dobývali v mene boha, kresťanského, čiže znova na tom cirkev získavala.
Proste jeden obrovský podvrh.
Osobne neviem prečo, by sme aj keby sem prišiel niekto, kto nás vytvoril, a všetok život tu, či iba nás ako homo sapiens, tak nevidím dôvod, sa mu teraz vrhnúť pod kolená a dobrovoľne sa klaňať "bohu".
My chceme predsa slobodu, nie sa zodpovedať znova niekomu a žiť v strachu o život a v chudobe.
Boli a mali by sme mu byť vďační, ale nemal by mať žiadne zvláštne postavenie a už vôbec nie aby prišiel a správal sa ako diktátor.
Kresťania by sa mu kľanali samozrejme, Moslimovia tiež a všetci ktorým to do mozaiky ich rozprávky zapadá. Ohlasovali by ho ako príchod boha a bolo by to všade v správach, novinách, internete... Miliony ľudí by sa nechalo ovplyvniť, a dobrovoľne by sa stali poddanými v totalitnej vláde jedinca, pod záštitou viery v neho samotného.
Ak toto raz niekto spraví, tak je Planéta Zem a ľudstvo navždy stratené. Navždy.
@marcello1111 to, ze ma dali rodicia pokrstit, je mi uplne jedno a hlavne ma to vobec k nicomu nezavazuje a vobec nepatrim k nejakej cirkvi a nikdy patrit nebudem. Podla nejakeho vasho desatora moze zit kazdy clovek, ktorý nemusi byt ani veriaci ani krestan, staci, ak ma rozum a hodnoty. Krst novorodenca je nasilny a sebecky akt a mal by byt takym hlavne z vasho pohladu, pretoze zavazujete bezbranneho človeka, ktorý nema absolutne ziadnu moznost volby a rozhodovania. Irituje ma, ako si vy krestania myslite, ze prave ten vas boh je jediny a spravny a zatracujete vsetky ine viery a nabozenstva, ktore tu boli davno pred krestanstvom. Ano, mam respekt pred jednotlivcami, ktori su mozno krestania a veriaci, ale ktori konaju dobro nezistne a konaju ho preto, lebo je jednoducho v nich samotných a konali by ho velmi pravdepodobne, aj keby neboli veriaci. Existuju organizacie a charity, ktore nezistne pomahaju potrebnym a ktore vobec nie su cirkevne a ktore existuju vdaka ludom, ktorí ich podporuju a pritom nie su ani veriaci. Jediný, koho som uznával ako skutocnu autoritu, bol Ján Pavol II., ostatní pápeži su pre mna len bezvyznamni predstavitelia niečoho, co je pre mna rovnako bezvyznamne. Len tak mimochodom, napr. taký Ratzinger nebol nic ine nez nacista... Cirkev, pokial chce existovat a fungovat, by mala byt absolutne odlucena od statu, financovat sa z vlastnych zdrojov a nenutit ludi, ktori v nu (resp. v boha) neveria, aby boli jej clenmi a este ju nebodaj museli podporovat aj zo zakona.
3. posolstvo Fatimskeho proroctva inak predpoveda zánik cirkvi a fakt, že terajší papez je poslednym papezom... som zvedavi, co budete potom robit... btw. dobry vtip som nedavn zachytil... vraj "čo máte stále s tým návratom Krista, čo ho pribili na bumerang?"
nie. nie. nie. nie.
Posledná otázka je možno trochu individuálna, chápem, že pre niekoho je to dôležité a nikomu to neberiem. Ale aj tak si myslím, že to nie je dôležité všeobecne, naopak, škodí to.
Podľa mňa cirkev skôr bránila vzdelaniu a pokroku. Pozri, kedy sa svet začal raketovo posúvať: v osvietenstve, keď cirkev začala strácať moc, ľudia začali byť gramotní, rozšírila sa kníhtlač a cirkev už nemohla mať monopol na vzdelanie.
a cirkevní sekty
můžou dávat na bydlení
na tom nic těžkého není
Tyrania nepodmienuje a nevdaci sa jej, ked po nej a kvôli nej prišlo k lepšej spoločnosti! ...
Čo to sakra je? ... Ďakujeme Maďari, Huni, že ste nás na 1000 rokov obsadili, bez vás by Slovensko nikdy nevzniklo, ďakujeme, ruky bozkávame...
A nie si ty diagnistikovaný idiot?
@Turbolienka123 a čo ti vlastne dala viera v boha a cirkev?
Teraz ťa vezmu Moslimovia, nasilim ťa pronútia konvertovať na Islam a teda by bolo na mieste keby si začal kameňovať ženy v bikinách... nejaké osibné presvedčenie neexistuje všakže
Alebo sa nerezali ako protestanci s katolíkmi a s anglikánmi?
Vôbec nevidím nejakú koreláciu medzi mierom v európe a vplyvom cirkvy.
Ale vidím napr. ekonomický pokrok, alebo rozvoj technológií. Nové objavy boli vlastne zarazené na viac ako 1000 rokov. Veľké objavy počas doby temna sa diali skôr v Ázii (Arabské krajiny pred nástupom fundamentálneho Islámu a Čína, India, Japonsko,...)
Čiže veľa vecí, ktoré hovorí pápež sú pre nás neprijateľné.
@salora ale kresťanstvo (teraz všeobecne) sa odvíjalo od viery v jediného Boha v starom zákone, ktorá je rovnako stará, dokonca staršia, ako iné pohanské. Čiže keď vravíš, že kresťania sa povyšujú nad staršie náboženstvá tak s tebou nemôžem súhlasiť.
Grécko bolo možno malé zoskupenie, ale Antická filozofia sa dochovala do dnešných dní, rovnako ako objavy Archiméda, Aristotela, Pythagora a ďalších. Rím bol dosť veľký a pomerne dobre organizovaný. A rozhodne v oblastiach, ktoré patrili do Rímskej ríše bolo menej vojen (nepočítam hraničné oblasti), ako bolo na územiach s vplyvom cirkve.
Ano, najväčšie pokroky boli z Európy. Ale odkiaľ a kedy? Zo začiatku z oblastí, kde boli liberálni panovníci a mocnári. A potom z Holandska, ktoré bolo protestantské a liberálne. A potom z Anglicka, ktoré úplne kašlalo na náboženské presudky, cirkev tam nemal žiaden vplyv, takže prebrala šikovných ľudí z celého vtedajšieho známeho sveta. A nakoniec USA, ktoré už ako sekulárna republika vzniklo.
(pre viac info, napr.: Landes - Bohatstvo a bieda národov)
Teda stále mi vychádza, že sa to dialo iba vtedy, ak nemala hlavný vplyv cirkev. Blízky východ momentálne rovnako obmedzuje fundamentálny Islam. Je to úplne to isté.