Akurát dnes som driemala na filozofií, keď sme mali stredovekú filozofiu a dôkazy božej existencie
Počas tej hodiny som usúdila, že jediné, čo som ochotná prijať za to označenie je hocičo, nejaká častica, či energia, ktorá stála na počiatku vzniku vesmíru a civilizácie jej dali antropomorfno-religióznu podobu, pretože je to najjednoduchšie predstaviť si to podľa seba a neuvažovať o nejakej kvantovej fyzike či o čom to, zvlášť v dávnych dobách.
Píšem to ako hotentót, alebo je jasné, čo tým chcem povedať?
,,Boh" z otázky a ,,vesmír" z odpovede sú posledné dva výrazy, kt. by som použila, ale budiž.
Boh ako poriadok/pôvod/podstata/,,zmysel" vecí pre mňa rovná sa veci samotné (pantheism ftw), ,,univerzálne všetko", perpetuum mobile, kt. nepotrebuje iné zložky a vplyvy, než sebou vytvorené.
Boha ako pôvod(cu) ,,návodu na život" považujem za výtvor frustrovanej spoločnosti (ľudský mozog ako evolučný omyl - nutkavo sa zaoberá otázkami, na ktoré odpoveď neexistuje a nie je potrebná, a o to viac po nej prahne).
Hodnoty sú umelé, plast je potrebný. Tu sa zhruba prikláňam k istému Friedrichovi N., múdrosť/láska/sebazdokonalenie atď. nepochádza z jednotného vonkajšieho (vo vzťahu k jedincovi) zdroja.
@rischo Boh nie je cirkevny.. V toho isteho Boha veria zidia, ale aj ti, ktori sa nehlasia k ziadnemu nabozenstvu, pripadne veria vo vseliake nabozenske filozofie, ktore zas cirkev neuznava..
Mozno ludia chcu uverit, ze je nad nimi niekto, kto ich strazi, kto vsetko okolo nich riadi. Mozno hladaju zodpovedneho . . . niekoho kto ma na svedomi vsetko to co si nevedia vysvetlit. Vnimaju reakciu, ale este poznatkami nedokazu vysvetlit co predchadzalo vnimanej reakcii.
V minulosti si napriklad staroslovania nevedeli vysvetlit niektore ukazy na oblohe, nemali poznatky o pocasi ake maju ludia teraz . . . blesky, krupobitie a burky . . . ale pripisovali to bohom . . . napr. » sk.wikipedia.org/wiki/Perún... . Ludia si bohov idealizuju, vytvaraju si ich tak trochu na svoj obraz . . . teda maju crty, resp. ludsku podobu, ale uzasnu silu, vlastnosti a schopnosti. Vedia sa hnevat, vedia odmenovat vernych
@zajko30 treba ta zmazat zakladas blbe diskusie a obtazujes nimi uzivatelov
nemyslim to vazne.. ale pride mi to vtipne. na birdzi su desiatky a mozno i stovky ci tisice veci, ktore by sa mali zmazat a riesit ovela skor nez tato diskusia..
a aby som odpovedeal..
neviem odpovedat.. v podstate si ho nepredstavujem.. neriesim .. nie je nicim co pozname co vidime a zaroven moze byt vsetkym..
upresnenie.. neriesim Jeho podobu.. a beriem ako fakt ze existuje /ale to viete/
myslím, že človek je príliš hlúpy na to, aby vedel presne kto je to Boh...skôr viem odpovedať na to že kde je Boh a podľa mňa je všade a neaktivujem si komunikáciu s ním tým, že sa prežehnám... čiže NEVIEM ako si ho mám predstaviť a aj keď ma to často mätie, nechcem sa tým zaoberať lebo podľa mňa každá moja možnosť alebo predstava bude nesprávna...
@johnysek , mal som temu o Bohu: "Boh plače nad cirkvou...atd. že farar dokázal vyhnať 20 matiek s deťmi z cirkevného zariadenia a nemaju kde bývať, čo sa stalo v túto nedeľu...a je pravda bolo to v TV"
admin mi to vymazal!
dôvod pojednávalo sa tu o Bohu atd...
toto bola moja reakcia,, mňa tu mažu ako na bežiacom páse, cenzura ako za komančov a prečo teba nazmazal????????
a ked už ti mam povedať, chýba ti tam jedna a prvá základna možnosť::::
BOH.................S T V O R I T E Ľ............................ked už tak, a možno som lepší kresťan katolik ako barz ktorý farár..........
