máme k dispozicii 2 roztoky kuchynskej soli. jeden má hmotnostný zlomok w1=5%, druhý w2=25%. kolko gramov prvého roztoku musíme zmiešať s 22g druhého aby hmotnostný zlomok bol w=18%?...plís potrebujem to vypočítat keby ste mohli aj s postupom
brali sme to ešte na základke ale na strednej nám to profáčka neukázala že čo s tým že my si poradíme ale ja si nato už nejako nepametám hlavne by sa mi šikol ten vzorec
voľakedy som toto vedela... sú na to vzorce, z ktorých je nutné poznať koncentrácie... a potom finálny vzorec, kde je hmotnosť a koncentrácia, m1 (to je otázka), c1, m2, c2... w1, w2, a tvojich 18% je w3= a teraz neviem presne, ako znie vzorec... koncentráciu zase vypočítaš zo vzorca, kde je určite w (a to máš dané už) a n= molová hmotnosť (no neviem, ako už ten vzorec vyzerá, viem že V=c/n, ale s w to netuším, a možno zle hovorím)
@smichi tak choď učit na školy myslím že tebe budú lepšie rozumet na chémii jak takým trošku ujetým profáčkam ktoré sú do teho fest zažraté a ked nepovedia čo očakávajú a my niečo spravíme ináč... dycky nám povie že je z nás sklamaná ...
Vsak keby ste nahodou nemali na skole fyzikara a rychlo by zhanali na skole aspon niekoho na par tyzdnov/mesiacov ako nahradu, tak povedz ze poznas takeho studenta fyziky a obrat sa na mna
Ale aby som to robil ako dlhsie/cely zivot? Nikdy.
@smichi haha fyzika by sa mi šikla kedže som sa nejak do nej od začiatku roka nedostala a čo sa týka profákov tak ťa asi sklamem pretože máme 2 fyzikárky a tie sú jak keby sa v sirupoch kúpali alebo čo stále zdravé
@aldaron2 --milášku toto sme sa ucili ete na zakladnej skole a na strednej tiez v prvom rocniku..v kazdom pripade ti nepomozem, chemia nieje moja silna stranka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
x je vysledok v gramoch.
vychadzas z toho ze hmotnosti sa scitavaju
hmotnost prveho roztoku (x) hmotnost druheho roztoku (22g) hmotnost ked ich zlejes dokopy (x+22)
v rovnici to vyzera takto
Kedze prvy roztok je 5% tak realna hmotnost rozpustanej zluceniny v roztoku je celkova hmotnost roztoku krat hmotnostny zlomok
pre prvy roztok je to X*0.05 (0.05 = 5%)
pre druhy roztok je to 22*0.25 (0.25 = 25%)
aked ich zlejete do kopy je to (X+22)*0.18 (0.18 = 18%)
rovnica:
Viac podrobnejsie to uz neviem
A rad by som sa aspon na chvilu zase vratil do tychto cias, kde trebalo riesit taketo "problemy"
Ale aby som to robil ako dlhsie/cely zivot? Nikdy.