Chaotickitt - áno podľa mňa majú dušu len zvieratá geneticky najviac príbuzné ľuďom. Tkaže s toho vychádza že napr. červenoočko alebo meňavka, vši, chrobáky, mravce, muchy... atď by podľa mňa dušu nemali mať - ALE JE TO LEN Môj NÁZOR
Mayo táto téma je fakt v pohode, neviem, čo máš proti O čom by asi mali témy byť
A aby som nebol OT - ak ju má človek , tak aj zviera. Ak ju človek nemá, tak ani zviera. Nie sme nič viac a nič menej ako oni aj keď niekedy robíme oveľa väčšie svinstvá.
podla mna maju zvieratka dusu a takisto city len si zoberte nejaku matku ktora hlada svoje mlada a hlada ho dvtedy kym ho nenajde...a kazdy vtor na tejto zemi ma dusu a aj city lebo ked ublizite zvieratku tak ho to boli rovnako ako nas. TAKZE ZVIERATKA MAJU DUSU OKEEY?
a to ze nejaky tvor hlada svoje potomstvo...to je pud ..nie dusa..je to naucene spravanie...podmieneny, nepodmieneny reflex ..alebo ako nas to ucili na biologii..
neverila by si co dokazu neuronove siete...ja v dusu verim...ale veda je veda, bohuzial
Vejuska-to ze napr. matka hlada svoje mlade, alebo ked svojim mladym hlada potravu nie je preto ze by mala city..ale preto ze priroda(vdaka genetike) ju vybavila pudmi-predurcenym spravanim...
suhlasim s Folkgrapp-om a doplnim ze by bolo vhodne definovat co to vlastne dusa je..lebo potom si to vysvetluje kazdy inak..
Poznam jeden pribeh od dajakej znamej ze ked jednemu psovi umrel jeho pan tak nasledne po par dnoch vbehol pod auto. Co ine ako prejav smutku to mohlo byt ? A cit ako smutok sa spaja s dusou dost si myslim, nemyslim ze by zvieratu dala priroda pud ze ma vbehnut pod auto.
no, niektoré cicavce vedia mysliet, pamätajú si rozličné udalosti a prostredia... o hmyze nie som veľmi presvedčená, aj keď mnohé chrobáky majú organizačné schopnosti... to ale nehovorí nič o duši... taka morská hviezdica alebo ježovka mi príde primitívna, ale možno sa v nej mýlim. nepoznám nijakú osobne tie zvieratá, čo majú neuróny dostatočne zoskupené a vyvinuté by teoreticky dušu mať mohli. čo sa ale nedá povedať o niektorých ľuďoch...
Dušu zvieratá, tak ako ľudia nemajú. V tele je vela chemických a biologických pochodov, ktoré po smrti zanikajú a je koniec. Prach si a v prach sa obrátiš.
Alebo skôr, ako neutrón si pred 13, 7 miliardami rokov začal a ako neutrón raz zase skončíš.
Ale každý život si zaslúži úctu a dosť často vidím ľudí, ktorí nemajú úroveň ani cvičeného vlčiaka. Platí, že čím viac poznám ľudí, tým viac mám rád svojho psa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
A aby som nebol OT - ak ju má človek , tak aj zviera. Ak ju človek nemá, tak ani zviera. Nie sme nič viac a nič menej ako oni aj keď niekedy robíme oveľa väčšie svinstvá.
City a duša su dve diametrálne odlišné veci.
neverila by si co dokazu neuronove siete...ja v dusu verim...ale veda je veda, bohuzial
suhlasim s Folkgrapp-om a doplnim ze by bolo vhodne definovat co to vlastne dusa je..lebo potom si to vysvetluje kazdy inak..
Alebo skôr, ako neutrón si pred 13, 7 miliardami rokov začal a ako neutrón raz zase skončíš.
Ale každý život si zaslúži úctu a dosť často vidím ľudí, ktorí nemajú úroveň ani cvičeného vlčiaka. Platí, že čím viac poznám ľudí, tým viac mám rád svojho psa.