@patrixo@6 aha, to ja sa zas pokladam za veriacu, ale tiez mam akosi odpor k cirkvi, chodila som nejaky cas aj na nabozenstvo a asi rok pravidelne do kostola a ten odpor sa tym este viac prehlbil ale mena za to nemozu predsa...
tak pekne by to bolo dávať mená po naších svatých...
lenže!
v Bruseli už náky chuj pripravuje návrh "nových " mien pretože chcú vymazať mená svatých z mysle ľudí...
takže žiadna Mária, Jozef a pod. a ani tie čo si napísal....
@patrixo@6 Všetko čo sa ti spája s náboženstvami? Tak tomu sa asi nevyhneš. Celá naša kultúra je na tom postavená. Aj ten najviac zanietený militantný ateista v našom kultúrnom okruhu urobí každé druhé morálne rozhodnutie / úsudok, na základe náboženského podtextu.
Ak sa napríklad rozhodneš pomôcť človeku v núdzi, veľmi pravdepodobne tak urobíš na základe hlboko zakorených kresťanských vzorcoch. Nie, v tomto zmysle neexistuje, že "ja som proste taký, mám to v povahe". Ano, môže k tomu inklinovať viac alebo menej ako osobnosť, ale ten vzorec, že "mal by som pomôcť" vyplýva z kresťanskej filozofie. Predstav si svoje Ja alebo Self ľudí okolo seba. Keby sme neboli determinovaní koltúrnymi vzorcami a vyvíjali sa len tak random pohodení v lese, tak by sme teraz kopali do kameňov a mlátili sa drevenými palicami po hlavách.
No a my sme proste determinovaní kresťanskou filozofiou, čo sa odzrkadluje v našom premýšlaní, výrokoch, morálke ale aj v menách.
@patrixo@22 To som teda nestrelil. Ak by si vyrastal v kultúre, ktorá vychádza napr. z hinduizmu, viac ako pravdepodobne by si sa správal inak. Rovnako aj ak by si bol ateistom v islamských krajinách, viac ako pravdepodobne by si bol radikálne viac ochotní pomáhať núdznym ako teraz. A ak teraz aj núdznemu nepomôžeš, veľmi pravdepodobne to považuješ za morálny krok a nie naopak za nemorálny.
Ale vrátim sa na začiatok. Ak by si napr. vyrastal ako ateista v spoločnosti, ktorá je ovplyvnená hinduizmom po tisícročia a tvojej susede by zomrel manžel, bol by si veľmi morálne znepokojený, ak by si týždeň po pohrebe dala na obed rybu a ty by si ju pritom videl. Možno by si to ani nepredýchal a niečo by si jej v hneve povedal.
Nechápem, veď toľko biblickych mien sa používa aj v dnešnej modernej dobe,( že by si sa čudoval) a ľudia o tom nemajú ani poňatia odkiaľ je ich pôvod
Od prvého Ábela, po posledného spomenutého Jána.
Alebo podľa chronológie pisateľov kníh, stačí iba prelistovať a zistiť kým boli písané.
Btw, to meno znie Obéd, nie obed.
A kľudne, mne sa napr. páči Áron z mužských a zo ženských Rebeka, Rachel.
@tomas55555@27 neveriaci Tomáš je tiež postava z Biblie, dokonca Nový zákon takže by si svojmu dieťaťu nedal meno Jakub, Peter, Tomáš, Pavol ani napríklad Adam, a dcéra by sa určite nevolala Veronika, Mária, Noemi, Sara, alebo Eva len preto, že sú “náboženské”?
v podstate áno, ale nie kvôli tomu, že je alebo nie je biblické. ak by sa mi nejaké meno páčilo a zrovna by bolo aj biblické, tak by ma to zato neodradilo od toho, aby som tak pomenovala svoje dieťa
Záleží o aké meno by išlo, a teda tie typické náboženské mená ako sú Mária, Jozef, Eva, Adam, David, Pavol, Timotej, Noe, by som nedal, ale také menej známe mená ako Veronika áno.
Ale zrejme by som sa dal ukecat kebyže partnerka na tom trvá, veď čo by som len ja pre partnerku nespravil ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
Keby chlapec, pacilo by sa mi najviac Richard.
Čo asi nie je prekvapivé vzhladom k mojmu nicku
Ja ani neviem, ktore presne mena su biblicke, ale o Sare som to nejak vedela...
lenže!
v Bruseli už náky chuj pripravuje návrh "nových " mien pretože chcú vymazať mená svatých z mysle ľudí...
takže žiadna Mária, Jozef a pod. a ani tie čo si napísal....
načisto im začína jebať...
Samozrejme mena jak Ježiš, Mojžiš, Judas sú no go
Ak sa napríklad rozhodneš pomôcť človeku v núdzi, veľmi pravdepodobne tak urobíš na základe hlboko zakorených kresťanských vzorcoch. Nie, v tomto zmysle neexistuje, že "ja som proste taký, mám to v povahe". Ano, môže k tomu inklinovať viac alebo menej ako osobnosť, ale ten vzorec, že "mal by som pomôcť" vyplýva z kresťanskej filozofie. Predstav si svoje Ja alebo Self ľudí okolo seba. Keby sme neboli determinovaní koltúrnymi vzorcami a vyvíjali sa len tak random pohodení v lese, tak by sme teraz kopali do kameňov a mlátili sa drevenými palicami po hlavách.
No a my sme proste determinovaní kresťanskou filozofiou, čo sa odzrkadluje v našom premýšlaní, výrokoch, morálke ale aj v menách.
Ale vrátim sa na začiatok. Ak by si napr. vyrastal ako ateista v spoločnosti, ktorá je ovplyvnená hinduizmom po tisícročia a tvojej susede by zomrel manžel, bol by si veľmi morálne znepokojený, ak by si týždeň po pohrebe dala na obed rybu a ty by si ju pritom videl. Možno by si to ani nepredýchal a niečo by si jej v hneve povedal.
Od prvého Ábela, po posledného spomenutého Jána.
Alebo podľa chronológie pisateľov kníh, stačí iba prelistovať a zistiť kým boli písané.
Btw, to meno znie Obéd, nie obed.
A kľudne, mne sa napr. páči Áron z mužských a zo ženských Rebeka, Rachel.
Záleží o aké meno by išlo, a teda tie typické náboženské mená ako sú Mária, Jozef, Eva, Adam, David, Pavol, Timotej, Noe, by som nedal, ale také menej známe mená ako Veronika áno.
Ale zrejme by som sa dal ukecat kebyže partnerka na tom trvá, veď čo by som len ja pre partnerku nespravil ?
Z pohladu náboženstva to neznáme je, neviem si spomenut že by sa niekto v biblii volal Veronika a keby aj, tak nejaká treto triedna postava.
To nemená nič na tom že ju takmer nikto nepozná, lebo je to nevýrazná postava.