@zajko30 praca adminov na birdzi je prinajmensom tak cudna ako praca niektorych ludi v parlamente.. len oni vedia preco a co zmazu a preco nieco nechaju kym si to pozru uplne vsetci a zmazu az potom ked je to uz jedno
neviem co mi mal mazat.. ale to je jedno.. trosku nadsazky..
a medzi nami.. uz len tym ze sa zacinas porovnavt s farami a vlastne s hocikym nemozes byt "lepsi krestan"
snaz sa zit najlepsie ako vies a neries ci si lepsi ako ja alebo niekto iny.. proste bud sam sebou a ries hlavne seba.. aby si ty bol dobry..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
síce. to som mohla označiť existenciu, ale to by nebolo to správne, podľa mňa.
jednoducho súcno, ktoré má všetky atribúty večnosti.
Počas tej hodiny som usúdila, že jediné, čo som ochotná prijať za to označenie je hocičo, nejaká častica, či energia, ktorá stála na počiatku vzniku vesmíru a civilizácie jej dali antropomorfno-religióznu podobu, pretože je to najjednoduchšie predstaviť si to podľa seba a neuvažovať o nejakej kvantovej fyzike či o čom to, zvlášť v dávnych dobách.
Píšem to ako hotentót, alebo je jasné, čo tým chcem povedať?
@tenario sklamem ta..
Boh ako poriadok/pôvod/podstata/,,zmysel" vecí pre mňa rovná sa veci samotné (pantheism ftw), ,,univerzálne všetko", perpetuum mobile, kt. nepotrebuje iné zložky a vplyvy, než sebou vytvorené.
Boha ako pôvod(cu) ,,návodu na život" považujem za výtvor frustrovanej spoločnosti (ľudský mozog ako evolučný omyl - nutkavo sa zaoberá otázkami, na ktoré odpoveď neexistuje a nie je potrebná, a o to viac po nej prahne).
Hodnoty sú umelé, plast je potrebný. Tu sa zhruba prikláňam k istému Friedrichovi N., múdrosť/láska/sebazdokonalenie atď. nepochádza z jednotného vonkajšieho (vo vzťahu k jedincovi) zdroja.
@mielikki
filip
V minulosti si napriklad staroslovania nevedeli vysvetlit niektore ukazy na oblohe, nemali poznatky o pocasi ake maju ludia teraz . . . blesky, krupobitie a burky . . . ale pripisovali to bohom . . . napr. » sk.wikipedia.org/wiki/Perún... . Ludia si bohov idealizuju, vytvaraju si ich tak trochu na svoj obraz . . . teda maju crty, resp. ludsku podobu, ale uzasnu silu, vlastnosti a schopnosti. Vedia sa hnevat, vedia odmenovat vernych
Znie to možno absurdne, ale v skutočnosti to také aj je. (Nanešťastie? : ) )
@mielikki absolútne
nemyslim to vazne.. ale pride mi to vtipne. na birdzi su desiatky a mozno i stovky ci tisice veci, ktore by sa mali zmazat a riesit ovela skor nez tato diskusia..
a aby som odpovedeal..
neviem odpovedat.. v podstate si ho nepredstavujem.. neriesim .. nie je nicim co pozname co vidime a zaroven moze byt vsetkym..
upresnenie.. neriesim Jeho podobu.. a beriem ako fakt ze existuje /ale to viete/
admin mi to vymazal!
dôvod pojednávalo sa tu o Bohu atd...
toto bola moja reakcia,, mňa tu mažu ako na bežiacom páse, cenzura ako za komančov a prečo teba nazmazal????????
a ked už ti mam povedať, chýba ti tam jedna a prvá základna možnosť::::
BOH.................S T V O R I T E Ľ............................ked už tak, a možno som lepší kresťan katolik ako barz ktorý farár..........
takže čau...........filip
neviem co mi mal mazat.. ale to je jedno.. trosku nadsazky..
a medzi nami.. uz len tym ze sa zacinas porovnavt s farami a vlastne s hocikym nemozes byt "lepsi krestan"
snaz sa zit najlepsie ako vies a neries ci si lepsi ako ja alebo niekto iny.. proste bud sam sebou a ries hlavne seba.. aby si ty bol dobry..
.. mjm