Nechápem ako môže mať Slovák od narodenia dané, že rozumie česky a dokáže aj tak rozprávať a Česi po slovensky nevedia a dokonca niektorí ani nerozumejú
ono je to priblizne rovnake.. ale dnes je to o tom, ze slovaci od mala maju styk s cestinou no cesi so slovencinou nemaju .. a v tom je ten zasadny rozdiel
mám pár kamošov z Česka a keď sa rozprávame, niekedy normálne nerozumejú napr. nevedia čo je to ventilátor, ťava, internát a tak, ale pritom ja som už odmalička vedel čo je to větrák, velbloud alebo kolej...
Slovenčina je považovaná za najťažší jazyk sveta...čeština nie je ani v prvej 10tke najťažších...čiže teoreticky by sa malo ťažie Čechovi učiť po slovensky ale podľa mňa je to jedno
@vewe ja som si tiez myslela..ale robila som prezentáciu v škole ..Jazyky sveta a take vselijaké blbosti som pozisťovala ale toto ma dostalo ..tam síce majú tie znaky ale my jediny napr mame 7 pádov a tak..pozri na google...tam to všetko je
@2 / @kolivideam - oboje kravina.... ani slovák nemá "od narodenia dané", že rozumie alebo dokonca vie česky, ani žiaden čech nemá problém porozumieť slovákovi bežnú slovenčinu... Možno tak dnešná mládež cca do 15 - 18r. na oboch stranách má menšie problémy s niektorými slovami, čo je pochopiteĺné z historicko-politických dôvodov ale dorozumieť sa nie je problém... Možno napr. slovák nevie, čo je sudý alebo sází a naopak čech nevie, čo je čučoriedka alebo kel, ale na tom dorozumenie sa nestojí
to je taka otazka ... podla mna clovek sa vie hocico naucit, nezalezi na tom co je tazsie a lahsie, ak si utkvieme v hlave ze to dokazeme nie su ziadne hranice ... takze pre mna to je blba otazka .. a cestina vubec nie je tazka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
@overexcitedgirl
ono je to priblizne rovnake.. ale dnes je to o tom, ze slovaci od mala maju styk s cestinou no cesi so slovencinou nemaju .. a v tom je ten zasadny rozdiel
a @fr4nk1 ja som len chcela vedieť názor ostatných
09. aramejština
08. gréčtina
07. nórština
06. taliančina
05. rumunčina
04. chorvátčina
03. bulharčina
02. angličtina
01. španielština je najľahší jazyk na svete, ktorým hovorí vyše 300 miliónov ľudí na svete,
Desať najťažších jazykov na tejto planéte:
10. nemčina
09. francúzština
08. čínština
07. japončina
06. jazyk oboch Kórei je rovnaký, takže kórejština
05. perzština
04. arabčina
03. fínština
02. maďarčina
01. SLOVENČINA je najťažším jazykom, akým sa hovorí na tejto planéte. A to pre jej
gramatickú štruktúru a "mobilitu slov a slovných spojení". Ako jediný jazyk sveta má
slovenčina 7 pádov (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej
vybrané slová a hlavne mäkké a tvrdé "i, y", skloňovanie prídavných mien a slovies, v
podstate sa v slovenskom jazyku skloňujú takmer všetky slová. Špecifiku tvoria slovesá. V
slovenčine je sloveso ohybné.
Ohýbanie slovies sa nazýva časovanie.
Pri slovese sa rozlišujú v slovenčine gramatické kategórie:
* osoba (prvá, druhá a tretia osoba jednotného čísla, prvá, druhá a tretia osoba množného
čísla,)
* číslo (jednotné a množné číslo)
* čas (predminulý, minulý, prítomný a budúci čas)
* spôsob (oznamovací, podmieňovací a rozkazovací spôsob)
* slovesný rod (činný a trpný rod)
schválil Orgán Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra
Jazykového odboru Matice slovenskej a
neviem či mám tomu veriť ale asi áno